Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Ентезопатии на долен крайник, с изключение на стъпалото Синдром на трактус илео-тибиалис

Синдром на трактус илео-тибиалис МКБ M76.3

Синдром на трактус илео-тибиалис МКБ M76.3 - изображение

Синдром на трактус илео-тибиалис представлява състояние, което се характеризира с задебеляване на фасцията от латералната страна на коляното, достигаща до външната страна на таза. Тази фасция обикновено играя важна роял за стабилизиране на коляното при тичане. Продължителното триене на фасцията върху латералния феморален епикондил, комбинирано с чести флексия и екстензия на коляното при тичане, може да доведе до възпаление в тази област.

Причините за възникване на синдром на трактус илео-тибиалис са разнообразни и са свързани главно с физиска активност. Тренировъчните навици са в основата на възникването на заболяването - неадекватна загрявка преди натоварване, ексцесивно тичане върху наклонени повърхности, тичане по стълбите и други. Аномали в анатомичната структура на краката и нарушения в мускулния баланс на долния крайник също могат да доведат до поява на заболяването - плоско стъпало, супонация на стъпалото, крака с различна дължина, слабост на абдукторите на таза и други.

Признаците и симптомите на синдром на трактус илео-тибиалис варират от чувство на скованост в областта над колянната става, до задебеляване или подуване на тъканите, заобикалящи засегнатата фасция. Болката може да не се появи веднага по време на натоварване, но с течение на времето може да се усили. Болката се усеща предимно, когато стъпалото се удари в пода, и болката може да персистира известно време след преустановяване на натоварването.

Поставянето на диагнозата синдром на трактус илео-тибиалис става след снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. Допълнителни изследвания, като рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография и други, се прилагат за допълване на диагнозата.

Лечението на синдром на трактус илео-тибиалис е главно консервативно и се осъществява от специалист. Препоръчват се покой на засегнатия крайник, прилагане на ледени торбички, противовъзпалителни лекарствени средства, аналгетици и други. Рехабилитацията и физикалната терапия играят важна роля за бързото възстановяване на болния.

4.6, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Синдром на трактус илео-тибиалис МКБ M76.3

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия