Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Ericales Сем. Ericaceae (Пиренови) Мечо грозде

Мечо грозде

Сем. Ericaceae (Пиренови)

Мечо грозде - изображение

Мечо грозде (Arctostaphylos uva-ursi) е многогодишно храстовидно растение, което е представител на семейство Пиренови (Ericaceae). Среща се още под наименованията меча стъпка, дива боровинка, диви черешки, ува-урси. Името на билката е свързано с факта, че е плодовете й са предпочитана храна за мечките.

Устройство на мечо грозде

мечо гроздеМечото грозде представлява вечнозелено пълзящо храстче, достигащо височина до 30 сантиметра. Стъблата са дълги и гъвкави, като от тях излизат единични корени, които дават по-малки разклонения. Младите клонки са бледозелени и гладки, а старите – червенокафеникави. Вечнозелените листа са последователно разположени, кожести, целокрайни, на върха си са закръглени, в основата са клиновидни и преминават в къса дръжка.плод мечо грозде Горната им част е тъмнозелена, а долната – светлозелена, с изпъкнала мрежеста нерватура. Баграта на листата придобива лилав оттенък през есента. Цветовете са бледорозови, разположени на върха на стъблото в увисналигроздовидни съцветия, с петделна чашка, петлистно срастнало венче и от 8 до 10 тичинки. Цъфтежът е през май-юни.  Плодът на мечото грозде представлява яркочервена сухо месеста ягода с няколко семена във вътрешността.

Разпространение на мечо грозде

разпространение на мечо гроздеПроизхожда от Великобритания. Среща се в цяла Европа и Северна Америка, Грендландия и Сибир. Мечата стъпка вирее по сухи скалисти и каменисти поляни, в иглолистни гори при надморска височина между 1500-2000 метра. В България е разпространено почти навсякъде. Запасите от растението в диворастящите находища е значително, но са предприети мерки за култивирането му с цел разширяване на добива.

Химичен състав на мечо грозде

Най-важната активна съставка на ува-урси е гликозидът арбутин. Арбутинът представлява химично съединение, което принадлежи към феноловите гликозиди. Други съединения, съдържащи се в билката са: дъбилни вещества, галова и елагова киселина, алантоин, свободен хидрохинон, уваол, хиперозид, кверцитин, феноли, гликозиди, хининова и мравчена киселина, витамини от група B, витамин C и малък процент етерично масло.

Използваема част на мечо грозде

Употребяват се всички части на растението.

Лечебни свойства и приложение на мечо грозде

мечо гроздеБилката за първи път е била описана през 13 век в Уелс, още тогава хората са я прилагали заради силните й диуретични и дезинфекциращи свойства. Те се дължат на разграждането на арбутина (съдържащ се в листата на билката) до хидрохинон и метилхидрохинон. В миналото мечата стъпка е била използвана и за лечение на бронхити и възпаления на горните дихателни пътища, но в последствие тази употреба е била преустановена. Мечото грозде притежава мощни диуретични и антисептични свойства.ува урси Народната медицина в различни държави използва ува-урси за лечение на нефрит, бъбречни камъни и хронични цистити и уретрити. Билката се употребява като общо тонизиращо средство при бъбречни и чернодробни заболявания. Местните американци дори прилагали плодовете от мечо грозде при главоболие. В съвременната медицина алантоинът, съдържащ се в мечото грозде представлява активна съставка в много кремове за лечение на рани, херпес симплекс и вагинални инфекции.
Научни изследвания сочат, че продължителната консумация на мечо грозде в комбинация с глухарче, значително намалява рецидивите от урогенитални инфекции при жените. Честотата им значително се редуцира и се предотвратяват хронични състояния.

Друго приложение на мечата стъпка е в текстилната промишленост за боядисване на тъкани и дъбене на цветни кожи. Това се дължи на високото съдържание на арбутин в билката, който е силен избелващ агент.
Лечебни свойства на мечо грозде:

 • диуретично - ува-урси неутрализира киселинността на урината и стимулира уринарния поток. Това действие намалява значително задържането на вода в организма и подпомага значително за намаляване на телесно тегло;
 • антисептично - дължи се на гликозида арбутин, който до голяма степен се абсорбира непроменен и се отделя от бъбреците. По време на екскрецията му, арбутинът упражнява антисептичен ефект върху лигавицата на пикочните пътища. Доказано е още, че мечата стъпка е ефикасен метод за предотвратяване на послеродови инфекции и хронична диария;
 • мускулен релаксант - поради съдържанието на алантоин, мечото грозде притежава силно успокояващо и регенериращо тъканите действие. Ува-урси ефективно успокоява, стяга и укрепва наранени и възпалени тъкани;
 • подпомага храносмилането;
 • антимикотично (противогъбично);
 • кръвоспиращо;
 • тонизиращо;
 • литотриптично (подпомага разрушаването на камъни в бъбреците).

Заболявания и състояния, при които се прилага мечо грозде:

 • бъбречни инфекции;
 • възпаление на пикочните пътища;
 • дисурия;
 • болезнено уриниране;
 • хроничен цистит;
 • пясък в пикочните пътища и бъбреците;
 • бяло течение;
 • диабет;
 • диария;
 • хематурия (наличие на кръв в урината);
 • инконтиненция (неволно изпускане на урина);
 • гингивит;
 • фарингит;
 • кожна хиперпигментация (меланодермия);
 • наранявания на кожата.

Действие на меча стъпка при хиперпигментация на кожата (меланодермия):

хиперпигментацияХиперпигментациите са резултат от свръхпроизводството на пигмента меланин. Той придава цвета на кожата, косата и очите. Меланодермията може да бъде причинена от разнообразни фактори - продължително излагане на пряка слънчева светлина, генетична предиспозиция, възраст и хормонални изменения.
Арбутинът, който е една от основните съставки на мечото грозде представлява естествено срещащ се бета-D-глюкопиранозид на хидрохинона. Ефективен е за локално лечение на различни кожни хиперпигментации (меланодермия), характеризиращи се с хиперактивна меланоцитна функция. Опити извършени in vitro показват, че арбутинът инхибира тирозиназната активност на култивирани човешки меланоцити в не предизвикващи цитотоксичност концентрации. Производството на меланин се инхибира значително от арбутина. Това е определено чрез измерване на еумеланиновите радикали със спектрометър за електронен рентгенов резонанс. В хода на процеса меланогенеза, арбутинът представлява конкурентен инхибитор на ензима тирозиназа, който е важен за преобразуването на безцветната аминокиселина тирозин в неразтворим цветен полимер - меланин.

Начин на употреба:

 • отвара от мечо грозде - в половин литър вода се запарват около 1 супена лъжица сухи листа. Престоява една вечер. На сутринта се кипва за 5 минути. Приема се по 100 мл преди хранене, три пъти на ден.

Внимание!

Билката не е токсична. Прекомерната й употреба може да предизвика странични ефекти като гадене и замайване. Избягвайте консумацията на мечо грозде, ако сте бременна или кърмите. Винаги се консултирайте с лекар или фармацевт преди употребата на мечо грозде с лечебна цел!

Още по темата:

4.1, 17 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.webmd.com/vitamins-supplements/
https://en.wikipedia.org/wiki/
https://herbpathy.com/Uses-and-Benefits-of-Common-Bearberry-Cid2564
https://aspetjournals.org
https://www.herbazest.com/herbs/uva-ursi
https://www.herbal-supplement-resource.com/bearberry-uva-ursi.html
https://www.sciencedirect.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияАлт. медицинаИсторияЛеченияЛюбопитноБотаникаЗдравни съветиПрезентацииПатологияНовиниСпециалистиЛайфстайлХранене при...СпортВидеоДиетиФизиологияИзследванияКлинични пътекиОрганизацииНаучни публикацииСнимкиЗаведенияНормативни актове