Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение при главоболие Лечебни практики при заболявания

Лечение при главоболие

Лечение при главоболие - изображение

Мъчи ви главоболие? Отново?

Честичко ли се налага да търпите ужасната болка или по-скоро ви заболява глава само в случай на екстремно прегряване в резултат от множеството задачи, с които сте се захванали?

Главоболието е често срещан симптом, като може да е признак на стрес, недоспиване, дехидратация, но може и да е червена лампичка за по-сериозно заболяване.

ГлавоболиеМилиони хора в световен мащаб са засегнати от неприятното чувство за стягане в главата, в резултат от което се нарушава ежедневието им, стават раздразнителни, някои дори склонни към агресия.

Какви са мерките за лечение при главоболие?

Какво да направим, в случай, че неприятната болка отново ни връхлети?

Първата и най-важна стъпка е идентифицирането на вида главоболие, от което страдате.

Различават се множество видове, класифицирани и категоризирани по различен начин от отделните специалисти, но най-често срещаните са три, а именно главоболие от тензионен тип, мигрена и кластърно главоболие.

Всяко от тях се лекува с помощта на различни медикаментозни средства, като определени лекарствени групи са ефективни (в различна степен) и при трите вида.

Главоболие от тензионен тип е най-често срещаният вид главоболие, като възниква най-често в резултат от преумора, недоспиване, стрес, тревожност, мускулно напрежение (в резултат от неправилна поза).

Болката е характерна, двустранна, с притискащ или стягащ характер, непулсираща, като продължителността на болковия синдром може да продължи от няколко минути до цяла седмица.

Добрата новина е, че този вид главоболие се повлиява в най-висока степен от популярните и налични във всяка домашна аптечка обезболяващи, а именно аспирин, ибупрофен, напроксен и техните многобройни производни от групата на аналгетиците. Ефектът им е максимален след прием още при първите наченки на главоболието.

Внимавайте обаче с честотата на прием на тези медикаменти. Употреба в рамките на веднъж седмично не представлява заплаха, но в случай, че посягате към тях всеки ден от една страна може да си докарате фалшиво главоболие (наричано още "rebound"главоболие, предизвикано от честия прием на обезболяващи), от друга страна шансът да усетите някои от страничните ефекти от медикаментите (стомашно дразнене, болки в корема, кървене, увреждане на бъбреците и черния дроб) нараства значително.

Тензионно главоболие

Консултирайте се с вашия лекар, в случай, че се налага да приемате обезболяващи повече от три пъти седмично.

Мигрената представлява хронично заболяване с висока честота, протичащо с повтарящи се през различен интервал от време пристъпи от едностранно пулсиращо главоболие, обикновено съпроводено от фотофобия, фонофобия, гадене и повръщане.

Различни фактори играят ролята на провокатори на поредния пристъп (топлинни и студови въздействия, шум, промяна в атмосферното налягане, глад, алкохол, тютюнопушене и много други).

Лечението се състои в приложение на медикаменти от групата на селективните серотонинови агонисти, известни още като триптани (суматриптан, наратриптан) и алкалоиди на моравото рогче (дихидроерготамин, ерготамин). Ефективни при мигрена са и препаратите от групата на нестероидните противовъзпалителни средства, като се препоръчва прием при начеващ мигренозен пристъп.

Клъстерно главоболиеКластърното главоболие (наричано от някои клъстерно главоболие, от английски cluster headache) представлява неврологично разстройство, отличаващо се с прояви от остри атаки, като характерни за него са силна болка, едностранно в областта на окото и слепоочието.

Често е налице и зачервяване на конюнктивата, повишено сълзене, подуване на окото, запушване на носа.

По-често страдат представителите на мъжкия пол в активна възраст, като етиологията на заболяването не е изяснена напълно.

Обезболяващите са слабо ефективни при този тип главоболие, но добри резултати се постигат при инхалации с чист кислород (с маска), както и назално приложение на лидокаин.

Триптаните, приложени при първите прояви, могат да покажат относителна активност, както и краткосрочен курс с кортикостероиди (по строги показания).

Как да си помогнем обаче, в случай, че не знаем какъв вид главоболие ни тормози?

Съществуват универсални средства и тактики за справяне и лечение при главоболие.

 • Познатите обезболяващи средства

Прием на обезболяващи средстваТака например приемът на таблетка (максимум две) ибупрофен или друг представител на обезболяващите средства ще ви облекчи сравнително бързо.

Тези препарати се отличават с изразено обезболяващо и противовъзпалително действие, като много от тях са с модифициран ефект (настъпващ в рамките на 10 минути, особено при прием на гладно). Ефектът им отзвучава в рамките на няколко часа (най-често 4).

Внимавайте с дозата и вида на обезболяващите в случай, че сте бременна или кърмите, тъй като много от тях преминават през плацентарната бариера, излъчват се и в кърмата и могат да въздействат върху плода или кърмачето.

Подробна информация може да намерите на: Лекарства по време на кърмене

 • Пийте вода

Пийте водаДобър ефект оказва приемът на голямо количество течности.

Специалистите препоръчват да изпиете голяма чаша с вода още при първите болки, като след това продължите с прием на малки количества през около 30 минути.

Дехидратацията сама по себе си често е причина за главоболие, като профилактиката е изключително лесна и здравословна, а именно прием на достатъчно количество течности през целия ден.

Дехидратация се развива често при състояния, протичащи с повръщане, както и след тежка вечер с приятели (недоспиване в комбинация със солидно количество спиртни напитки във всевъзможни комбинации).

Леки форми на дехидратация се причиняват при спортуващите често, при жените, които кърмят, както и високите температури в офиса, жилището или навън. С бутилка вода под ръка лесно и ефективно ще си спестите неприятните последствия от дехидратацията, като главоболието е само едно от тях.

Внимавайте в случай, че имате мигрена - обезводняването, както и приемът на много студена вода може да провокира поредния пристъп.

 • Намерете тихо и спокойно място

Изолирайте се в някое тихо кътче от дома си или в някоя част от офиса, където ще можете да се насладите на спокойствието и тишината в продължение на 20 до 30 минути.

Тъй като силната бяла светлина, продуцирана от изкуствените осветителни тела е доказан дразнител и често е причина за масовата епидемия от страдащи от главоболие в офиса, се препоръчва да изгасите лампите (или да сложите плътна маска за очи), да спрете радиото (ако е включено) и да се фокусирате върху дишането си.

Този метод ще ви помогне за нов рестарт на деня, осигурявайки ви презареждане с енергия и спокойствие.

 • Масаж на лицето и скалпа

Тази техника е особено ефективна при тензионно главоболие, тъй като нежният масаж подобрява циркулацията на кръвообращението и облекчава напрежението. Масажирайте с кръгови движения областта на слепоочията, челото и скалпа.

Чудесна профилактика може да правите и докато си миете косата. При нанасянето на шампоана масажирайте с леки движение скалпа в продължение на около 5 минути и след това като изплаквате с вода.

Добри резултати се получават и при масаж на раменете и в областта на врата. Комбинацията от лек масаж, достатъчно хидратация и някоя от техниките за релаксация бързо ще ви освободи от мъчителните болки в главата.

 • Студен или топъл компрес

Поставянето на студен компрес на челото за няколко минути води до свиване на съдовете и облекчава възпалителните процеси, като методът е особено ефективен при болки в слепоочията, както и главоболие, свързано с болестни процеси в синусите.

В случай, че страдате от главоболие от тензионен тип (в резултат от стрес, тревожност, преумора, мускулна треска) много по-добър ефект ще има топлият компрес или горещият душ.

 • Ароматерапия и релаксация

Ароматерапията набира все повече популярност, тъй като по-лесен, безопасен и ефективен начин води до желаните резултати. При леко главоболие може да се доверите на природните средства и да използвате аромати от лайка, майорана или лавандула под формата на пяна за вана, ароматни свещи, ароматно масажно олио.

Техниките за релаксация се базират на изолиране от околния свят и фокусиране върху вътрешния, представляват своеобразно изключване от проблемите, изчистване на мисълта и презареждане.

 • Овладейте стреса

Овладейте стресаПроблемите никога не свършват, но не бива да им отдаваме толкова голямо значение.

Натоварвайки се психически и емоционално с неща, които не зависят от нас, само вредим на тялото си и първият признак е именно главоболието.

Тревожността, депресивните епизоди, раздразнителността са само малка част от провокаторите на поредния пристъп от главоболие.

В случай, че не можете сами да овладеете напрежението и стреса, се обърнете към специалист, който ще ви препоръча най-добрите за вашето състояние техники.

Полезни съвети:

 • главоболието може да се дължи на подлежащ здравословен проблем: в случай, че от известно време често ви боли глава посетете вашия зъболекар (развалените зъби често водят до главоболие), очен лекар (некоригирано късогледство, далекогледство, астигматизъм, както и глаукома са чести причини за болки в главата), кардиолог (вариациите в кръвното могат да причинят пулсиращи болка в слепоочията)
 • ограничете вредните навици: намалете консумацията на алкохол (води до дехидратация), кафе (при консумация на повече от две дози дневно е налице обратен на очаквания ефект и вместо да сме по-бодри и енергични, изведнъж ставаме сънливи и ни заболява главата) и газирани напитки, откажете цигарите (съдържащите се в тях никотин и въглероден монооксид са чести причинители на главоболие)
 • корекция в диетата: намалете консумацията на храни, съдържащи нитрати, нитрити, мононатриев глутамат, тирамин, аспартам. Някои продукти, поради съдържащите се в тях флавоноиди, представляват естествени обезболяващи средства, като например бадемите и спанакът
 • хранителни добавки: много специалисти препоръчват допълнителен прием на магнезий, витамини от група В и коензим Q10 в случай, че често страдате от главоболие. Ежедневният прием на магнезий в дози между 200 и 600 милиграма намалява силата и честотата на мигренозните атаки, а витамините от група В оказват цялостен благоприятен ефект по отношение на мозъчната дейност, имунната система и сърдечно-съдовото здраве
 • билки: обикновен бутербур (хибридна чобанка), джинджифил, кориандър, върба, вратига, розмарин, лавандула, пасифлора, лайка, мента са едни от много природни средства, които се борят ефективно с главоболието
 • осигурете си достатъчно сън: хроничното недоспиване може да причини освен главоболие, още и проблеми с кръвното, напълняване, емоционална лабилност
 • спортувайте редовно: движението е здраве, така че намерете спорт, който ви доставя удоволствие и го практикувайте редовно, независимо дали става въпрос за аеробика, йога, плуване, колоездене, танци

Полезни съвети

За ефективното лечение при главоболие е необходимо изясняване на провокиращите фактори. В случай, че от известно време по-често се налага да практикувате някои от методите за справяне с болката, се обърнете към вашия лекар и бъдете готови да отговорите на следните въпроси:

 • Кога за първи път се появи болката?
 • Колко често ви боли глава?
 • Имате ли някакви други симптоми освен главоболието?
 • Къде точно е локализирана болката?
 • Каква е болката: пронизваща, пулсираща, тъпа?
 • Колко дълго продължава?
 • По кое време на деня ви заболява глава?
 • Провокирано ли е главоболието от фактори на околната среда, като например миризми, шум, промяна във времето?

Важно е да разпознаете спешните, сигнализиращи симптоми, които максимално бързо трябва да ви отведат при специалист, а именно много тежко, внезапно главоболие, главоболие след падане или травма на главата, висока температура, повръщане, вратна ригидност, объркване, гърч, двойно виждане, затруднен говор, обрив. Главоболието може да е симптом на тежко подлежащо заболяване, като например менингит, енцефалит, инсулт.

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 13 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Лечение при главоболие

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.wikihow.com
http://www.webmd.com
http://www.health.com
http://www.mayoclinic.org
http://www.medicinenet.com
http://www.uptodate.com
http://www.medicalnewstoday.com
https://draxe.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиЗаболявания (МКБ)НовиниСнимкиИсторияАлт. медицинаБотаникаХранене при...Здравни проблемиОрганизацииЛайфстайлСпортСпециалистиПсихологияЗаведенияСоциални грижиИнтервютаКлинични пътекиНормативни актовеДиетиГеографияАнкетиЛичностиНаправления в медицината