Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Ентезопатии на долен крайник, с изключение на стъпалото Тендинит на капачката

Тендинит на капачката МКБ M76.5

Тендинит на капачката МКБ M76.5 - изображение

Тендинит на капачката представлява състояние, което се характеризира с възпаление сухожилието на капачката на коляното (патела). Пателарния тендинит, известен още като "коляно на скачача", се наблюдава често при атлети, практикуващи спортове, които са свързани с често скачане, като баскетбол, волейбол и други. Въпреки това, не е изключено заболяването да се наблюдава и при неспортисти.

Колянната става е една от носещите тежестта на тялото стави и е обект на големи вариации в усилията на натоварване, както статично, така и динамично. Нормалното движение на колянната става е възможно само при добър мускулен баланс, интактни укрепващи ставата връзки и добре коаптирани ставни повърхности.

Колянната става е стабилизирана благодарение на активното действие на околоставната мускулатура и прецизната анатомична структура в три плана. В сагитален план е напълно гарантирана от кръстосаните връзки и чрез взаимодействието на антагонистично действащи флексорни и екстензорни околоставни мускули. Във фронталния план стабилността се поддържа главно от активни и пасивни структури - мускули и лигаменти, странично на колянната става. В хоризонтален план ротационната стабилност се поддържа главно от синергичното действие на активните и пасивните елементи около колянната става, образуващи т.нар. антиторзионна система.

В сагитален план се осъществява основното движение в колянната става и всяко друго движение на ставата в друг план е контролирано. във фронталния план е предотвратена абдукцията и аддукцията на подколенницата, а в хоризонталния план аксиалната ротация е ограничена, освен когато ставата е флексирана. Всяка една увреда на анатомичните мекотъканни структури на коляното обуславят т.нар. ставна нестабилност.

Причините за възникване на тендинит на капачката както споменахме по-горе се изразяват в прекомерно физическо натоварване областта на коляното или травми. Клинически, заболяването се проявява със симптоми на болка, която в началото само при движение, в по-късните етапи на заболяването болката може да стане постоянна. Настъпва ограничаване на движенията в коляното, нарушаване на походката. Възможно е да се наблюдава зачервяване или подуване в областта на коляното.

Диагнозата тендинит на капачката се поставя след снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. Допълните се осъществяват лабораторни и образни изследвания, като рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография и други.

Лечението на тендинит на капачката е главно консервативно. В началните етапи на заболяването се препоръчва покой и прилагане на лед. Прилагат се медикаменти като обезболяващи, противовъзпалителни препарати и други. Рехабилитацията и физикалната терапия са задължителни за бързото и цялостно възстановяване на болния.

3.0, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия