Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини Травми на коляното и подбедрицата Изкълчване, навяхване и разтягане на ставите и ставните връзки на коляното

Изкълчване, навяхване и разтягане на ставите и ставните връзки на коляното МКБ S83

Изкълчване, навяхване и разтягане на ставите и ставните връзки на коляното МКБ S83 - изображение

Травматичните изкълчвания на колянната става се срещат много рядко и обхващат само - 1,1%. Причината за ниската честота за изкълчване, навяхване и разтягане на ставите и ставните връзки на коляното, е здрави свързочен апарат на ставата. Най-често се среща във възрастта 25-60 години. Здравите връзки при деца не позволяват изкълчването.

При изкълчването (луксация) имаме разместване на ставните повърхности, като настъпват внезапно под действието на бързо действаща външна сила. Ставната торба е винаги разкъсана, в ставата и около нея се излива кръв, болката провокира спазъм, която фиксира изкълченото тяло в дадено положение.

При навяхването се наблюдава внезапно разтягане или частично разкъсване на една или повече от връзките на коляното, при което границите на нормална подвижност временното преминават нормалната подвижност на коляното. Ставната торба на коляното и връзките му са преазтегнати, но анатомичната им цялост не е нарушена.

Механизъм на изкълчване, навяхване и разтягане на ставите и ставните връзки на коляното
Механизмът на изкълчването на коляното най-често е удар в горната трета на подбедрицата при сгънато бедро.
В зависимост на това изместването на големия пищял се различават няколко вида изкълчване:
- Предни изкълчвани на коляното;
- Задни изкълчвания на коляното;
- Странични изкълчвания на коляното.
Често може да се установи и счупване на едното ставно тяло. За да се получи изкълчване, трябва да се разкъсат кръстосаните връзки на коляното. Най-често ставната капсула се разкъсва отзад. При страничните изкълчвания настъпва разкъсване и на страничните връзки. От травмата също могат да бъдат засегнати и менискусите. При задните изкълчвания може да се разкъса или изтръгне собствената колянна връзка.
Механизмът на повредата при навяхването е индиректен, лостообразен и често наподобява този при изкълчване на ставата. Силата, която действа при навяхване е по-слаба, от колкото при изкълчване. Действието и е лостообразно върху ставните елементи и възпроизвежда несвойствено или прекомерно движение. Като резултат от това ставната капсула и ставните връзки на коляното се преразтягат или частично се разкъсват.

Клинична картина на изкълчване, навяхване и разтягане на ставите и ставните връзки на коляното
Клиничната картина е с разнообразна и богата симптоматика. Има очевидна деформация на коленната става. Подбедрицата е изместена напред при предните изкълчвания. Засегнатия крайник е видимо скъсен. Непосредствено под кожата пред кондилите на бедрата се опипва предния ръб на платото на големия пищял. В тези случаи циркулацията на крайника е смутена и пулсациите на a. dorsalis pedis се опипва трудно. Двигателната функция на ходилото обикновено не е нарушена и е запазена.
Като резултат от преразтягане, притискане или разкъсване на N. peroneus communis, при странични изкълчвания най-често срещани са неврологичните усложнения.
При леки навяхвания, пациента може да ходи и да движи колянната си става, макар, че има болка. При травмиране на ставната капсула, ставната кухина се изпълва със серозна течност. При по-тежки навяхвания е възможно да се разкъсат и ставните връзки, менискуси и ставата да е изпълнена с кръв. Положителен симптом е "танц на пателата". Движенията са затруднени до невъзможни. Пасивното раздвижване е силно болезнено. Стабилността на ставата е запазена.

Диагноза на изкълчване, навяхване и разтягане на ставите и ставните връзки на коляното
Рентгеновото изследване уточнява дали има само изкълчването или луксационна фрактура.

Лечение на изкълчване, навяхване и разтягане на ставите и ставните връзки на коляното
При наличие на навяхване се започва с консервативна терапия. Консервативното лечение се свежда до нестероидни противовъзпалителни средства и аналгетици - аналгин, аспирин, профенид, ибупрофен, индометацин, нурофен и др. През първите 24 часа на мястото на травмата се поставят студени компреси и лед (в найлонови торбички), а 2-3 ден се правят съгреваещи компреси на мястото на увредата. Поставя се шина за 2-3 седмици. При наличие на течност в коляното се източва с 1-2 пункции през 2-3 дена. След източването се поставят кортизонови препарати. Рехабилитация и физиотерапия при навяхването на колянната става се започва след първата седмица.
При изкълчване на колянното се изисква незабавно наместване на ставата поради опасност от засягане на съдово - нервният сноп или от гангрена на крайника. Наместването се извършва леко под пълна анестезия.
Помощникът затегля подбедрицата по оста й, а лекарят упражнява натиск върху ставните тела в обратна на изкълчванията посока.
Крайникът се обездвижва (имобилизира) в гипсов крачол. За зарастване на ставните връзки необходима е продължителна имобилизация от 2 до 3 месеца. Поради общото фиброзиране на тъканите не се наблюдава халтавост на коляното.
С лоша прогноза са луксационите фрактури. Дейността на четириглавия мускул е от решаващо значение за функцията на колянната става затова е много важно добро и ранно рехабилитиране на четириглавия мускул на бедрото. Ритмични активни свивания на четириглавия мускул на бедрото, болния трябва да започне от 3-4 ден. Рехабилитацията е продължителна и се комбинира с балнеолечение и физикална терапия.

3.8, 8 гласа

ВИДОВЕ Изкълчване, навяхване и разтягане на ставите и ставните връзки на коляното МКБ S83

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Изкълчване, навяхване и разтягане на ставите и ставните връзки на коляното МКБ S83

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Изкълчване, навяхване и разтягане на ставите и ставните връзки на коляното МКБ S83

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия