Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Ентезопатии на долен крайник, с изключение на стъпалото Ентезопатия на долен крайник, неуточнена

Ентезопатия на долен крайник, неуточнена МКБ M76.9

Ентезопатия на долен крайник, неуточнена МКБ M76.9 - изображение

Ентезопатия на долен крайник, неуточнена, представлява състояние, което се характеризра с възпаление на сухожилията на мускулите на подбедрицата. Заболяването се среща във всички възрасти, макар че превалира при възрастни индивиди. Двата пола се засягат относително еднаквно. Наблюдава се повишена честота на ентезопатиите на долен крайник при спортисти.

Причините за възникване на ентезопатия на долен крайник, неуточнена, са разнообразни, но водеща причина за поява на заболяването е травмата и пренатоварването, свързани с различни спортни дейности и физическа активност. Дегенеративни процеси в сухожилията могат да бъдат предразполагащ фактор за поява на ентезопатии.

Клиничната картина на ентезопатия на долен крайник, неуточнена, се характеризра с поява на болка при покой и при физическо натоварване. При някои пациенти може да се наблюдава зачервяване и оток в областта на засегнатите сухожилия. Обикновено се наблюдава нарушаване походката на болния.

Диагнозата ентезопатия на долен крайник, неуточнена, се поставя въз основа на подробна анамнеза, осъществяване на щателен физикален преглед и извършване на някои лабораторни и образни изследвания, като рентгнография, магнитен резонанс, компютърна томография, ехография и други.

Лечението на заболяването може да бъде консервативно или хирургично и се осъществява от специалист. Изборът на лечение зависи от засегнатото сухожилие, тежестта на увреждането и вида на увредата. Консервативното лечение се състои в прием на противовъзпалителни лекарствени средства, аналгетици, рехабилитация, физикална терапия и други.

3.5, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия