Начало Медицинска енциклопедия Лечения Масаж Неконвенционално лечение

Масаж

Масаж - изображение

Масаже упражняването на дозиран механичен натиск върху определена част на тялото с помощта на ръцете на масажиста или на подходяща апаратура.
Масажът има многостранно и комплексно действие върху тялото. Той действа както директно чрез механичното си въздействие върху тъканите, така и рефлекторно, чрез нервните импулси, които достигат до централната нервна система. Чрез механичното въздействие на масажа се постига подобряване на еластичността, разнасянето и изцеждането на течности от тъканите. Рефлекторното въздействие се осъществява чрез предаването на нервни импулси по аферентните неврони до ЦНС, където се извършва анализ на приетата информация и се формира отговор, който по еферентните пътища достига ефекторни органи и системи. По този начин чрез масажирането на определени точки или зона, може да се повлияе на отдалечени от мястото органи и системи, както и на организма като цяло.

Някои от значимите ефекти от масажа са:

  • Под влияние на масажа кожата рефлекторно се зачервява, подобрява се кръвообращението и обменните процеси в нея и подлежащата подкожна тъкан.
  • Чрез по-дълбоките похвати се въздейства върху мускулатурата, като така се регулира нейния тонус, повишава се мускулната еластичност и се елиминират продуктите от обмяната като млечна киселина, въглероден диоксид и др.
  • Прякото въздействие върху повърхностните кръвоносни съдове води до намаляване на периферното съдово съпротивление, подобрява се кръво и лимфообращението, като така се подпомага изтласкването на кръвта към сърцето.
  • Масажът е свързан с отделянето на БАВ (биологично активни вещества) - хистамин, ацетилхолин, които с помощта на телесните течности се разнасят в организма.
  • Масажът има регулиращо възбудно-задръжните процеси действие върху централната нервната система. По този начин, чрез релаксиращото действие на масажа, допълнително се засилва и неговият обезболяващ ефект.
  • Масажът подобрява нервната проводимост и регенерацията на нервната тъкан при периферни нервни увреди.
  • В областите с мастни натрупвания, масажът спомага за елиминиране на мастните депа.

Най-общата класификация разделя масажите на:

  • лечебен;
  • спортен;
  • хигиенен;

Лечебният масаж може да бъде разделен според използваните техники на:

Класически масаж - Най-популярният у нас масаж. В процедурата се използват различни похвати - поглаждане, разтриване, омачкване, вибрация и ударни похвати. Те имат специфично физиологично въздействие, като поглаждането действа върху кожата, разтриването върху подкожието, а омачкването върху мускулите. Масажните движения се изпълняват по хода на лимфния ток в посока към регионалните лимфни възли.

Апаратен масаж - За целите на масажа се използват различни апарати, които могат да се класифицират в три основни групи: механичен масаж (вибромасаж), хидромасаж (тангентор), пневмомасаж (вакумен масаж).

Рефлекторни и източни масажи - При рефлекторните масажи се използват техники, чрез които по рефлекторен път се повлиява върху засегнатите органи и системи. Такива масажи са съединителнотъканният и периосталният масаж. Източните масажи са също своеобразни рефлекторни масажи, при които се въздейства върху биологичноактивните точки по тялото, разположени в меридиани по тялото (канали). Такива масажи са акупунктурата, акупресурата, зонотерапия, шиатцу и др.

Специални масажи - Прилагат се при някои заболявания на определени органи: на простата, на вагината, на очните ябълки.

Спортният масаж е създаден на основата на класическия масаж, но съобразен с изискванията на спортната подготовка, възстановяване и травматология.

Хигиенният масаж се използва с профилактична и козметична цел, като в някои от случите може да е под формата на самомасаж. Хигиенният масаж се използва за релаксация, подобряване на общото състояние, външният вид и повлияване и превенция на козметични и естетични проблеми. Масажът използва същите похвати като класическия масаж и има подобни на него ефекти.

Още по темата:

3.6, 7 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Масаж

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСпортЛеченияАлт. медицинаКлинични пътекиСпециалистиСоциални грижиНормативни актовеЗаведенияЛайфстайлБотаникаФизиологияЛюбопитноСнимкиНовиниИсторияПатологияОрганизацииОбразованиеХранене при...ИнтервютаИзследванияПсихологияСпорт и туризъмТестовеДиетиАнкетиПроизводителиРецепти