Начало Медицинска енциклопедия Лечения Инжекционни кортикостероиди Медикаментозно лечение

Инжекционни кортикостероиди

Инжекционни кортикостероиди - изображение

Кортикостероидите се използват ефективно като противовъзпалителни препарати, при различни заболявания. Те се прилагат перорално (през устата), инхалаторно (орални или назални спрейове), локално (лосиони, гелове или кремове), интравенозно или се инжектират в тъканите на тялото (най-често в меките тъкани и ставите) - инжекционни кортикостероиди.

Формата на приложение се определя от лекуващият лекар, предвид степента на възпалението, съпътстващите заболявания, възрастта и други.

Кортикостероидите не са болкоуспокояващи, но редуцират болката, поради справяне с инфекцията. Освен това се намалява отока, зачервяването и се подобрява функцията и подвижността (на ставите или мускулите), при това много бързо и ефективно. Въпреки това обаче, кортикостероидите не се предпочитат като първоначално лечение. Прилагат се тогава, когато методи като почивка, топли или студени компреси, физиотерапия, перорални болкоуспокоителни не са дали резултат.

Кортикостероидите не трябва да се бъркат с мъжките и женските стероидни хормони (анаболни стероиди), с които понякога се злоупотребява от спортисти и боди билдъри.

Инжекционни кортикостероиди може да бъдат използвани за лечение възпалението на малки части от тялото (местни инжекции - например при бурсит, тендинит, атрит) или могат да бъдат използвани за лечение на възпаление, което е силно разпространено в тялото (системни инжекции - например при алергични реакции, астма, ревматоиден артрит, лупус, хронична обструктивна белодробна болест - ХОББ).

В зависимост от състоянието, което се лекува, инжекционните кортикостероиди могат да осигурят облекчение на болката за няколко седмици до няколко месеца.

 

Инжекционни кортикостероиди - предимства

Инжекционната форма е предпочитана поради бързината на действие на лекарството, мощния ефект, надеждността на дозировката и малкото странични ефекти - особено стомашно раздразнение, което съпътства много перорални анти-възпалителни лекарства. Особено прилагани в ниски дози, риска от появата на сериозни странични ефекти е относително малък.

Инжекционните кортикостероиди могат да бъдат изключително полезни за бързото намаляване на болките в ставите, особено когато се е стигнало до обездвижване - като например при артрит на коляното или лакътя.

Пациенти, които приемат кортикостероидни лекарства през устата за продължителен период от време, са изложени на риск от няколко странични ефекта - значително повишаване на апетита, наддаване на тегло, повишаване на кръвното налягане, поява на акне, остеопороза, язва на стомаха, мускулна слабост, дори диабет. При инжекционната форма, тези рискове съществуват в много малки граници, тъй като само много малки количества от лекарството навлизат в кръвния поток (за разлика от таблетната форма).

 

Инжекционни кортикостероиди - недостатъци

Недостатъците на кортикостероидните инжекции се изразяват в необходимостта от пробиване на кожата с игла, както и потенциални краткосрочни и дългосрочни странични ефекти.

  • Краткосрочни странични ефекти

Краткосрочните странични ефекти не са чести, но включват атрофия и депигментация (изсветляване) на кожата на мястото на инжектиране; вероятността за въвеждането на бактериална инфекция в тялото (при използване на заразени игли и спринцовки); локално кървене от спукани кръвоносни съдове в кожата или мускулите; болезненост на мястото на инжектиране; влошаване на възпалението в областта на инжектиране, поради реакция на кортикостероидното лекарство (пристъп след инжектиране).

При пациенти с диабет, кортикостероидите имат способността да повишават кръвната захар. Също така, при пациенти със съпътстващи инфекции, лечението с инжекционни кортикостероиди може да потисне донякъде способността на организма да се бори с инфекцията, при което тя може да се влоши или да се "маскира", чрез потискане на симптомите на възпаление. Като цяло, кортикостероидните инжекции се използват с повишено внимание при лица с диабет; избягват се при лица с активни инфекции и не се препоръчват при лица с нарушения в кръвосъсирването.

  • Дългосрочни странични ефекти

Дългосрочните странични ефекти на кортикостероидните инжекции зависят от дозата и честотата на инжекциите. При по-високи дози и често приложение, възможните странични ефекти включват изтъняване на кожата, лесно нараняване, наддаване на тегло, промяна в настроението, подпухналост на лицето, повишаване на кръвното налягане, катаракта, изтъняване на костите (остеопороза) и по-рядко - увреждане костите на големите стави (аваскуларна некроза).

Многократното поставяне на кортикостероидни инжекции в сухожилията, може да доведе до: изтъняване на ставния хрущял, отслабване връзките на ставата, разкъсване (по-рядко).

Обърнете се към вашия лекар възможно най-скоро, ако:

  • изпитвате болка за повече от 48 часа след инжекцията;
  • болка се появява едва след 2 дни след инжектирането;
  • в областта на приложение се появи зачервяване, оток и повишена температура;
  • развиете треска след инжектирането.

След прилагане на кортикостероидна инжекция, трябва да се осигури почивка. Ако е инжекцията е поставена в става, то в рамките на 24 часа трябва да се избягва движението в нея.

Още по темата:

4.8, 5 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Инжекционни кортикостероиди

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЗдравни съветиБотаникаСпортИсторияЛюбопитноАлт. медицинаФизиологияКлинични пътекиИзследванияХранене при...Заболявания (МКБ)ПатологияНовиниЛайфстайлМикробиологияПсихологияСнимкиВидеоСпециалистиЗаведения