Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини Травми в областта на глезена и стъпалото Изкълчване, навяхване и разтягане на ставите и ставните връзки на ниво глезен и стъпало

Изкълчване, навяхване и разтягане на ставите и ставните връзки на ниво глезен и стъпало МКБ S93

Изкълчване, навяхване и разтягане  на ставите и ставните връзки на ниво глезен и стъпало МКБ S93 - изображение

Прилагане на значителна сила върху глезенната става може да причини изкълчване, навяхване или разтягане на глезенната става.

Механизми на изкълчване, навяхване и разтягане на ставите и ставните връзки на ниво глезен и стъпало
- Директен механизъм;
- Индиректен механизъм;
- Супинационен механизъм;
- Пронационен механизъм.

Задното изкълчване на глезенната става се причинява при тласък, който упражнява едновременен натиск върху подбедрицата и надлъжната й ос и напред. При сгънато ходило настъпва разкъсване на ставната торба по задната й повърхност.

Предното изкълчване на глезена се причинява при тласък на петата напред и нагоре, както и при сгъване на стъпалото към гърба на ходилото.

Изкълчването на пръстите на стъпалото може да се причини от прегазване на ходилото или притискане. При скачане от високо върху твърда повърхност или падане върху предната част на ходилото получава се изкълчване на пръстите на стъпалото. Здравният ставно - връзков апарат се разкъсва като резултат от травмата с голяма сила. Тези изкълчвания могат да се придружат от пълни или частични счупвания на фалангите, на метатарзалните кости и сухожилни разкъсвания. Изкълчванията на пръстите на ходилото могат да се причинят като резултат от директни и индиректни травми. Могат да се придружат от повреди на сухожилията или малки костни отломъци. Изкълчването е най-често на метатарзофалангиалната става.

Механизмът на навяхването и разтягането на ставите и ставните връзки на ниво глезен е индиректен и често наподобява този на изкълчване на ставата, с тази разлика, че силата, която действа, е по-слаба. Тази сила действа лостообразно върху ставните елементи, причинява прекомерно или несвойствено движение за глезенната става. Като резултат от тези прекомерни движения ставната капсула и ставните връзки се преразтягат или могат и да се разкъсат частично.

Клиника на изкълчване, навяхване и разтягане на ставите и ставните връзки на ниво глезен и стъпало
Разширява се напречния размер на глезенната става и видимо петата се доближава до глезените.
Установява се болка, оток и ливидно оцветяване на засегнатата глезенна става. При засягане на стъпалото: клинически се установява деформация на изкълченото ходило. То е оточно и силно болезнено. Пострадалият не е в състояние да стъпи на него. Понякога се установяват и смущения в кръвоснабдяването. Активните движения са невъзможни, а пасивните движения са силно болезнени.

Най-чести са разтягането и навяхването на ставните връзки на глезена. Те са в резултат на супинационно - аддукционен механизъм (извиване на стъпалото нагоре и се привежда). Това са същите механизми действащи при счупванията на глезените, но действащи по-слабо. Връзките по външната страна на глезена най-често са преразтегнати.
Около и под малеола на малкия пищял се установява кръвонасядане и голям оток.
Опипване на самия глезен не е болезнен, но натиск под върха му може да провокира обща болка. Често се болка се установява и при натиск в основата на пета метатарзална кост.

Диагноза на изкълчване, навяхване и разтягане на ставите и ставните връзки на ниво глезен и стъпало
Най-показателен за поставяне на диагнозата е рентгеновият метод.

Лечение на изкълчване, навяхване и разтягане на ставите и ставните връзки на ниво глезен и стъпало
Провежда се най-напред консервативно лечение - като се поставя на мястото на травмата (глезен или стъпало) студени компреси или компрес с лед през първите 24 часа. След 2-3 дни се поставят топли компреси, за улесняване на резорбцията на местния възпалителен процес.
При неуспех от консервативното лечение се прилага оперативно лечение като се извършва от специалист - ортопед-травматолог.

Разместената става се наместват под обща анестезия. Ходилото се затегля по оста на подбедрицата. То се избутва напред и се прави дорзална флексия. Скочната кост с пукот навлиза в глезенната вилка, след което се възстановяват движенията в глезенната става. За 30 дни се прави гипсов ботуш.
Наместването при предното изкълчване на глезенната става се извършва като ходилото се изтегля напред. До компресивен винт се прибягва, за да се възстанови тибио - фибуларната синдесмоза (голям - малък пищял).

3.9, 10 гласа

ВИДОВЕ Изкълчване, навяхване и разтягане на ставите и ставните връзки на ниво глезен и стъпало МКБ S93

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Изкълчване, навяхване и разтягане на ставите и ставните връзки на ниво глезен и стъпало МКБ S93

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Изкълчване, навяхване и разтягане на ставите и ставните връзки на ниво глезен и стъпало МКБ S93

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Изкълчване, навяхване и разтягане на ставите и ставните връзки на ниво глезен и стъпало МКБ S93

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия