Начало Медицинска енциклопедия Лечения Бърз метод на лечение при травми (RICE) Възстановителни процедури

Бърз метод на лечение при травми (RICE)

Бърз метод на лечение при травми (RICE) - изображение

RICE (от англ. език) е дума, образувана от началните букви на други думи, т.е акроним на Rest, Ice, Compression и Elevation, което на български език означава: Покой, Лед, Компресия и Повдигане.

RICE е основен метод на лечение при:

Наранявания (травми) на меките тъкани - мускули, сухожилия и връзков апарат

Прилага се като първа помощ, т.е веднага след травмата.

Целта е да се намали възпалителния отговор, болката и вътрешното кървене (образуване на по-дълбоки хематоми).

Rest (Покой) – това е ключова част от възстановяването. Необходимо е незабавно прекратяване на натоварването (тренировките при спортисти) до тогава, докато състоянието на травмата позволи да се продължи. Без покой на засегната област, възстановяването е не само по–трудно, но и по-бавно и обикновено води до влошаване на състоянието (задълбочаване на възпалението и болката). Ако натоварванията продължават, съществува риск травмата от остра да премине в хронична. Обикновено покоят продължава до момента, в който пациента е способен да движи крайника без болка и с възстановен обем на движенията.

Имобилизация (обездвижване) на крайника се налага в някои случаи, затова е неободима консултация с травматолог.

Ice (Терапия с лед) – има изключително добри ефекти:

  • Намалява (потиска) възпалителния отговор и болката;
  • Прилагането на лед върху болното място води до вазоконстрикция (свиване) на кръвоносните съдове, намаление на отока и кръвоизлива;

Препоръчва се терапията с лед да продължи до 24-48ч. след травмата. Нараненото място се третира с лед на всеки 1-2 часа по 15-20 мин. като се препоръчва ледът да се постави в кърпа преди да го наложите върху болното място. Целта е да се избегне исхемия и измръзване на кожата. Превишаването на препоръчителното време за прилагане на лед може да бъде вредно, тъй като притока на кръв ще бъде твърде намален, за да позволи доставката на хранителни вещества и отстраняване на токсините.

Compression (Компресия) – има за цел намаляване на отока, предизвикан от възпалителния процес.
Въпреки че, понякога отока е неизбежен, твърде големия оток води до значителна загуба на функцията, прекомерна болка и ограничаване на кръвоснабдяването. Превръзката се прави според познатите медицински правила. За предпочитане е еластична превръзка. Твърде стегнатата превръзка води до намаляване притока на кръв и последваща опасност от исхемия. Ето защо, превръзката трябва да бъде плътно прилепнала, но и леко хлабава, така че да позволява добро кръвоснабдяване и свободно движение на мускулите при съкращение.

Elevation (Повдигане) – има за цел да намали отока като се подобри венозното кръвообращение (стичане на венозна кръв към системната циркулация). Необходимо е да поставите крайника на високо – над нивото на сърцето. Така се подобрява лимфният дренаж и се намалява венозния застой.

RICE методът се използва най-често при остри травми и в спортната медицина. Заедно с RICE метода лечението продължава с медикаменти, които също повлияват болката и отока и спомагат за възстановяването на засегнатите тъкани.

Най-често използваните групи лекарства са:

Те се прилагат под формата на: таблети (за пиене през устата), инжекционни разтвори (мускулно/вътре или около ставно), различни видове мазила (външно). В зависимост от тежестта на травмата се прави и избора на лекарства.

При по-леки травми средство на пръв избор са: кремове, унгвенти и масла. Те действат локално в областта на самата контузия и имат по-малко странични ефекти. Следователно употребата на инжекционни и перорални препарати е желателно да се избягва, когато това е възможно.

За още по-добър ефект  и по-бързо възстановяване към до тук приложеното лечение може да се назначат и физиотерапевтични процедури (лечение с магнити, електролечение, ултразвук), кинезитерапия (физически упражнения), масаж, стречинг (пасивно разтягане на мускулатурата).

Още по темата:

3.9, 8 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Бърз метод на лечение при травми (RICE)

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияСпортЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноКлинични пътекиСпециалистиИнтервютаЗаведенияАнкетиСнимкиЛайфстайлПсихологияХранене при...РецептиСпорт и туризъмНовиниСоциални грижиНормативни актовеФизиологияИзследванияЗаболявания (МКБ)ИсторияОрганизацииБотаникаДиетиГеографияЛичностиНаправления в медицината