Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Ентезопатии на долен крайник, с изключение на стъпалото Тендинит на ахилесовото сухожилие

Тендинит на ахилесовото сухожилие МКБ M76.6

Тендинит на ахилесовото сухожилие МКБ M76.6 - изображение

Тендинит на ахилесовото сухожилие представлява състояние, което се характеризира с възпаление на сухожилието на ахилеса, което може да бъде причинено от свръхнатоварване или травма. Към тази рубрика спада и бурсит на Ахилеса. По честота травматичните увреди на Ахиловото сухожилие заемат почти една пета от травматичните увреди на големите сухожилия. Закритите лезии се наблюдават при стартово тръгване, скок и обикновено при нетренирани лекоатлети, при възрастни, при които има дегенративни промени на сухожилието, или при болни, на които в миналото е прилагана стероидна инжекционна терапия с локални апликации в сухожилието.

Лезията може да бъде наблюдавана на 3 нива - на прехода между мускулната и сухожилната част, по хода на самото сухожилие и на инсерционното място на сухожилието. В някои случаи може да се наблюдава и частична руптура на сухожилието при запазен интегритет на паратенона. Сухожилната част може да бъде и разнищена по типа на т.нар. конска опашка.

Паратендонита на Ахилесовото сухожилие, който представлява около 20% от неспецифичните теносиновити или паратендонити на сухожилията в областта на глезенната става и ходилото, най-често се дължи на иритация на паратенона с увеличение на васкуларизацията и последващо задебеляване на тъканите. Паратендонитът на Ахилесовото сухожилие е един от най-често наблюдаваните при физическа активност след дълъг инактивитетен период.

Клиничната картина на тендинит на ахилесовото сухожилие се характеризира главно с болка и нарушено движение в областта на ходилото, оток, еритема на кожата и задебеляване на самото сухожилие. Могат да се доловят крепитации при дорзална и плантарна флексия в глезенната става. Тестуването на континуитета на Ахиловото сухожилие е описано от Томпсон. При лежащ по гръб болен се поставя длан върху плантарната повърхност на ходилото, при което болният се поканва да извърши плантарна флексия. При руптура инсуфициенцията е отчетлива. Още при огледа може да се наблюдава видима бразда по контура на сухожилието, което е патогномоничен симптом за лезията. Дегенеративните и травматичните промени в сухожилието могат успешно да бъдат диагностицирани със сонографично изследване.

Диагнозата тендинит на ахилесовото сухожилие се поставя след снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. Извършват се допълнителни изследвания, като магнитен резонанс, компютърна томография, рентгенография и други.

Лечението на тендинит на ахилесовото сухожилие е главно консервативно и се осъществява от специалист. Препоръчва се лечение, включващо покой, лед и нестероидна противовъзпалителна терапия.

4.2, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Тендинит на ахилесовото сухожилие МКБ M76.6

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Тендинит на ахилесовото сухожилие МКБ M76.6

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Тендинит на ахилесовото сухожилие МКБ M76.6

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия