Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Ентезопатии на долен крайник, с изключение на стъпалото

Ентезопатии на долен крайник, с изключение на стъпалото МКБ M76

Ентезопатии на долен крайник,  с изключение на стъпалото МКБ M76 - изображение

Към ентезопатии на долен крайник,  с изключение на стъпалото, спадат глутеален тендинит, псоас-тендинит, екзостоза на криста илиака, синдром на трактус илео-тибиалис, бурсит на външния страничен лигамент на коляното [Pellegrini-Stieda], тендинит на капачката, тендинит на ахилесовото сухожилие, перонеален тендинит и други.

Тендинит на Ахилесовото сухожилие представлява възпаление и подуване на Ахилесовото сухожилие което свързва мускулите на прасеца и петата. Това заболяване се причинява от травми, артрити и инфекции, но най-честата причина за възпалението е пренатоварването. Най-често страдат бегачи и атлети, които вървят и правят скокове. Най-честите симптоми на заболяването са силна болка в петата при ходене, оток и топлина при палпация на сухожилието.
Диагнозата се поставя с помоща на рентгенографско изследване на Ахилесовото сухожилие или ядрено-магнитен резонанс.

Лечението на тендинит на Ахилесовото сухожилие става чрез прилагане на болкоуспокояващи средства, противовъзпалителни препарати и физическа терапия. Останалите видове ентезопатии на долен крайник,  с изключение на стъпалото, могат да се лекуват консервативно или хирургично.

2.3, 3 гласа

ВИДОВЕ Ентезопатии на долен крайник, с изключение на стъпалото МКБ M76

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Ентезопатии на долен крайник, с изключение на стъпалото МКБ M76

ЛЕЧЕНИЕ НА Ентезопатии на долен крайник, с изключение на стъпалото МКБ M76

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия