Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания КТ на гръбначен стълб Инструментални изследвания Образна диагностика Компютърна томография, КТ (Скенер)

КТ на гръбначен стълб

КТ на гръбначен стълб - изображение

Компютърна томография (КТ) се използва широко в диагностиката на различни заболявания на гръбначния стълб.

КТ е диагностичен метод, който осигурява срезови образи на гръбначния стълб и околните структури с помощта на рентгенови лъчи и компютърна обработка.

Високата разделителна способност, липсата на суперпониране на структурите и добрата възпроизводимост правят компютърната томография незаменим метод за едновременна оценка на всички структури на гръбначния стълб. Чрез изследването се откриват патологични процеси дори в случаи, когато конвенционалната рентгенография е нормална.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Най-често сканирането се прави при нараняване на гръбначния стълб, при подготовка за операция или постоперативно за проследяване ефекта от лечението.

Чрез КТ на гръбначен стълб се проследяват:

Необходима ли е предварителна подготовка?

Пациентът трябва да уведоми рентгенолога за наскоро прекарани заболявания и хирургични интервенции, както и за хронични заболявания на сърцето, бъбреците, щитовидната жлеза, диабет, астма. Тези болестни състояния се свързват с повишен риск при въвеждане на контрастна материя.

Пациентите с алергия към контрастни вещества трябва да съобщят на рентгенолога. В такъв случай може да се наложи подготвителна медикаментозна терапия с цел намаляване на риска от алергична реакция по време на изследването.

Пациентите, които провеждат лечение с метформин трябва да преустановят приема му 48 часа преди изследването.

Желателно е няколко часа преди изследване да не се приема храна.

Метод на провеждане на изследването:

По време на КТ на гръбначен стълб трябва да се носи леко и удобно облекло. Непосредствено преди сканирането трябва да се отстранят всички бижута, метални предмети, очила и други, за да не повлияят качеството на изображенията.

За целите на изследването пациента ляга на подвижна маса, която бавно се придвижва в отвора на компютърния томограф (гентри). Важно е по време на сканирането пациента да лежи напълно неподвижно и отпуснато, да следва точно указанията за дишане.

Какво ще усещате по време на изследването?

Изследването е безболезнено и не се свързва с неприятни усещания.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Дозата на ренгеновите лъчи е твърде ниска, за да представлява заплаха за живота и здравето на пациента.

Компютърна томография на гръбначен стълб не се препоръчва на бременни жени, поради рисковете от лъчево натоварване за плода.

Резултати от проведеното изследване:

Костната структура и междупрешленните пространства се визуализират добре с CT на гръбначен стълб.

Чрез компютърна томография може да се оцени състоянието на костната тъкан, наличието на дефекти, признаци на остеопороза, остеомиелит, присъствие на остеофити, нарушения на ставния хрущял, наблюдава ли се дегенерация на междупрешленните дискове (остеохондроза, спондилоза, признаци на дискова херния, артрит).

С помощта на CT на гръбначен стълб се диагностицират травми, фрактури, компресия и разместване на прешлените, изкривяване на гръбначния стълб (сколиоза), туморно разрастване в кости и хрущяли, метастази в гръбначния стълб, кисти, хематоми, инфекциозни лезии и абсцеси, вродени аномалии.

Кога не трябва да провеждате изследването?

Бремеността е единственото абсолютно противопоказание за извършването на компютърна томография на гръбначен стълб.

Други противопоказания :

  • Алергични реакции към контрастната материя (ако е необходимо изследване с контраст)
  • Неконтролиран диабет
  • Заболяване на щитовидната жлеза
  • В злокачествени заболявания на кръвоносната система
  • Тежко психическо състояние на пациента

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА КТ на гръбначен стълб

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияКлинични пътекиИзследванияСпециалистиЗдравни съветиЗаведенияИсторияНовиниХранене при...СпортЛюбопитноСнимкиАлт. медицинаИнтервютаЛеченияНормативни актовеЛайфстайлОрганизацииЗдравни проблемиПсихологияСоциални грижи