Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Рейки и хипнотерапия Лечение с магнити на болести на дихателната система

Лечение с магнити на болести на дихателната система

Лечение с магнити на болести на дихателната система - изображение

Магнитната терапия е форма на алтернативна терапия, която използва статични (неподвижни) магнити за облекчаване на болката и други здравословни проблеми. Популярен начин за приложение терапията е посредством влагане на лечебни магнити в гривни, пръстени, стелки, дрехи, дюшеци и други, в зависимост от конкретното заболяване и прицелен орган или тъкан.

Магнитната терапия датира най-малко от 2000 години. Народни лечители от Европа и Азия са използвали магнити, за да лекуват различни заболявания. Те вярвали, че магнитите, в действителност,  може да „изтеглят“ заболяването от тялото.

Днес, тези, които вярват в ефикасността на магнитната терапия, често се основават на способността на статичните магнити да променят биоенергийните полета на тялото (енергийните полета, които заобикалят и проникват в човешкото тяло).

Други твърдения, относно лечебния ефект на магнитите са свързани със способността на малък магнит в гривна или друго устройство да повишава притока на кръв към областта на тялото, на която се носи, а повишеният приток на кръв спомага за възстановяването на тъканите.

Магнитотерапията много успешно се прилага за лечение на различни болести, засягащи дихателната система на човека като синузит, тонзилит, бронхит и дори пневмония. Може да включва използване на електромагнити (магнитното поле се генерира посредством протичане на електрически ток) или постоянни магнити.

Един от основните принципи на терапията с постоянни магнити е, че магнитът трябва да се сложи върху болното място, след предварително намазване с магнитно масло.

Лечение на синузит с магнити

магнитна терапия при синузитВ повечето случаи синузитът е с бактериален причинител, но често заболяването се предхожда от вирусна инфекция на горните дихателни пътища. Магнитната терапия при синузит се използва с цел намаляване на подуването на лигавиците, стимулиране на общото здраве, подобряване ефекта на антибиотичното лечение, ускоряване на оздравяването, а може да се прилага и с превантивна цел. 

При синузит е удачно приложението на нискочестотна магнитна терапия още в началото на симптомите. Тази терапия е особено подходяща при вторично засягане на функцията на Евстахиевата тръба поради оток на лигавицата. Ако е необходима целенасочено лечение на възпаление на назофаринкса и синусите, магнитната терапия може да се използва заедно с другите целеви лечения, включително и лечение с антибиотици.

Терапия с електромагнити при синузит се прилага локално, в честотен диапазон от 2-25 Hz в областта на синусите и шията.

При използване на статичен магнит, поставете северния полюс на магнита точно над възпаления синус. Добре е лечението с магнит да се съчетае с нанасяне на магнитно масло, преди поставяне на магнита и да се повтаря преди сън. Редовен прием на магнитна вода ще засили имунната система и така, не само ще ускори лечението, но ще предотврати повторни проблеми.

Лечение на тонзилит с магнити

Магнитът трябва да се сложи на болното място, като преди това сте го намазали с магнитно масло. При по-тежки случаи е добре тази процедура да се прави два пъти дневно, в продължение на 15 минути. За лечение на други заболявания на гърлото като ларингити и фарингити, северният полюс на магнита трябва да се държи в областта на гърлото 20 минути, по два пъти на ден.

Лечение на ХОББ и астма с магнити

Магнитна терапия при астмаХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) и бронхиалната астма са трудни за лечение респираторни заболявания.

Според някои източници, патологичен фактор в ХОББ е тромбоза в най-малките кръвоносни съдове, а такава настъпва при повишени нива на протромбин, тромбопластин и понижена антитромбинова и фибриногенова активност.

Според други публикации, използването на нискочестотна магнитна терапия, без значение статична или електромагнитна), води до намаляване на кръвосъсирването, което се вижда от намаляване на тромбин/тромбопластиновото съотношение, тромбоцитите и тромбоцитната коагулация. Увеличението на фибринолизата при здрави хора показва важността на използването на магнитната терапия за разрушаването на кръвните съсиреци като превантивно лечение на дълбока венозна тромбоза.

Грип, травма и операция могат да доведат до ограничения на подвижността на белия дроб, което увеличава шансовете за ХОББ и спастични астматични усложнения на хроничен бронхит.

Бронхиалната астма се характеризира с пристъпи на задух, причинени от функционално стесняване на дихателните пътища. Провокира се от прекомерна реакция на бронхите към различни стимули. Тя може да бъде с имунологичен и неимунологичен характер, а често и комбинация от двете. Основните механизми, отговорни за това свиване са спазми на гладката мускулатура на бронхиалните стени, натрупване на гъста слуз и оток на лигавицата.

Изследвания на магнитотерапията върху астма показват, че тя помага за намаляване на астматичните пристъпи, повишава усвояването на кислород, стимулира невромускулните клетки и синхронизира контракциите на миокарда, възстановявайки функционалността му.

Цялостното лечение трябва да включва рехабилитация, спорт, закаляване, СПА терапия и други.
Нискочестотната импулсна терапия при астма подобрява проходимостта на дихателните пътища поради нейните спазмолитични и противооточни ефекти, подобрява микроциркулацията на оксигенираната (наситена с кислород) кръв в белодробната тъкан, както и насищането на кръвта с кислород, поради силното съдоразширяващо действие на прекапилярните артериоли и капиляри.

При астма се прилагат ниски и средни честоти от 2-25 Hz, които могат да се използват на ротационен принцип за предотвратяване на повтарящи се атаки.

При използване на статичен магнит, магнитът се поставя сутрин на дланите за 20 минути и вечер, като тогава северният полюс на магнита се поставя под дясната гърда, а южният полюс – на гърба, точно под дясното рамо. Вечерната процедура е по-дълга – 30 минути. Добре се отразява и редовното приемане на магнитна вода.

Източници:
http://www.livescience.com
http://en.elamed.com/physiotherapy
http://www.magnetic-therapy-biomag.com

Още по темата:

3.8, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаНовиниАлт. медицинаЛюбопитноИсторияЛайфстайлСпортЛеченияЗдравни съветиВидеоХранене при...Здравни проблемиСнимкиИзследванияОрганизацииСпециалистиКлинични пътекиПатологияФизиологияЗаведения