Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Ентезопатии на долен крайник, с изключение на стъпалото Бурсит на външния страничен лигамент на коляното [Pellegrini-Stieda]

Бурсит на външния страничен лигамент на коляното [Pellegrini-Stieda] МКБ M76.4

Бурсит на външния страничен лигамент на коляното [Pellegrini-Stieda] МКБ M76.4 - изображение

Бурсит на външния страничен лигамент на коляното [Pellegrini-Stieda] представлява състояние, което се харакеризира с формиране на медиален параартикуларен осификат, образуван в структурата на залавното място на колатералната връзка на коляното към медиалния бедрен кондил. Подобен осификат след травма миже да се образува и в областта на глезенната и лакътната става.

При всички случаи след травма се наблюдава в ранните стадии инсуфициенция на връзковия апарат. Появата на осификата се предшества от фиброзен процес, който ограничава движенията в ставата. Подобно развитие на осификата се наблюдава и след пластика на медиалната колатералната връзка. Патогенетично се касае за осифициращ процес, последица на интралигаментарен хематом.

Клиниката на бурсит на външния страничен лигамент на коляното [Pellegrini-Stieda] е характерна. винаги се съобщава за травма в анамнезата с последващ ставен излив и данни за инсуфициенция на медиалния колатерален връзков комплекс. Локално се наблюдава болка с постепенно увеличаващо се втвърдяване на ставата и ограничение на движенията. Палпаторно се установява твърда формация над медиалния кондил и по хода на колатералната връзка.

Диагнозата бурсит на външния страничен лигамент на коляното [Pellegrini-Stieda] се поставя след снемане на подробна анамнеза, извършване на щателен физикален преглед и осъществяване на някои лабораторни иобразни и зследвания, като рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография и други.

Лечението на бурсит на външния страничен лигамент на коляното [Pellegrini-Stieda] може да бъде консревативно или хирургично и се осъществява от специалист. В ранните фази на развитието на заболяването се прилагат инжекционно новокаинови разтвори и хиалуронидаза. В късните стадии, при рентгенологично установима параартикуларна сянка с костна консистенция и при оплаквания, лечението е оперативно с премахване на осификата. При наличие на инсуфициенция на медиалната колатерална връзка се предприема пластично възстановяване.

2.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия