Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Други ентезопатии Екзостоза на калканеуса

Екзостоза на калканеуса МКБ M77.3

Екзостоза на калканеуса МКБ M77.3 - изображение

Екзостоза на калканеуса представлява състояние, което се характеризира с поява на костен израстък в областта на петната кост. Народното название на екзостозите е "шипове". Заболяването се наблюдава предимно при възрастни индивиди. Счита се, че екзостозите са съставени предимно от калциеви отлагания.

Причините за възникване на екзостоза на калканеуса не са напълно изяснени. Известнва роля играят дегенеративни промени в областта на петата, преразтягане на мускули и лигаменти на ходилото и плантарната фасция, и повтарящо се разкъсване на мембрана, покриваща калканеуса. Други рискови фактори за възникване на екзостоза на калканеуса  могат да бъдат напреднала възраст, захарен диабет, прекарване по-голямата част от деня на крак, плоскотъпие и други.

Клиничната картина при екзостоза на калканеуса е типична, макар че в повечето случаи протича асимптомно. При наличие на симптоматика, пациентите съобщават за болка в областта на петата. Болката може да се прояви при ходене, бягане, скачане, а в някои от по-тежките случаи и в покой. Възможно е да се наблюдава и зачервяване и повишена чувствителност в засегнатото ходило.

Диагнозата екзостоза на калканеуса  се поставя след снемане на подробна анамнеза, осъществяване на щателен физикален преглед. Извършването на някои лабораторни и образни изследвания, като рентгенография, компютърна томография, магнитен резонанс и други, спомагат за уточняване тежестта на уврежданията.

Лечението на екзостоза на калканеуса може да бъде консервативно или хирургично и се осъществява от специалист. Прилагат се лекарства, като нестероидни противовъзпалителни средства и други. Физикалната терапия и рехабилитацията играят важна роля за бързото и цялостно възстановяване на болния. Хирургичното лечение на заболяването се състои в оперативното отстраняване на израстъка.

3.8, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Екзостоза на калканеуса МКБ M77.3

ЛЕЧЕНИЕ НА Екзостоза на калканеуса МКБ M77.3

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Екзостоза на калканеуса МКБ M77.3

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия