Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение при остеофити (шипове) Лечебни практики при заболявания

Лечение при остеофити (шипове)

Лечение при остеофити (шипове) - изображение

Болка, схващане, напрежение, скованост? Шиповете могат да станат причина за цветущото ви състояние, разваляйки обичайния ви комфорт и изисквайки своевременни мерки. В зависимост от локализацията (практически могат да ви изненадат навсякъде, но особено често се появяват в областта на врата, гръбнака и долните крайници, главно ходилата) са и вариациите на признаците, но болката е водещ симптом.

При някои късметлии състоянието протича напълно безсимптомно и при случайно направена рентгенова снимка (или друг вид образна диагностика) на съответната локализация ясно се виждат контурите на остеофита (остеофит е медицинският термин за шипове).

В тази ситуация лечение при остеофити (шипове) не се налага, но пациентите е хубаво да си имат едно наум, тъй като в даден момент, спонтанно или след провокация (обикновено след травма), е възможно да търсите обезболяващи и бързо лечение на досадните шипове.

За разлика от дисковата херния, при която симптомите могат да отшумят спонтанно (ако имате търпение да чакате), то при шиповете се изисква активно лечение, адекватни мерки и индивидуален подход.

Най-общо лечението при шипове се определя в зависимост от локализацията на остеофита (или остеофитите), давността и тежестта на състоянието, наличието на подлежащи заболявания (увреждания на сърдечно-съдовата система, стомашно-чревни заболявания и други, които могат да се окажат пречка в приема на стандартните обезболяващи) и редица индивидуални особености.

 Остеофити (шипове): симптоми, причини, рискове

Какво представляват остеофитите (шипове): симптоми, причини за поява, изследвания

По същество шиповете представляват резултатите от дегенеративните костни изменения, протичащи в ставните капсули. Не оставяйте въображението да ви подведе, тъй като терминът не е особено точен - в действителност шиповете нямат вид на шипове в истинския смисъл на думата, а са по-скоро заоблени и се дължат на локално свръхразрастване на костната тъкан (хипертрофия) в резултат от определени процеси.

В най-честия случай шиповете се дължат на настъпващите промени в резултат от локално възпаление с дегенеративен характер (например остеоартрит) или тендинит. В зависимост от локализацията процесът може да се развие практически във всяка област.

Така например при възпаление в ставната връзка, заобикаляща дисковете между отделните гръбначни прешлени, се развиват шипове на гръбначния стълб, а при възпаление на Ахилесовото сухожилие се развиват шипове на петата. При засягане на ходилото се развиват остеофити на ходилото, които често се дължат на така наречения плантарен фасциит и обяснява болката в областта при милиони хора.

Най-честият симптом, съпътстващ шиповете, е болката. В зависимост от локализацията на процеса е възможно и безсимптомно протичане, но често болката е постоянен спътник и се оказва водещата причина за посещение на лекарския кабинет.

Болката в областта, съчетана със схващане, скованост, затруднени движения, подутини, възли или бучки в съчетания с образната диагностика потвърждават диагнозата.

Липсата на адекватно лечение води до прогресия на състоянието, като с нарастване на своите размери шиповете могат да притискат разположени в съседство съдове, структури и нерви, предизвиквайки различни по тежест прояви, могат да предизвикат формиране на язви, силно ограничаване на движенията и подвижността и други.

Полезна и подробна информация относно заболяването, особеностите в протичането и различните симптоми в зависимост от локализацията може да намерите в раздел Заболявания:

Обикновено остеофитите се развиват в резултат от дегенеративни възпалителни процеси, но състоянието може да възникне и в резултат на някои вродени заболявания, като например остеохондром.

Конкретната причина, довела до развитието на състоянието, в масовия случай е дегенеративното възпаление в областта, а причините, провокиращи възпаление с дегенеративен характер са многобройни.

Към рисковите фактори за развитие на шипове се включват възрастта (с напредване на възрастта настъпва износване на всички структури), генетичната предиспозиция (при някои пациенти се наблюдава предразположеност към подобни увреждания, която е генетично обусловена), травми, наднормено тегло и затлъстяване (излишните килограми са в тежест на опорно-двигателния апарат и създават допълнително напрежение върху ставите и костите), нездравословно хранене, неправилна позиция и стоеж на тялото, някои определени подлежащи заболявания на опорно-двигателния апарат (остеопороза, остеоартрит, остеомиелит) и други.

Някои от тези фактори трудно могат да бъдат елиминирани (например генетичната предиспозиция, подлежащите заболявания), но повечето от тях подлежат на корекция. Именно в отстраняването на въздействието на тези фактори лежи ефективната профилактика срещу появата на шипове, а често и началното лечение при остеофити включва корекция на рисковите фактори и минимизиране на тяхното вредно въздействие.

 Немедикаментозно лечение при шипове: масаж, компрес, стречинг упражнения

Лечение при остеофити (шипове): немедикаментозна терапия

Немедикаментозното лечение често е едно от първите в терапията при шипове, като е толкова разнообразно и предлага толкова много опции, че практически може да намери решението на болките при всеки отделен пациент.

Индивидуалният подход е в основата на ефективната терапия при остеофити, поради което преди избора на какъвто и да е метод на лечение е необходим подробен преглед и разпит, запознаване с болния, подлежащите му заболявания, налични алергии и други фактори, които могат да се окажат пречка по пътя на ефективната терапия.

Към най-често използваните в клиничната практика немедикаментозни методи и средства за лечение на шипове се включват следните:

 • почивка на легло: забавянето на темпото и осигуряването на необходимата за тялото почивка ще облекчи проявите на възпаление и съответно неприятната болка в засегнатата от остеофитите област
 • студен или топъл компрес: консултирайте се с вашия лекар за прилагането на топъл или студен компрес, тъй като в зависимост от засегнатата област и давността на проявите се предпочита различен вид топлинна терапия (топлият компрес води до разширяване на съдовете, подобряване снабдяването с кислород и хранителни вещества, релаксация на мускулите, докато студеният компрес намалява възпалението, подуването, зачервяването)
 • поддържане на нормално, здравословно за възрастта и състоянието телесно тегло: разделянето с излишните килограми не е никак лесна задача, особено при пациент с шипове, тъй като някои физически активности не се препоръчват и могат да влошат състоянието (например бягане). Особено препоръчителни за редукция на теглото при лица с шипове са плуване, йога, пилатес, стречинг упражнения, разходки в комбинация с рационално, пълноценно хранене
 • масаж: масажът, извършен от специалист, води до подобряване на локалната циркулация на кръвта и лимфата, подобрява храненето на мускулите, облекчава болката, намалява схващането и повишава тонуса, създавайки приятно чувство на релаксация и усещане за подвижност на тялото
 • подходящи упражнения: упражненията се подбират и извършват под наблюдението на специалист в областта. Правилният подбор и техника за изпълнение на различни упражнения води до ефективно облекчаване на болката и схващането, подобрява подвижността и намалява необходимостта от прием на обезболяващи. От друга страна неправилният подбор на упражнения или правилните упражнения, но неправилно изпълнени, могат да окажат обратен ефект
 • физикална терапия: физикалната терапия предоставя многообразие от техники и средства за облекчаване на състоянието на пациентите с шипове. Такива са например хиропрактиката, кинезитерапията, използването на ултразвук, топлинна терапия и много други. Консултирайте се със специалист в областта, който по своя преценка в зависимост от вашите оплаквания ще назначи индивидуализирана програма, предназначена за облекчаване на вашите конкретни нужди
 • локални компреси с природни средства: народната медицина предлага лек за всяка болежка, като шиповете не са изключение. Ефективността на лечението често е съмнителна (липсват медицински доказателства за повечето средства), но ако не ви помогнат, то поне не би трябвало да ви навредят. За ваша сигурност може да се консултирате с вашия лекар за подходящ природен лек, като например компреси с лайка, диви кестени, чесън, мед, ябълков оцет и други природни илачи. Подробна информация за различните природни средства, които могат да облекчат проявите при шипове може да намерите в раздел Алтернативна медицина (Кои домашни и естествени средства може да преборят шиповете)

При липса на желания ефект от немедикаментозната терапия се преминава към добре познатото медикаментозно лечение с подходящи лекарства.

При много пациенти немедикаментозните методи, колкото и разнообразни и с висока ефективност да са, не дават желания резултат, но комбинирането им с подходящи медикаменти води до висока ефективност (по-добър ефект в комбинация, отколкото всеки метод по отделно).

Медикаментозната терапия, във връзка с възможните рискове (странични ефекти, нежелани лекарствени взаимодействия, повлияване на подлежащите заболявания) се контролира от лекуващия лекар, като се препоръчва стриктно следване на неговите наставления по отношение на доза, честота на приложение и продължителност на терапията.

 Медикаментозно лечение при сотеофити (шипове): ибупрофен, напроксен, кортикостероиди

Медикаментозно лечение при остеофити (шипове)

Медикаментозното лечение при шипове, независимо дали се касае за прием на лекарства с или без рецепта или прием на хранителни добавки, витамини и минерали, е неизменна част от комплексната терапия при голям процент от пациентите.

Не се препоръчват своеволия и самопредписване на лекарства, независимо че съседката за два дни се е оправила след като е пила хапчета, широко рекламирани по телевизията. Не се подвеждайте.

Индивидуалният подход е от ключово значение за бързото, ефективно и без рискове от нежелани ефекти лечение. Вашият лекар може да прецени най-добре точно от какво имате нужда, като много често терапията включва лекарства, добавки, витамини и немедикаментозни методики.

Към едни от най-често прилаганите за облекчаване на проявите при шипове средства се включват следните:

 • нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС): обезболяващите агенти от тази група са едни от най-често прилаганите лекарства за облекчаване на болката, като някои от тях имат и добре проявен противовъзпалителен ефект, което допълнително подпомага процесите на възстановяване. С добра противовъзпалителна активност се отличават ибупрофен, напроксен, диклофенак и други, всяко от които притежава и добър аналгетичен ефект (премахва болката). С добра аналгетична активност, но без значими противовъзпалителни свойства е и парацетамол, като употребата му не се препоръчва при пациенти с подлежащи чернодробни увреждания. Лекарствата от тази група обикновено се прилагат перорално (таблетки, капсули, прах за разтваряне), но могат да се приложат и локално (гел, маз, крем). Препоръчва се краткосрочна употреба (в рамките на няколко седмици, но не повече от месец), тъй като при продължителен прием е налице риск от изява на различни по тежест странични ефекти (засягане на стомашно-чревния тракт, главоболие, сърдечни увреждания, хематологични нарушения, засягане на отделителната система и много други)
 • мускулни релаксанти: мускулни релаксанти се прилагат само при някои пациенти (за разлика от аналгетиците, които се назначават при голям процент от случаите), като едни от най-често прилаганите включват баклофен, тизанидин и други. Прилагат се само в случаите, при които остеофитите водят до различни по тежест мускулни спазми, контрактури и други мускулни увреждания. Обикновено се назначават в краткосрочни терапевтични курсове за минимизиране рисковете от нежелани ефекти
 • кортикостероиди: при липса на ефект от приложението на аналгетици от групата на нестероидните противовъзпалителни средства (при локално и перорално приложение) се преминава към директно вътреставно инжектиране на кортикостероиди. Инжекционно се прилагат различни представители на групата (бетаметазон, метилпреднизолон и други) във връзка с техния изключително добър противовъзпалителен ефект. Прилагат се от специалист с достатъчно опит, тъй като при инжектиране от неопитен работник е възможно увреждане на разположени в близост структури и тъкани. Употребата на кортикостероиди се назначава само при силно изразен болков синдром, неповлияващ се от другите методи на обезболяване, тъй като лекарствата от тази група крият сериозен риск от многобройни и вариращи по тежест странични ефекти със системен характер (включително и допълнително увреждане на мускулно-скелетната система и остеопороза при дългосрочна употреба)
 • добавки с противовъзпалителна активност: към добавките с доказана противовъзпалителна активност се включват препаратите с активна субстанция куркумин (активната съставка в куркумата), омега-3 мастни киселини, астаксантин, джинджифил и други. При добавките, за разлика от лекарствата, е необходим известен период от време до изява на първите осезаеми ефекти, поради което лекарите често ги изписват в едномесечни или тримесечни курсове, последвани от кратка почивка (между една и четири седмици най-често) и при необходимост последващ терапевтичен курс. Добавките се считат за относително безопасни и рядко водят до изявата на нежелани ефекти (при чувствителни лица са възможни гадене, стомашен дискомфорт, главоболие и други, които обикновено са бързопреходни и не са причина за преустановяване на терапията)
 • витамини и минерали: за костното здраве и тонуса на скелетно-мускулната система с основно значение са минералите калций и магнезий. За тяхното по-добро усвояване често се прилага и витамин D (много фирми ги предлагат като готов комбиниран продукт). Витамин С се отличава с добра противовъзпалителна и антиоксидантна активност, а при някои пациенти се препоръчва и прием на витамини от група В. Препоръчва се предварително определяне на статуса на витамините и минералите в организма и последващо назначаване само при доказана необходимост (при ниски нива или дефицит), тъй като приемът при нормални нива може да доведе до излишно натоварване на организма, което също не е безобидно и крие своите рискове

Комплексният и индивидуализиран подход при лечение на остеофити (шипове) обикновено води до желаните резултати.

При липса на ефект от прилаганите немедикаментозни и медикаментозни методи и средства за лечение при малък процент от пациентите се налага оперативна намеса (хирургично лечение) за отстраняване на шиповете с необходимата за целта последваща следоперативна рехабилитация.

Комплексен и индивидуален подход за лечение при остеофити (шипове)

Полезни съвети за профилактика и превенция на възникването на остеофити (шипове):

 • поддържайте здравословно тегло
 • спортувайте редовно
 • подобрете стойката си (в случай, че се налага да работите по 8 часа на бюро или в изправена позиция)
 • носете удобни обувки за намаляване на риска от шипове по ходилата
 • хранете се пълноценно и балансирано, като наблегнете на храните с висока антиоксидантна активност (плодове, зеленчуци, ядки)
 • консултирайте се с вашия лекар за необходимостта от прием на добавки (калций, магнезий, омега-3 мастни киселини)
 • не пропускайте ежегодните профилактични прегледи
 • при първите прояви на болка не предприемайте самолечение, а посетете вашия лекар

Ранните мерки и лечение при остеофити (шипове) могат да доведат до драстично забавяне на прогресията на болестта, подобряване на комфорта на пациентите и намаляване на необходимостта от използването на високи дози и с голяма давност на различни по вид лекарствени средства.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.spine-health.com/conditions/neck-pain/cervical-osteophytes-treatment-options
https://www.verywellhealth.com/bone-spurs-osteophyte-definition-2548492
https://www.webmd.com/pain-management/what-are-bone-spurs#1
https://en.wikipedia.org/wiki/Osteophyte
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bone-spurs/symptoms-causes/syc-20370212
https://www.healthline.com/health/bone-spurs-osteophytosis
https://www.epainassist.com/bones/can-osteophytes-dissolve-on-their-own
https://www.algaecal.com/research/bone-spurs/
https://www.medicinenet.com/bone_spurs/article.htm#bone_spur_facts

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиБотаникаИзследванияФизиологияИсторияСпортНовиниСпециалистиЗаболявания (МКБ)Алт. медицинаХранене при...СъставкиПатологияТестовеСнимкиПсихологияЛайфстайлЕ-тата в хранитеНормативни актовеКлинични пътекиВидеоСоциални грижиИнтервютаЗаведенияОрганизацииДиетиАнкетиГеографияЛичностиНаправления в медицината