Начало Медицинска енциклопедия Лечения Рехабилитация

Рехабилитация

Рехабилитация - изображение

Рехабилитация: процес на възстановяване или подобряване на психически и/ или физически способности загубени след наранявания, заболявания, вродени нарушения или от естествения процес на стареене. 

След сериозна травма, тежко заболяване или оперативна интервенция, човешкият организъм се възстановява бавно. Процесът на достигане и поддържане на оптимална физическа, интелектуална и психическа активност се нарича рехабилитация. Тя осигурява на хората с увреждания възможност да придобият независимост в обществото. Видът, продължителността и целта на терапията се различават при отделните индивиди. Различават се:

  • физикална терапия - насочена е към възстановяване на силата и подвижността. Ето защо този вид рехабилитация се извършва при пациенти с наранявания или увреждания на костите и мускулите. Изработва се програма от упражнения за заздравяване на мускулатурата.
  • трудова терапия - подпомага осъществяването на ежедневните дейности като готвене, четене, писане. Този вид рехабилитация се осигурява на пациенти, загубили основни умения при тежка катастрофа/инцидент или инсулт.
  • езикова терапия - подпомага говора, четенето, писането.
  • водна терапия - ефективна е при лечение на ставни проблеми. Извършват се упражнения във вода (плуване, водна аеробика), които подобряват подвижността и силата на мускулите на краката. Подходящи за този вид рехабилитация са пациентите с артрит, ставни болки, инсулт.
  • когнитивна рехабилитация - при мозъчни травми и увреждания се подбира набор от умствени упражнения
3.0, 6 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Рехабилитация

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СпортЛеченияКлинични пътекиАлтернативна медицинаЗдравни съветиСоциални грижиСпециалистиЗаведенияНормативни актовеНовиниОрганизацииЛюбопитноХранене при...БотаникаЛайфстайлМедицински изследванияИсторияДиетиПсихологияСнимкиОбразованиеИнтервютаАнкетиНаправления в медицинатаФизиологияЗаболявания (МКБ)