Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Ентезопатии на долен крайник, с изключение на стъпалото Перонеален тендинит

Перонеален тендинит МКБ M76.7

Перонеален тендинит МКБ M76.7 - изображение

Перонеален тендинит представлява състояние, което се характеризира с наличие на възпаление на сухожилието на м. пероней. Заболяването може да засегне единия или двата крака едновременно. Много често заболяването се комбинира с увреждане на глезена и рядко се наблюдава изолиран тендинит на перонеуса. Заболяването може да бъде остро или хронично.

Причините за възникване на перонеален тендинит най-често се състоят в настъпване на травма на глезените, остри или хронични. Други предразполагащи фактори за възникване на заболяването са пес планус или пес валгус или варус, антеролатерален импинджмънт на глезена и други. Сухожилието се луксура от нормалното си влагалище зад латералния малеол и се измества върху предната повърхност на малеола.

Клиничната картина на перонеален тендинит се характеризира с поява на болка в областта на глезена, в началото само при физическо натоварване, а в по-късните стадии на заболяването и в покой. Болката води до нарушаване на походката на болните и ограничава ежедневните им дейности. Диагнозата на заболяването се поставя след снемане на подробна анамнеза, извършване на щателен физикален преглед и осъществяване на някои лабораторни и образни изследвания, като рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография и други.

Лечението на перонеален тендинит може да бъде консервативно или хирургично и се осъществява от специалист. Консервативната терапия се състои в покой, прилагане на лед, прием на аналгетици, противовъзпалителни средства и други. Физикалната терапия и рехабилитацията са задължителни за бързото и цялостно възстановяване на болните.

3.0, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия