Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение с помощта на магнитно поле (магнитотерапия) Неконвенционално лечение

Лечение с помощта на магнитно поле (магнитотерапия)

Лечение с помощта на магнитно поле (магнитотерапия) - изображение

Според народната медицина и теориите на древните лечители терапията с помощта на магнити или известна още като лечение с помощта на магнитно поле (магнитотерапия) притежава едва ли не чудодейни свойства и намира приложение при всевъзможни заболявания от банално главоболие и настинка до СПИН и авансирали неоплазми.

Много от специалистите в областта на алтернативното лечение подкрепят теориите за многостранното и изключително ефективно приложение на магнитите за балансиране на енергийното поле на организма, въвеждане в ред на увредените функции и облекчаване на широка гама от симптоми, най-често свързани с болка, възпалителни процеси, преумора и други.

Редица специалисти и научни работници в областта на конвенционалната медицина отричат тези свойства, приписвани на промените в магнитното поле и обобщават, че липсват рандомизирани, мащабни и достоверни проучвания, доказващи лечебната сила на магнитотерапията.

Къде е истината? Можем ли да се доверим на този алтернативен метод на лечение или облекчаването на симптомите при някои пациенти се дължи на добре изразен плацебо ефект? Или можем да използваме лечението с магнити като допълнително средство в комплексния подход за облекчаване на различни болестни прояви?

Какво представлява магнитотерапията?

Какво представлява магнитотерапията?

Магнитотерапията или лечението чрез промяна и балансиране на магнитното поле е добре позната още от древността, като редица народни лечители са използвали магнити под различна форма за облекчаване на различни болестни прояви.

Има данни за използване на магнитите в лечението на изключително широк спектър от заболявания, вариращи от простуда, грип и мускулни болки до екзема, псориазис, инфекциозни заболявания, множествена склероза и много други, които е трудно да повярваме, че биха се повлияли от нещо толкова просто като използването на магнитна гривна например във връзка с етиологията и характера им на протичане.

Полезна информация за историческите справки и датиране на магнитолечението може да намерите в раздел Алтернативна медицина:

Повечето магнити са изработени от ферити, които представляват железни оксиди комбинирани с кобалт, никел, барий и други метали с цел направата на материал, подобен на керамика. Гъвкавите видове магнити съдържат и често се комбинират с гума, форми на пластмасата и други материали, показващи добра разтегливост, еластичност и гъвкавост. Най-силните биомагнити са тези, изработени от неодим (рядък земен елемент).

Най-общо се използват променливи и постоянни магнитни полета, като за променливите е необходима специална апаратура и често се съчетават с електротерапия, докато постоянните магнитни полета се създават с помощта на различни средства (специални бижута, пластири, превръзки, легла и други). Счита се, че променливите магнитни полета оказват по-силно въздействие върху организма, поради което се използват широко във физиотерапията.

В зависимост от вида на използваните магнити се различават множество видове магнитотерапия, като най-често срещаните в практиката са:

 • статични магнити: най-общо действат при постоянен допир с кожата, като съществува наистина огромно многообразие от начини, средства и методи за приложение. Най-разпространени са различните бижута с магнит (гривни, пръстени, верижки и други), но също и бандаж, превръзки, както и специално изработени матраци
 • електромагнитна терапия: използваните магнити са електрически заредени, като за провеждане на терапията е необходимо специално оборудване и стимулиране с електрически импулси
 • магнитотерапия и акупунктура: комбинирането на двете алтернативни методики се счита, че води до по-висока ефективност, като се стимулират енергийните точки и полета на конкретна област от тялото с цел облекчаване на определени болестни прояви

Отделните видове магнитотерапия използват магнити с различна мощност и сила, измервана най-често в специфичната единица гаус.

Постоянните магнити са под формата на гривни, огърлици, колани, възглавници, легла, пластири и други, като магнитното поле, което излъчват, е с ниска мощност и най-често в диапазона между 400 и 800 гауса.

Електромагнитите се използват във физиотерапевтичните процедури, като излъчваното от тях магнитно поле може да бъде постоянно или променливо в зависимост от настройките и възможностите на апаратурата.

Магнитотерапията много често се прилага като допълнително средство към основната терапия при хора, на които другите физиотерапевтични средства са противопоказни (при липса на алтернативно лечение).

Има данни, че магнитното поле повлиява посоката на движение на йоните в кръвта като по този начин се стимулира производството на бета-ендорфин, който има основно значение при намаляването на болката.

Другият основен механизъм на действие на магнита е чрез разширяване на капилярите като по този начин се увеличава притокът на кръв към засегнатото място, а с това се повишава и концентрацията на кислород и хранителни вещества.

Едновременно с това се отделят и отстраняват ненужните, отпадни вещества от засегнатите тъкани и се намалява количеството на реактивните кислородни радикали, които са причина за интоксикацията и чувството за умора. Оксидативният стрес е една от основните причини и ключов механизъм за развитието на изключително голям брой от заболявания с разностранна етиология.

Най-общо се счита, че използването на магнити за лечението на определени заболявания, е ефективно поради следните свойства и действия на магнитното поле върху организма:

 • обезболяващ ефект: свързва се основно с повишеното производство на ендорфини, които са естествени аналгетици
 • съдоразширяващ ефект: свързва се с повишена продукция на ендотел релаксиращ фактор и азотен оксид
 • противовъзпалителен ефект: магнитотерапията въздейства върху различни медиатори на възпалението и едновременно с това повишава активността на белите кръвни клетки за фагоцитоза
 • спазмолитичен ефект: съдовата релаксация в комбинация с повлияване на други медиатори и агенти води до спазмолитичен ефект върху напречно набраздените мускули
 • детоксикационен ефект: свързва се с благоприятното повлияване на свободните кислородни радикали
 • антиедемен ефект: магнитотерапията може да е ефективна за облекчаване на оточен синдром (отоци с различна етиология), което се дължи на подобреното кръвоснабдяване, противовъзпалителните свойства и отстраняването на натрупаните отпадни продукти

Съществуват множество теории за ефектите и благотворните ползи от приложението на магнитотерапия, като е редно да се отбележи, че много от тях не са доказани в човешкия организъм, а се предполагат посредством косвени сведения.

Изследванията и опитите с магнитно поле се извършват главно върху клетъчни култури, експериментални животни (най-често плъхове и мишки) и други.

Проучванията върху човешката популация са ограничени и много от резултатите са противоречиви, което е една от основните причини за негативната нагласа на много специалисти към магнитното лечение.

Подробна информация за различните ефекти и действия на магнитите върху организма може да намерите на:

При кои заболявания се прилага лечение с магнити (магнитотерапия)?

При кои заболявания се прилага лечение с помощта на магнитно поле (магнитотерапия)?

Въпреки липсата на единодушие между отделните специалисти, както и липсата на категорични, безспорни доказателства (проучвания, експерименти), магнитотерапията се прилага широко за лечението на различни заболявания.

Рядко се прилага като самостоятелно и единствено лечение, в масовия случай е част от комплексните мерки, предприети срещу основното заболяване.

Лечението с помощта на магнитно поле се съчетава добре както с други алтернативни методи (техники от физикалната терапия, акупунктура), но и с медикаментозни средства.

Приложенията на магнитотерапията са широки, като най-често лечението чрез магнити се прилага при следните състояния:

 • болков синдром с различна етиология: противоречивите данни от изследвания с магнити при пациенти с хронична болка се дължат на разликите в използваните магнитни средства, етиологията на болестта, вида и локализацията на болката. Магнитите се прилагат с противоречив успех при хронично главоболие, болка в мускулите и ставите, в спорта (при травми, във възстановителния период), при болка, дължаща се на ревматоиден артрит или други форми на артрит, фибромиалгия и други. Полезна информация може да намерите в раздел Спорт (Магнитотерапия) и раздел Алтернативна медицина (Магнитите облекчават главоболие, безсъние и дори диабет)
 • при заболявания с възпалителна етиология: независимо дали се касае за болести на опорно-двигателния апарат, неврологични увреждания или дори възпалителни заболявания на дихателната система, резултатите от ограничени проучвания показват известно подобряване на проявите след приложението на магнити за достатъчен период от време
 • ускоряване на зарастването на рани: интересно проучване с плъхове показва ускорено зарастване на повърхностни рани след приложение на магнитотерапия (експерименталната група показва зарастване на раните след средно 2 седмици, докато при контролата са били необходими три седмици)
 • възстановяване след инсулт и други неврологични и мозъчносъдови увреждания: тези ефекти се дължат на въздействието на магнитното поле върху предаването на нервните импулси (наблюдава се подобрение на моторните функции), както и върху кръвоносните съдове
 • при инконтиненция на урина: резултатите по отношение на това състояние са противоречиви, което се дължи главно на необходимостта от създаване на подходящ способ за приложение на магнитотерапията (експериментите са провеждани със специално изработени столове, като терапията е прилагана в продължение на средно 45 минути всеки ден)
 • при нарушения на съня: съществуват данни, че магнитотерапията може да подпомогне заспиването и продължителността на съня при лица, страдащи от някои форми на безсъние
 • захарен диабет и неговите усложнения: необходими са задълбочени проучвания, но според някои специалисти съчетаването на магнитотерапия с акупунктура може да доведе до регулиране на нивата на кръвната захар, облекчаване проявите на диабетна невропатия и забавяне появата на усложнения при лица с хроничен диабет
 • лечение на заболявания на дихателната система: магнитотерапията се използва за облекчаване на проявите при синузит, тонзилит, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и други. Полезна информация може да намерите на Лечение с магнити на болести на дихателната система

Полето за изява пред магнитотерапията е широко, като привърженици на алтернативния способ вярват в ефективността му и при редица психични и поведенчески заболявания. Тепърва предстои доказването на ефективността на този лечебен метод и изясняването на неговия статут по отношение на клиничното му приложение.

Безопасно приложение на магнитотерапия - противопоказания и рискове при лечение с магнити

Противопоказания и рискове при лечение с помощта на магнитно поле (магнитотерапия)

Лечението с магнити, особено тези създаващи постоянно магнитно поле, се счита за безопасно за приложение и с добър профил (рядко се описват нежелани ефекти).

Малък процент от пациентите съобщават за гадене, главоболие и стомашен дискомфорт, като трудно може да се определи дали тези симптоми са резултат от лечението с магнити или се дължат на други болестни увреждания и моментни неразположения.

Основните рискове, свързани с лечението с магнити, са по отношение на спазване на някои правила за обща безопасност, като например премахването им при извършване на ядрено-магнитен резонанс, рентгенография, при преминаване през големи магнитни полета (включително и проверките на летището).

Приложението на магнити не се препоръчва при следните групи пациенти:

 • бременни жени и кърмачки: липсват достатъчно доказателства за безопасността на магнитите по отношение на бременността и в периода на лактация и влиянието им върху плода и новороденото, както и върху качеството и количеството на кърмата
 • малки деца и подрастващи: отново липсата на достатъчно проучвания в областта е причината за необходимостта от повишена бдителност и приложение на магнити при деца и подрастващи само при липсата на друга безопасна алтернатива и задължително под медицински контрол
 • при лица с поставен пейсмейкър: магнитното поле, което създават магнитите, повлиява дейността и ефективността на пейсмейкърите
 • при лица с поставена инсулинова помпа: излъчваното магнитно поле може да повлияе неблагоприятно дейността на инсулиновата помпа, криейки риск от сериозни последици
 • при вътрешно кървене и коагулационни нарушения: не се препоръчва лечението с магнити при данни за активно кървене от вътрешните органи, при увреждания на нормалния коагулационен статус, както и при прием на антикоагуланти, тъй като е възможно неблагоприятно повлияване и риск от усложнения
 • при анамнеза за епилепсия: магнитното поле повлиява и предаването на нервните импулси, поради което може да предизвика промени при чувствителни лица или при налични увреждания. Въпреки спекулациите на някои специалисти в областта за евентуалния благотворен ефект на магнитите за облекчаване на проявите на епилепсия при пациентите, липсват категорични данни и към момента се счита, че магнитите по-скоро могат да обострят и влошат протичането на болестта, отколкото да повлияят позитивно върху протичането
 • при наличие на сърдечно-съдови заболявания: с повишено внимание се прилагат при лица с различни форми на аритмия, сърдечно-съдова недостатъчност, хипотония (ниско кръвно), скорошен инфаркт на миокарда. Много пациенти използват биомагнитните гривни или друг тип аксесоари с цел поддържане на кръвното налягане, като това следва да се случва само след консултация със специалист за намаляване на евентуалните рискове и последствия с непредвидим характер

Лечение с помощта на магнитно поле (магнитотерапия) е древен алтернативен метод за облекчаване на симптомите при различни заболявания, в чиято ефективност много специалисти силно се съмняват.

Решението за приложение на различни терапевтични техники (независимо, че се считат за безобидни) е препоръчително да се консултира предварително с лекуващия лекар, тъй като при отделните пациенти са възможни различни реакции към методиките. Вашият лекар след обстоен преглед, разпит и изследвания (при необходимост) ще прецени най-доброто за вашето конкретно състояние лечение, съобразено с индивидуалните ви потребности и предпочитания.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

4.4, 9 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Лечение с помощта на магнитно поле (магнитотерапия)

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.webmd.com/pain-management/magnetic-field-therapy-overview
https://www.livescience.com/40174-magnetic-therapy.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Magnet_therapy
https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=22961
http://www.faim.org/healing-with-magnets
https://www.spineuniverse.com/treatments/magnet-therapy
https://www.uofmhealth.org/health-library/aa141392spec

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛеченияСпортЗдравни съветиБотаникаАлт. медицинаХранене при...Здравни проблемиНовиниКлинични пътекиСпециалистиЛайфстайлФизиологияИсторияИнтервютаЗаведенияОрганизацииСоциални грижиНормативни актовеПатологияМикробиологияЗаболявания (МКБ)ПсихологияИзследванияСнимкиВидеоАнкетиГеографияДиетиЛичностиНаправления в медицината