Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Други разстройства на нервната система Други болести на гръбначния мозък Болест на гръбначния мозък, неуточнена

Болест на гръбначния мозък, неуточнена МКБ G95.9

Болест на гръбначния мозък, неуточнена МКБ G95.9 - изображение

Болест на гръбначния мозък, неуточнена включва всяка патология на гръбначния мозък.

Уврежданията на гръбначния мозък се наричат миелопатии. Те могат да възникнат в резултат на травма, компресия, съдово заболяване, дегенеративни процеси, автоимунни заболявания, дискови хернии и др. Миелопатиите също могат да бъдат причинени от възпалителни заболявания като ревматоиден артрит, който атакува ставите в гръбначния стълб. По-рядко срещани причини за миелопатия са вродените аномалии на прешлените, които са налице при раждането.

Клиничните признаци и симптоми на заболяването зависят от нивото на увреда на гръбначния мозък и тежестта на патологията. Симптомите обикновено включват слабост, спастичност, тромавост, променен тонус, патологична хиперрефлексия, сензорни дефицити, нарушена функция на пикочния мехур и червата, сексуална дисфункция. Пациентите с миелопатия често изпитват пронизваща болка в ръката, лакътя, киткта или пръстите, тъпа болка в рамото, или изтръпване. Симптомите напредват бавно в продължение на много години.

Диференциалната диагноза включва:

  • множествена склероза
  • амиотрофична латерална склероза
  • тумор на гръбначния мозък
  • сирингомиелия

Диагнозата се поставя чрез подробна анамнеза и физикално изследване. Изследват се рефлексите и мускулния тонус. Трябва да се провери наличието на мускулна слабост, изтръпване и атрофия. Допълнителните диагностични тестове подпомагат диагнозата. Те включват рентгенография, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс, миелография. Електромиографията може да бъде полезна за изключване на други заболявания, които могат да предизвикат подобни симптоми.

Лечението на болест на гръбначния стълб, неуточнена може да бъде консервативно и хирургично. Назначават се обезболяващи лекарства като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) и кортикостероиди. Често е необходима хирургическа декомпресия за облекчаване на натиска върху гръбначния мозък, когато причината за миелопатията е стеноза, дегенеративен артрит, травма или дискова херния.

3.7, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Болест на гръбначния мозък, неуточнена МКБ G95.9

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Болест на гръбначния мозък, неуточнена МКБ G95.9

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО