Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Рентгеново изследване на таза Инструментални изследвания Образна диагностика Рентгенови изследвания (без и с контрастно вещество) Без контраст

Рентгеново изследване на таза

Рентгеново изследване на таза - изображение

Рентгеновото изследване на таза включва провеждане на рентгенова снимка на костите, както и околните тъкани. Рентгеново изследване обикновено се прави за установяване на фрактури на кости, дислокации на стави, инфекции като артрит, наличие на костни тумори или други заболявания като остеопороза.

 

Рентгеновите лъчи са вид радиационни лъчи, които преминават през различни обекти, включително и човешкото тяло. Плътните тъкани в тялото като костите абсорбират много рентгенови лъчи и изглеждат бели на рентгенови снимки, докато по-малко плътни тъкани като мускулите и вътрешните органи абсорбират по-малко рентгенови лъчи и на рентгенови снимки са в нюанси на сивото. Когато рентгеновите лъчи преминат през въздух тогава на рентгеновите снимки се виждат черни сенки.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Да се открие причината за болка в костите;

Да се установи наличие на фрактура (счупване) на кости или дислокация на стави;

Да се установи дали има събиране на течност в ставите;

Да се провери дали костите и ставите са правилно позиционирани след лечение на фрактури или дислокации;

Да се провери положението на поставените изкуствени стави, плаки, игли;

Да се открият промени в костите предизвикани от инфекции, артрит, костни тумори или други заболявания на костите

Да се установи дали има чуждо тяло като например парчета метал или стъкло;

Да се провери нормалното развитие и растеж на костите при деца.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Преди да си направите рентгеново изследване Вашият лекар ще Ви попита дали сте бременна, защото в този случай има риск от радиационно излагане на плода. Обикновено рискът от рентгеновото изследване е много по-нисък в сравнение с потенциалната полза от  него. Ако е абсолютно необходимо провеждане на рентгеново изследване на крайниците може да Ви бъде поставена оловна престилка върху корема, която ще предпази Вашето бебе от излагане на рентгенови лъчи.

Не е необходимо да правите каквото и да е преди провеждане на рентгеновото изследване.

 

Метод на провеждане на изследването:

Рентгеновото изследване се провежда от рентгенов лаборант. Разчитането на снимките се прави от лекар специалист - рентгенолог. Рентгенови снимки могат да бъдат разчитани и от други лекари специалисти.

Преди изследването е необходимо да свалите бижутата, които носите, както и част от дрехите в зависимост от областта, на която се прави рентгенова снимка.

По време на изследването може да сте седнал, легнал или ако е необходимо рентгеновият лаборант може да постави крайника Ви в необходимата за изследването поза. Ако е увреден крайникът Ви може да бъдат използвани допълнителни приспособления, с помощта, на които да се придържа в желаната поза. Ако носите скоби или други помощни средства те ще трябва да бъдат свалени. Възможно да Ви бъде поставена оловна престилка в тазовата област за защита на вътрешните органи. Обикновено се правят две или повече снимки на засегнатия крайник. Рентгенова снимка може да Ви бъде направена на само на засегната част, а и на друга област, ако съществува съмнение за увреждане. Например увреждането на фемура (бедрената кост) може да изисква снимка и на коленната и тазобедрената става.Понякога може да се направи снимка и на незасегнатия крайник за сравнение със засегнатият. Това много често се прави при деца, защото техните кости растат и тази област на растеж понякога е много трудно различима от счупване.

Рентгеновото изследване на крайниците отнема 5-10 минути. В някои клиники рентгеновите снимки могат да бъдат видени веднага с помощта на компютърен екран.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

По време на рентгеново изследване на се усеща никакъв дискомфорт. Стаята, в която се провежда изследването може да бъде студена, а изследователската маса може да бъде твърда. Възможно е позицията, в която е крайникът да предизвиква болка особено в случаите, когато е наранен.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

По време на рентгеново изследване на се усеща никакъв дискомфорт. Стаята, в която се провежда изследването може да бъде студена, а изследователската маса може да бъде твърда. Възможно е позицията, в която е крайникът да предизвиква болка особено в случаите, когато е наранен.

 

Резултати от проведеното изследване:

Рентгеновото изследване на крайниците включва провеждане на  рентгенова снимка на ръцете, китките, дланите, ходилата, коляното, бедрото, подбедрицата.

 

   Нормални стойности:

Костите, ставите и меките тъкани изглеждат нормални.

Няма данни за чуждо тяло – фрагменти от стъкла или метали.

Няма данни за инфекция или тумори.

Ставите са нормални без данни за дислокация или заболяване (напр артрит).

Всички части на ставите са в нормално положение.

 

   Отклонения от нормата:

Фрактура (счупване) на кости.

Чуждо тяло – фрагменти от стъкла или метали.

Тумори.      

Дислокация на стави.

Данни за инфекция и колекция на кръв, гной или въздух.

Оток на прилежащите тъкани при наличие или отсъствие на изменения в костите.

Данни за остеопороза, ревматоиден артрит, остеоартрит, подагра, болест на Paget.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Рентгеновото изследване може да не бъде полезно в следните случаи:

Ако не може да останете неподвижни.

Ако имате наднормено тегло.

Ако сте бременна и имате нужда от рентгеново изследване на крака или близо до тазовата област.

Още по темата:

3.9, 7 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Рентгеново изследване на таза

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияКлинични пътекиИзследванияЗдравни съветиСпортЛеченияСпециалистиЗаведенияОрганизацииНормативни актовеНовиниСнимкиЛюбопитноВидеоАлт. медицинаИсторияЛайфстайлБотаникаЗдравни проблемиПсихологияСоциални грижиЗаболявания (МКБ)ИнтервютаАнкети