Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Увреждания на синовиалните обвивки и сухожилията Други увреждания на синовията и сухожилията Ганглион

Ганглион МКБ M67.4

Ганглион МКБ M67.4 - изображение

Ганглион представлява състояние, което се характеризира с наличие на еднокамерно или кистично образувание, запълнено с бистра желеподобна муцинова материя, изхождащо от апоневрозите и сухожилията. Към тази рубрика спда ганглион на ставата или сухожилието.

Етиологично страданието не е изяснено, но се предполага, че се касае за мукоидна дегенерация на колагена с мезенхимална клетъчна пролиферация. Патологоанатомично се установява кистично тумуровидно образувание, базисно свързано със ставната капсула, нетапицирано със синовиална мембрана с фиброзна капсула, в повечето случаи комунициращо посредством "шийка" със ставното пространство.

При жените, ганглион се наблюдава 3 пъти по-често, и то във възрастта между 20 и 30 години. Обичайната локализация е гривнената става - в над 60%, като кръгло, с еластична консистенция туморно образувание, неангажиращо надлежащата кожа и добре огрничено от околните тъкани. Най-често е локализирано по дорзалната повърхност на гривнената става между екстензорните сухожилия на показалеца и м. екст. карпи радиалис бревис. Много по-рядко се наблюдава по воларната повърхност на ръката. Обичайно, бавно нараства и не предизвиква функционални разтройства.

Поставянето на диагнозата ганглион обикновено не представлява трудност. Необходимо е да се направи диференциална диагноза на образуванието с някои тумори в засегнатите области. Използват се образни изследвания като ехография, рентген, магнитен резонанс и други.

Лечението на ганглион е главно оперативно. Пункцията и разскъсването на капсулата със силен натиск обикновено водят до рецидив. Лечението е оперативно с прецизно премахване на образуванието. Рецидиви се наблюдаат при некоректна оперативна техника.

3.1, 8 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Ганглион МКБ M67.4

ЛЕЧЕНИЕ НА Ганглион МКБ M67.4

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Ганглион МКБ M67.4

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия