Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Asterales Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни) Обикновен бутербур, Хибридна чобанка

Обикновен бутербур, Хибридна чобанка

Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни)

Обикновен бутербур, Хибридна чобанка - изображение

Обикновен бутербур, Хибридна чобанка (Petasites hybridus, Common butterbur, Butterbur) представлява тревисто многогодишно растение от семейство Сложноцветни (Asteraceae). Среща се и с имената блатен ревен, шапката на дявола, жълта чума (bog rhubarb, Devils hat, pestilence wort). Синоними на латиница на растението са Petasites officinalis, Petasites ovatus и Petasites vulgaris.

Устройство на обикновен бутербур

 

Цветята се развиват в началото на пролетта, преди да се появят листата. Те са бледо розово-лилави, по няколко на брой събрани в грубички. Образуват гроздовидни съцветия, които са разположени на стъбло с дължина от 5 до 20 см. Цялото стъбло е оцветено в червеникаво-кафявo-лилаво. То заедно със съцветието могат да достигнат височина до 100 см. Растението е двудомно – мъжките и женските цветя се развиват на различни растения. Цъфти през месеците май и юни.

 

 

 

Листата са големи, разположени на стъбла с дължина от 80 до 120 см. Имат кръгла форма и са с диаметър от 40-70 cm. Основата им е сърцевидна, а листните ръбове назъбени.  Интересно за тях е, че в миналото са се използвали за увиване на масло.

 

 

 

Плодовете са жълтеникаво-кафеви на цвят. Представляват малки твърди семена, разполагащи с множество бели влакна.

 

 

 

Разпространение на обикновен бутербур

обикновен бутербурРодното място на растението са Европа и Северна Азия. Развива се по брегове на езера и потоци, гористи местности, градини, паркове, пусти места, покрай пътни банкети и полета с културни насаждения, дворове. Понякога се използва и с декоративни флорални цели. Такъв е бил статусът му във Финландия, като впоследствие е запазил растежа си само в диво състояние.

Използваема част на обикновен бутербур

Употребяемите части на растението са листата, коренището и отделно самите корени.

Химичен състав на обикновен бутербур

Растението съдържа пиролизидинови алкалоиди (изолирано състояние токсични за черния дроб), сескитерпени - петапсин, изопетасин; оксопетасин, летливи масла, флавоноиди, танини, пиролизидин.

Лечебни свойства и приложение на обикновен бутербур

През Средновековието, корените на билката са използвани за отстраняване на кожни дефекти. Съцветията му са били популярни с употребата си при ухапвания от земни пчели.

Свойства на растението:

  • обезболяващо;
  • спазмолитично;
  • апетитовъзбуждащо;
  • кардиотонично;
  • потогонно;
  • диуретично.

храст бутербурПрилага се в хомеопатията. Коренът на обикновения бутербур се използва за направата на хомеопатични лекарства. Той се включва в лечението на тежка и упорита невралгия.

Докладвано е, че обикновеният бутербур притежава свойства и на релаксант на гладката мускулатура на съдовите стени, с определен афинитет към церебралните кръвоносни съдове. Някои автори предполагат, че способността му да намаля гладко-мускулният спазъм може да бъде полезна терапия при спазматични състояния на пикочните пътища, при менструални спазми, мигрена, уролитиаза, обструкция на жлъчните канали и други стомашно-чревни разстройства, демонстриращи се със спазми на гладката мускулатура. Смята се за ефективно средство срещу кашлица. Действа насочено върху жлъчните пътища, стомаха и дванадесетопръстника. Много е ефективен, включен в лечението на стомашно-чревни оплаквания и жлъчна дискинезия.

Отварата от корена и листата на растението се приема като лечебно средство при различни дихателни проблеми като астма, настинки, бронхит и магарешка кашлица, а също и други оплаквания като треска и уринарни нарушения. Външно може да се използва като лапа за ускоряване заздравяването на рани и кожни обриви. Листата се събират в началото на лятото, коренът от края на лятото до есента, както може да се изсуши за по-нататъшна употреба. Тъй като растението съдържа потенциално токсични алкалоиди не се препоръчва за вътрешна употреба.

цветове на бутербурЛистата на бутербур са били използвани в традиционната австрийска медицина, като лекарство за вътрешно приложение под формата на чай или накиснати в етанол и външно, под формата на компреси или отново накиснати в оцет, за лечение на инфекции, треска, грип, настинки, сенна хрема и алергии.

В едно изследване, публикувано наскоро в British Medical Journal, група от швейцарски изследователи описват как само таблетки с екстракт от бутербур, приети в доза четири пъти дневно, са толкова ефективни, колкото популярно антихистаминно лекарство за контролиране на симптомите на сенна хрема, която не е придружена от симптоми на сънливост.

Във второ проучване, представено на 60-та годишна среща на Американската академия по алергии, астма и имунология (AAAAI), група британски изследователи поставят своя печат за одобрение на ефективността на бутербур в потушаване симптоми на тревна алергия.

Друго проучване е направено и публикувано през февруари 2014 г., от Рей Сахел, който описва ползите и страничните ефекти на Petasites hybridus. Билкарят Николас Кулпепер я нарича "велик пазител на сърцето и съживител на духовете".

Според проведени проучвания в Швейцария, при употребата на билката се наблюдава намаляване честотата на астматичните пристъпи, което довежда до редуциране количеството на приеманите медикаменти за овладяване на пристъпа.

Множеството й приложения в народната медицина включват употребата й като диуретик и мускулен релаксант, за лечение на кашлица, треска, рани, заекване, главоболие, астма и стрес. Не всички от тези приложения са подкрепени от научни изследвания.

Коренът на бутербур помага за намаляване на честотата и тежестта на мигренозните пристъпи. Екстракт от него е полезен при алергичрн ринит.

бутербурПървоначално във Финландия се е отглеждал с лечебна цел, като се е смятало, че зловонното му коренище предпазва от чума. Използвал се е за лечение на стомашно неразположение дължащо се на нервност и менструални проблеми, но е установено, че съдържат отровни съединения и отпада от употреба. Обикновенният бутербур започва да се отглежда във Финландия през 17-ти век в Турку, който в наши дни се намира в западната част на Финландия, но по онова време принадлежи на Швеция.

Дозиране на обикновен бутербур: да не се приема повече от 1 микрограм на ден. При лечение на мигрена, билката трябва да се приема отначало профилактично за период от 4-6 месеца, като при поява на клинични признаци на състоянието и неговото обостряне, дозата се завишава. Режимът на прием и начинът на дозиране на билката при астма и стомашно-чревни разстройства, все още не са точно определени. Необходими са още научни изследвания, за да бъдат конкретизирани.

Внимание!

цветове на бутербур обикновенПри употребата на обикновен бутербур могат да се проявят следните нежелани реакции: гадене, главоболие, повръщане, запек, диария и др.

Използването му не се препоръчва при деца, бременни, кърмещи жени, пациенти с чернодробни и бъбречни заболявания. Билката е противопоказана за употреба и от хора, които страдат от алергии към хризантема, невен, маргаритка, амброзия.

Не се препоръчва приемът на чайове, екстракти и капсули направени от билката в сурово състояние. Причината за това е, че тя съдържа пиролизидинови алкалоиди, които са токсични за черния дроб и бъбреците.

Всеки прием на бутербур трябва да бъде консултиран с лекар.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиФизиологияНовиниХранене при...РецептиИсторияЛюбопитноКлинични пътекиАлт. медицинаЛеченияСпортПатологияЗаведения