Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Ентезопатии на долен крайник, с изключение на стъпалото Глутеален тендинит

Глутеален тендинит МКБ M76.0

Глутеален тендинит МКБ M76.0 - изображение

Глутеален тендинит представлява състояние, което се характеризира с възпаление на сухожилията на седалищните мускули. Седалищните мускули представляват важна част двигателния апарат на седалището и увреждането на тези мускули може да има доста неблагоприятни последствия. Заболяването може да засегне индивиди от всички възрасти.

Причините за възникване на глутеален тендинит са разнообразни, но най-честата от тях е травматичното увреждане на сухожилието на седалищния мускул, следствие на преразтягане. Това може да доведе до нестабилност на таза, което да се отрази на ежедневните дейности.

Признаците и симптомите на заболяването се състоят в болка в областта на седалището от страната на засегнатото сухожилие. Болката може да бъде постоянна или да се проявява само при движение. Възможно е да се засили при лягане върху засегнатия крайник. Възможно е да се наблюдават още зачервяване, подуване, затопляне, повишена чувствителност в засегнатия мускул. Някои пациенти съобщават за разпространение на болката по хода на засегнатия крак, както и усещане за слабост и изтръпване. Обикновено, походката на пациента е нарушена.

Диагнозата глутеален тендинит се поставя въз основа на характерната клинична картина и осъществяване на някои лабораторни и образни изследвания, като рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография и други. Лечението на заболяването е главно консервативно. Препоръчва се, като първа мярка, ограничаване движенията на засегнатия крайник и прилагане на ледени торбички за около 20 мин няколко пъти дневно през първите 72 часа. След този период се препоръчват постепенно раздвижване на крайника. Прилагат се лекарствени препарати като противовъзпалителни средства, аналгетици и други. Физикалната терапия и рехабилитацията игратя важна роля за бързото възстановяване на болните.

3.4, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия