Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Ентезопатии на долен крайник, с изключение на стъпалото Екзостоза на криста илиака

Екзостоза на криста илиака МКБ M76.2

Екзостоза на криста илиака МКБ M76.2 - изображение

Екзостоза на криста илиака представлява състояние, което се характеризира с поява на костни израстъци (шипове, остеофити) на криста илиака. Заболяването се наблюдава предимно при по-възрастни индивиди, засягането на двата пола е проблизително еднакво.

Основната причина за възникване на екзостоза на криста илиака не е напълно изяснена, но се счита че появата на остеофити е свързана с дегенеративни процеси свързани с възрастта.  Клинически, заболяването може да протече и с липса на симптоматика. В останалите случаи могат да се наблюдават болка в областта на таза, която може да бъде постоянна или при движение. Възможно е при някои пациенти болката може да ирадиира по долните крайници и да бъде съпроводена от изтръпване или слабост. В напредналите стадии на заболяването походката е нарушена.

Диагнозата екзостоза на криста илиака може да се постави въз основа на характерната клинична. Допълнителни изследвания, като рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография и други, се използват за доуточняване на диагнозата, локализацията на уврежданията и тяхната тежест.

Лечението на заболяването е главно консервативно и се осъществява от специалист. Прилагат се лекарствени препарати, като аналгетици, противовъзпалителни средства, физикална терапия, рехабилитация и други.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия