Начало Медицинска енциклопедия Лечения Обездвижване

Обездвижване

Обездвижване - изображение

Обездвижване е процес на предотвратяване на част от тялото да се движи, докато не се излекува.

Това се осъществява с използване на шини, гипсови отливки и превръзки. Така се обездвижват и защитават счупени кости, изкълчени стави, както и пострадалите около тях меките тъкани като сухожилията и ставните връзки.

Обездвижването ограничава движението, за да се позволи на пострадалата област да зараства правилно. Помага също за намаляване на болката, подуването и спазмите на мускулите.

Видове обездвижвания:

  • Отливки и шини - обикновено се използват за обездвижване на счупена кост
  • Превръзки на ръката - използват се след счупване на ръката или друго нараняване. Те могат да бъдат използвани при аварийни ситуации за обездвижване на ръката, докато се отиде при лекар. Триъгълна превръзка се поставя под наранената ръка и след това завързва около врата.
  • Яка - обикновено се използва за наранявания на шията. Облекчава болката чрез ограничаване на движението на главата и шията.
  • Тракция (Издърпване, изтегляне) -  метод с прилагане на напрежение, за да бъдат и да зараснат счупените кости в правилна позиция. На специално легло в ортопедична клиника най-често счупения крайник е окачен на високо с макара. Например, ако костта на бедрото се счупи, счупените краища могат да се припокриват. Използването на тракция ще ги държи в правилната позиция.
4.3, 9 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Обездвижване

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СпортЛеченияСпециалистиЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиНовиниБотаникаЗаболявания (МКБ)ПсихологияИсторияОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиМедицински изследванияЛайфстайлИнтервютаАнкетиЗаведения