Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение при камъни в бъбреците Лечебни практики при заболявания

Лечение при камъни в бъбреците

Лечение при камъни в бъбреците - изображение

Редица заболявания се развиват като резултат и последствие от някои наши вредни навици, неконтролирано подлежащо заболяване или прием на определени медикаменти. Такъв е случаят с бъбречнокаменната болест, известна в медицинските среди като нефролитиаза и позната на средностатистическия човек като камъни в бъбреците.

Характерното за болестта е формирането на плътни, твърди маси, изградени от различни минерали, кристали или отпадъчни продукти от обмяната, които могат да засегнат всички части на отделителната система, но най-често се локализират в единия или и двата бъбрека.

Засяга се активната възраст, най-често в диапазона между 20 и 49 години, като според различни статистики по-често боледуват представителите на мъжкия пол.

Своевременните мерки за лечение при камъни в бъбреците намаляват риска от прогресивното и неминуемо нарастване на плътните маси и провокирането на различни по тежест усложнения.

От какво се получават камъни в бъбреците и кои са най-честите етиологични причини за тяхното развитие?

Многобройни фактори, повишават риска от развитие на бъбречнокаменна болест, като най-често това са вредни навици, диетични грешки, прием на лекарства, подлежащи заболявания, като разбира се с голямо значение е и генетичната предразположеност (наличие на родственик с нефролитиаза):

 • диетични грешки и вредни навици: честа консумация на спиртни напитки, повишен прием на сол, недостатъчен прием на течности, качество на питейната вода, повишена консумация на храни с животински произход, прекомерна употреба на захарни изделия, значителна консумация на храни, богати на оксалати (например спанак), пребиваване в райони със сух климат, намалена физическа активност, наднормено тегло и затлъстяване
 • продължителен прием на лекарства: честа употреба на лаксативни средства, диуретици, някои аналгетици (медикаменти за обезболяване), антиконвулсивни препарати (против гърчове), прием на високи дози добавки, съдържащи витамин D или калций, някои антиациди, някои комбинации, използвани в комплексната химиотерапия, лекарства за лечение при СПИН, като индинавир
 • подлежащи заболявания: подагра, хиперпаратиреоидизъм, заболявания, протичащи с хиперкалциемия, цистинурия, ксантинурия, саркоидоза, болест на Crohn, захарен диабет, хипертония, заболявания на отделителната система, като например пикочни инфекции, уретрални стриктури, тубулопатия, нефропатия и други
 • в резултат от хормонални изменения: повишен риск от развитие на нефролитиаза е налице при менопауза, както и в резултат от бременност

Формирането на масите в бъбреците отнема различен период от време, като първоначално камъните са с малки размери, но при липса на съответните мерки постепенно нарастват и повишават риска от развитие на усложнения, свързани с отстраняването им.

Камъни в бъбреците (нефролитиаза, бъбречнокаменна болест)

Какви са симптомите при камъни в бъбреците?

Заболяването често протича безсимптомно с течение на години и в голям процент от случаите пациентите случайно разбират диагнозата при профилактични изследвания (профилактична ехография).

Клиничната картина се различава в зависимост от размера на камъните, разположението им и способността на организма да ги отстрани. Малките образувания с размери до 4 милиметра в диаметър не причиняват съществени признаци и свободно могат да бъдат изхвърлени от организма, причинявайки лек дискомфорт.

Образуванията с размери, по-големи от 4 милиметра, при напускане на бъбрека и попадане в другите структури на отделителната система, водят до характерни прояви, могат да предизвикат обструкция (запушване).

Най-често се описват болка в областта на кръста (която при бъбречна колика е изключително силна, непоносима), гадене, повръщане, повишение на телесната температура, втрисане, чести позиви за уриниране, парене и болка при уриниране, промяна в цвета на урината, наличие на кръв в урината и други.

Отличителният симптом при бъбречна колика е острата, внезапна, силна болка, която е с различна локализация в зависимост от разположението на заседналия по пикочните пътища камък. Своевременното овладяване на състоянието и отстраняване (или изхвърляне от организма) на камъка намалява риска от усложнения, най-честите от които включват инфекция и обструкция, водещи до пиелонефрит.

Подробна информация относно особеностите в протичането, етиологията и провокиращите фактори, може да намерите на:

Лечение при камъни в бъбреците: промяна в начина на живот

Лечение при камъни в бъбреците: промяна в начина на живот

Своевременните мерки и предприемането им веднага след откриването на формированията в бъбреците позволяват изхвърлянето на камъните от бъбреците преди нарастването им и необходимостта от консервативно или оперативно лечение.

Камъни с размери под четири милиметра в диаметър могат да бъдат изхвърлени от организма при осигуряване на достатъчно добра хидратация.

Приемът на големи количества течности, предимно вода, създава голям обем урина, изтичаща под по-високо налягане. Именно високото налягане позволява лесно и сравнително безболезнено (в някои случаи напълно безсимптомно) отстраняване на малките образувания (песъчинки).

Препоръчва се прием на над два литра вода дневно, особено в летните месеци и при пребиваване в райони със сух климат, при интензивно физическо натоварване.

Отказът от прием на алкохол и промените в диетата могат да забавят прогресията на болестта в зависимост от вида на конкрементите. В редица случаи ограничаването на солта, животинските храни и белтъци, захарта и алкохола, води до стопиране на процеса (когато диетичните грешки са в основата на развитието на болестта).

Ограничаването на нарастването размерите на конкрементите позволява ранно лечение с помощта на различни лекарства, водещи до намаляване размерите на камъка или по-лесното му преминаване през структурите на отделителната система.

С важно значение е и контролът над подлежащите заболявания, независимо от техния характер, състоящ се в редовно проследяване на пациентите, провеждане на необходимото медикаментозно или оперативно лечение, промени в диетата и физическата активност.

Лечение при камъни в бъбреците с лекарства

Лечение при камъни в бъбреците: лекарства

Често промените в начина на живот не са достатъчни за овладяване проявите на болестта, поради което е необходимо приложението на медикаменти от различни групи, в зависимост от симптомите при всеки отделен пациент и неговите конкретни потребности.

Често се прилагат някои от следните групи, използвани самостоятелно или в комбинация:

 • аналгетици (обезболяващи средства): самостоятелното отстраняване и изхвърляне на конкрементите често се съпровожда от изразен болков синдром, поради което се прилагат различни препарати, най-често от групата на нестероидните противовъзпалителни средства (ибупрофен, декскетопрофен), в някои случаи са необходими и опиоидни аналгетици (морфин, петидин, фентанил), като в зависимост от силата и изразеността на болката се прилагат перорално (таблетки, капсули) или парентерално (мускулна инжекция, венозна инфузия)
 • противовъзпалителни средства: използват се представители от нестероидните противовъзпалителни лекарства с изразен противовъзпалителен ефект, тъй като преминаването на камъните или засядането в определен участък може да предизвика локална реакция и възпаление, което само по себе си затруднява допълнително отстраняването и изхвърлянето на конкрементите
 • антибиотици: възпалението и запушването на отделите в пикочната система води до задържане на урина и повишен риск от инфекция, която може да се разпространи, засягайки други структури по хода на системата. Прилагат се препарати от различни групи (най-често флуороквинолони с основния представител ципрофлоксацин, при необходимост се прилагат цефалоспорини, карбапенеми, сулфонамиди, аминогликозиди)
 • антиеметици (лекарства против повръщане): силната болка може да доведе до гадене и позиви за повръщане, които от своя страна повишават риска от дехидратация (обезводняване) и влошават общото състояние на болния. В зависимост от тежестта на проявите и някои физиологични особености (детска възраст, бременност, старческа възраст) се прилагат различни средства, най-често метоклопрамид, някои витамини (пиридоксин или витамин В6 се използва безопасно по време на бременност)
 • диуретици: водят до увеличение на количеството отделена урина за едно денонощие, като най-често се прилага представителят на така наречените бримкови диуретици фуроземид, използван под формата на таблетки или за парентерална употреба
 • интравенозни течности: прилагат се електролитни плазмозаместващи разтвори, съдържащи обикновено натриеви и калиеви йони, като най-често се използва физиологичен разтвор

Медикаментозната терапия продължава различен период от време, като при някои пациенти ефект се постига след краткосрочно лечение (няколко дни), а при други е необходимо продължителна терапия (няколко седмици).

При липса на ефект от приложените лекарства, както и при наличие на конкременти с големи размери се предприемат различни оперативни подходи за отстраняването им.

Оперативни интервенции при бъбречнокаменна болест

Лечение при камъни в бъбреците: оперативни интервенции

В зависимост от размерите на образуванията, общото състояние на болния, наличието на настъпили усложнения и редица други фактори се предпочита една или друга оперативна интервенция:

 • екстракорпорална литотрипсия: представлява съвременна неинвазивна процедура, като методът е изключително ефективен и се прилага успешно при наличие на камъни с размери до 20 милиметра в диаметър с успеваемост в над две трети от случаите. При някои пациенти е необходима повече от една манипулация. С помощта на специален уред (наречен литотриптер) се произвеждат ударни вълни, които разрушават конкрементите на малки парчета и в комбинация с достатъчно добра хидратация и прием на диуретици се постига изхвърлянето им от тялото. Не е необходима упойка на пациента, болните обикновено не усещат нищо (процедурата рядко е болезнена, а при наличие на болка тя е поносима), рискът от усложнения се оценя на изключително нисък, възможни са кратковременно болезнено уриниране, наличие на кръв в урината, дискомфорт
 • перкутанна нефролитотомия и нефролитотрипсия: представлява модерен, съвременен ендоскопски метод, който се прилага при наличие на конкременти с размери над 20 милиметра в диаметър. Състои се в проникване със специален инструмент в бъбрека и директно изваждане на конкремента или изсмукването му след разбиването му на малки фрагменти. Пациентът е в състояние на пълна анестезия и не усеща нищо по време на цялата процедура. Методът е бърз и ефективен, като най-голямото предимство е възможността за визуален контрол и директно отстраняване на конкрементите, дори тези с размери между 30 и 40 милиметра
 • уретероскопия: представлява неинвазивен метод, използван едновременно за диагностика и лечение при камъни в бъбрека или по хода на отделителната система, като се прониква през пикочния мехур и е особено ефективна при бъбречна колика и наличие на конкремент, заседнал по хода на уретера. Извършва се под местна или обща анестезия, като рискът от усложнения е нисък
 • класическа отворена операция: методът се използва рядко в съвременната медицина при наличие на екстремно големи камъни в бъбрека или по хода на отделителната система при липса на ефект от съвременните методи на лечение. Прилага се при по-малко от един процент от пациентите, като рисковете от следоперативни усложнения (кървене, инфекция, засягане на други структури) са високи

Лечение при нефролитиаза с билки и средства от народната медицина

Лечение при камъни в бъбреците с билки и съвети от народната медицина

Съществуват множество рецепти от народната медицина, съчетаващи полезните свойства на редица билка и лечебни растения, които могат да се използват при наличие на камъни с малки размери с цел лесно и бързо отстраняване от организма.

Особено висока популярност са добили следните методи и рецепти:

 • лечение с лимони: смес от лимонов сок и зехтин се прилага още при първите симптоми в комбинация с достатъчен прием на вода
 • други плодове: нар, диня и грозде се използват често, поради своя доказан диуретичен ефект
 • витамини и минерали: витамини от група В, особено витамин В6, както и магнезий, често се използват като част от комплексната терапия при нефролитиаза
 • билки: мечо грозде, коприва, босилек, хвощ, целина под формата на чай, отвара, тинктура, сироп се приемат след консултация със специалист, тъй като самолечението с определени лечебни растения може да доведе до нежелани ефекти (например при наличие на остра инфекция, възпаление, усложнения)
 • хомеопатия: приложението на различни хомеопатични средства при бъбречнокаменна болест предизвиква множество дебати, тъй като липсват категорични доказателства за ефективността на тези средства

Полезна информация за различните природни средства, ефективни при бъбречнокаменна болест може да намерите в раздел Алтернативна медицина (Натурални средства при камъни в бъбреците).

Независимо от избора на природен лек или домашен илач се препоръчва предварително да уведомите вашия лекуващ лекар, като по негова преценка (в зависимост от състоянието ви, тежестта на симптомите, вида на алтернативния метод, който сте избрали или са ви препоръчали) ще ви консултира за надеждността му и ще ви даде съвети за ефективно и бързо справяне с наличните симптоми, без да се излагате на излишни рискове.

Специфичен лек в зависимост от вида на камъка

Специфично лечение при камъни в бъбреците в зависимост от техния състав

В зависимост от своя състав и причините, довели до образуването им, камъните в бъбреците биват различни видове, като в зависимост от вида могат да се прилагат различни лекарства с цел по-лесно и бързо разграждане, предотвратяване нарастването на размерите им:

 • калциеви конкременти: едни от най-често срещаните в клиничната практика, като включват калциев оксалат, калциев фосфат или калциев малеат. За намаляване размерите им и предотвратяване на формирането на нови конкременти често се предписват тиазидни диуретици или калиев цитрат в комбинация с промяна в хранителния режим (ограничаване консумацията на богати на оксалати храни, каквито са например фъстъци, шоколад, спанак, картофен чипс и други)
 • уратни конкременти: формират се при наличие на подагра или след химиотерапия, като са по-чести при мъжете отколкото при жените и често формирането им се свързва с богата на животински белтъчини диета. При доказани уратни конкременти се назначава алопуринол (намалява нивата на пикочна киселина) и алкализиращи урината агенти (калиев цитрат, натриев бикарбонат)
 • струвитни конкременти: състоянието е известно още като магнезиево-амониева литиаза и е по-характерно за представителите на нежния пол, поради по-високата честота на инфекции на отделителната система при тях. Лечението на подлежащите инфекции с подходящи антибиотици намалява риска от значителното им нарастване
 • цистинови конкременти: срещат се с най-ниска честота в клиничната практика и най-често са свързани с наличието на цистинурия без съществени различия в засягането между представителите на двата пола. При доказана цисинова литиаза се препоръчва медикаментозна терапия с пенициламин, калиев цитрат и средства за повишаване на диурезата

За намаляване на рисковете от развитие на бъбречнокаменна болест се препоръчва коригиране на грешките в хранителния режим, ограничаване консумацията на сол, животински белтъци, захар, алкохол, адекватна за възрастта и здравословното състояние физическа активност, контрол и лечение при наличие на подлежащи заболявания. Приемът на достатъчно течности ежедневно позволява изхвърлянето на малките камъни и песъчинки, често дори безсимптомно.

Не пропускайте ежегодните профилактични изследвания (пълна кръвна картина, ултразвукова диагностика), тъй като редица проблеми и заболявания, хванати навреме се третират лесно, бързо и ефективно, спестявайки ви болката, необходимостта от дългосрочна употреба на лекарства, оперативни интервенции и стреса, свързан с всяка болест.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 7 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Лечение при камъни в бъбреците

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.nhs.uk/conditions/kidney-stones/treatment/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-stones/diagnosis-treatment/drc-20355759
https://www.medicinenet.com/kidney_stones/article.htm
https://www.healthline.com/health/kidney-stones
https://www.webmd.com/kidney-stones/tc/kidney-stones-treatment-overview
https://www.webmd.com/kidney-stones/surgery-for-kidney-stone#1
https://emedicine.medscape.com/article/437096-treatment
https://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/kidney-stones/treatment
https://www.onhealth.com/content/1/kidney_stones

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиЛюбопитноИсторияЗдравни съветиБотаникаЛеченияКлинични пътекиАлт. медицинаИзследванияНовиниВидеоПатологияСпециалистиЛайфстайлЗаболявания (МКБ)СнимкиИнтервютаДиетиХранене при...СпортПсихологияОрганизацииЗаведенияСоциални грижиНормативни актовеГеографияАнкетиЛичностиНаправления в медицината