Червено френско грозде, Касис
Червено френско грозде, Касис (Ribes rubrum, Redcurrant) представлява вид френско грозде, което се развива като храст и принадлежи към семейство Касисови (Grossulariaceae). Нарича се още червен касис. Растението е медоносно, като медопродуктивността от един хектар насаждения е от 43 до 105 кг мед. Нектарът от цветовете на този вид касис е по-достъпен за пчелите от съдържащият се в цвета на черния касис.
Устройство на червен касис
Изображение: wikimedia.org
Растението достига височина до 2-2,5 метра. Листата му са разположени под формата на спирала по стъблата, последователно. Всяко листенце е разделено на от три до пет дяла, като този разположен по средата е най-голям. Листната маса на червеното френско грозде прилича на тази на обикновената лоза. При смачкване тя отделя специфичен аромат.
Цъфти в малки жълто-зелени цветове, събрани във висящи съцветия. Не са особено забележими, но имат декоративна нотка във вида си. Така през пролетта, по време на цъфтеж (май месец), храстът от касис може да изпълнява роля във флоралната декорация на градини и паркове.
На мястото на цветчетата се развиват малки, полупрозрачни, червени плодчета. Наричат се плодове-ягодки, ядливи и с големина от 8 до 12 мм в диаметър. Съдържат до 10 семенца. На едно плодно клонче се разполагат до 20 плодчета. Те узряват през юли и август месец. Плододаването от един храст е в размер на от 3 до 4 кг.
Разпространение на червен касис
Родният ареал на растеж на билката е Западна Европа. Отдавна видът е напуснал пределите на родината си и бива култивиран и отглеждан по цял свят. Вирее на глинести и песъкливи почви. Най-добре се чувства на влажни и добре отводнени места. Естествените му местообитания са по речните брегове и влажните сенчести широколистни гори. Може да расте на пълно слънце или на частична сянка, но в горещите летни климатични условия се чувства значително по-добре на сенчесто място.
Използваема част на червено френско грозде
Употребяемата част на червения касис са неговите плодове и листа.
Химичен състав на червено френско грозде
Плодовете й са добър източник на глюкоза, фруктоза, захароза и пиридоксин. Съдържат и много вода. Количеството на киселините в тях не е малко, включително и на витамин C, с концентрация от около 40 мг / 100 грама плод. Част от останалите изолирани вещества от плодовете са: диетични фибри, витамин В, витамин Е, бета-каротин, желязо, фосфор, мед, калий, магнезий, калций, цинк, манган и др.
Листата на билката съдържат токсично вещество - циановодород. В какво количество циановодородът присъства в тях не е установено. Той се среща в няколко храни, включително бадеми. В малки количества циановодородът е показал, че стимулира дишането и подобрява храносмилането, а също така се твърди, че е от полза при лечението на рак. В излишък обаче може да причини респираторна недостатъчност и дори смърт.
Лечебни свойства и приложение на касис червен
Свойства на червеното френско грозде
- антиревматично;
- противоскорбутно;
- разхлабващо;
- охлаждащо;
- засилващо слюнчената секреция;
- тонизиращо дейността на храносмилателната система и повишаващо апетита;
- диуретично и потогонно;
- индуцира и стимулира менструалния поток;
- действа леко слабително;
- адстрингентно.
Изображение: freepik.com
Лапа от листата на растението се използва външно за облекчаване на ревматичните симптоми, признаците при навяхвания и болката при изкълчване. Някои смятат, че притежават стимулиращи менструалния поток свойства. Желето от плодчетата е антисептично средство и би облекчило болката от изгаряне, както и би предотвратило образуването на мехури, ако се приложи незабавно след травмата. Желе или варени плодчета се прилагат локално, отново с цел облекчаване симптомите на ревматизъм и болезнеността при изкълчване и навяхване.
Чай от листната маса на растението отново се употребява за облекчаване ревматични и дискомфорти при подагра, както и за стимулиране на бавно заздравяващи рани или туширане гангренозни огнища в устната кухина.
Екстракти от касиса се оказват ефективни в лечението на някои заболявания на кожата, включително екзема и акне. Подобряват текстурата й и я предпазват от стареене.
Червеният касис пречиства кръвта, помага в лечението на пациенти болни от диабет, рак и сърдечни заболявания.
Ползи от червеното френско грозде за Вашето здраве
1. То има по-ниска стойност на гликемичния индекс от много други храни. Гликемичният индекс (GI) отразява потенциала на храни и напитки да увеличават нивата на кръвната захар. Храните, които са с високо ниво на гликемичен индекс (като бял ориз и бял хляб), се разграждат лесно и причиняват покачване нивата на кръвната захар и инсулина след хранене, последвано от бързо спадане на нивото на кръвната захар. Захарта от червения касис се абсорбира бавно в кръвта, което предотвратява големите захарни вариации, изявеното желание за консумиране на захар и промените в настроението.
2. Червеното френско грозде може да помогне на хората да се борят с инфекциите. Една чаша от него съдържа 77% от дневните изисквания на организма по отношение на витамин С. Витамин С е мощен естествен водоразтворим антиоксидант, който помага на тялото да развие устойчивост срещу инфекциозни агенти и да елиминира свободните радикали, причиняващи рак.
3. Червеният касис може да окаже чудесен ефект върху здравословното състояние на косата и кожата. Поддържа красотата на кожата Ви, заради съдържащите се в него полезни вещества за нея - богат на витамин В и витамин С. Адекватният прием на витамин С не само подобрява имунната система, а може да създаде и поддържа нивото на колаген - основен протеин, който се намира в косата и кожата и на който се дължи тяхното добро здраве. Този витамин, като мощен антиоксидант, се бори с увреждането на кожните клетки от свободните радикали. Витамините участват в обновяването на клетките на кожата и подпомагат възстановяването им от вредното въздействие и на ултравиолетовите лъчи. Това прави червеното френско грозде отлична храна във Вашата диета за грижа за кожата.
4. Билката участва в производството на енергия в тялото и защитата му от оксидативните процеси. Една чаша от нея съдържа 10% от необходимия манган, който е основен кофактор в някои ензимни реакции, важни за производството на енергия и активирането на антиоксидантните защити. Например, някои ензими елиминират свободните радикали, произведени в рамките на митохондриите (фабриките за производство на енергия в нашите клетки), които изискват манган.
5. Касис-червен може да подпомогне образуването на червени кръвни клетки, снабдявайки организма с не малко количество необходими микроелементи. Медта и желязото са от съществено значение в този процес. Добър източник е на желязо, който е от съществено значение за образуването на еритроцитите. Те съставляват около 40 - 45% от общия състав на кръвта, като участват в транспортирането на кислород и хранителни вещества до всяка една клетка в тялото. Дефицитът на желязо може да доведе до анемия, умора и мускулна слабост.
6. Червеното френско грозде може да помогне в увеличаване здравината на костите. То е добър източник на витамин К, който повлиява задържането на калций в костната матрица. Достатъчната консумация на витамин К намаля екскрецията на калций с урината. Едно от червените плодчета съдържа 15% от дневната препоръчителна доза за нас на витамин К.
7. Червеният касис може да помогне за подобряване на храносмилането и борбата със запека, благодарение на високото си съдържание на сурови влакнини. Дневният препоръчителен хранителен прием на фибри за мъже и жени е съответно 38 грама и 25 грама. Те помагат за предотвратяване на запека, като улесняват моториката на червата и физическото почистване на дебелото черво. Суровите влакнини съдействат и за елиминиране на холестеролните плаки от кръвоносните съдове.
Изображение: Amanda Slater from Coventry, West Midlands, UK, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons
8. Чудесен източник е на антиоксиданти като витамин С и манган. Антиоксидантите защитават тялото от въздействието на оксидативния стрес, което помага за укрепване на имунната система и предотвратяване на заболявания. Богати на витамин С, плодчетата стимулират имунитета и предпазват организма от вирусни и бактериални атаки. Витаминът предотвратява не само обикновените настинки, но също така дава на тялото способността да се бори срещу образуването на някои видове ракови заболявания. Витамин С играе ролята на антиоксидант в дихателните пътища, като по този начин осигурява облекчение за астматиците. Благодарение на антихистаминовите си свойства предотвратява и намалява ефекта от алергиите.
9. Калият, присъстващ в червения касис е минерал, който играе важна роля в сърдечно-съдовото здраве. Предпазва от развитие на хипертония и понижава кръвното налягане. Превенция е на инсултите и осигурява нормална функция и състояние и на други органи.
10. Те също така са с ниско съдържание на калории и мазнини и високо съдържание на фибри, което ги прави идеална храна за отслабване. Фибрите ви карат да се чувствате по-сити и да приемате по-малко храна.
Сок от червен касис – свойства и приложение:
- утолява жаждата;
- понижава температурата;
- премахва чувството за гадене;
- стимулира перисталтиката;
- действа потогонно, диуретично, леко слабително и жлъчегонно;
- кръвоспиращо;
- противовъзпалително;
- апетитовъзбуждащо и тонизиращо за стомаха и червата.
Препоръчва се за прием при проблеми със стомашно-чревния тракт, бъбреците, като разхладителна и общо тонизираща напитка, при възпаления в устната кухина и други. Без ограничения бихте могли да я консумирате и при други неразположения.
Червеното френско грозде в кулинарията
Плодът на червения касис може да се консумира варен или суров, като има кисел привкус и много семена. Плодовете са по-кисели от тези на черния касис, като основно се употребяват за приготвяне на конфитюри, консерви, желета, сокове, вино, безалкохолни напитки, пюрета, варени ястия, а по-рядко се консумира суров. В суров вид се добавя към плодови и зеленчукови салати, гарнитури, напитки, сладоледи, коктейли, кремове, торти, сладкиши. Комбинацията от червен касис, портокалов сок и подправки образува пикантна глазура за печене на шунка.
В Обединеното кралство желето от червен касис често бива сервирано с агнешко месо, месо от дивеч, включително еленово, пуешко и гъше, най-вече на празничната трапеза. Маслото от червено френско грозде се използва като традиционна подправка за печеното агнешко.
Във Франция от бяло или червено френско грозде се приготвя на ръка напитка, която се нарича „Bar-le-duc“ или „Lorraine“. В Скандинавия и Шлезвиг-Холщайн, този вид касис често се използва в супи от плодове и в летни пудинги. В Германия и Австрия се влага в пълнежи за сладкарски изделия и кремове. В немскоезичните райони сиропът или нектарът, получени от гроздето, се добавят към газирана вода и се получава освежаваща напитка на име „Johannisbeerschorle“. Така е наречена, защото червените плодчета (Johannisbeeren, "John's berry" на немски език) узрява най-напред на Деня на св. Йоан. В Русия навсякъде се отглеждат храсти от растението. Там то главно се използва за направата на конфитюри, плодови консерви, компоти и десерти. А листата му намират много приложения в традиционната медицина. В Мексико червените касиси са популярен аромат за ледени фреш напитки и десерти.
Изображение: freepik.com
Хранителна стойност на 100 грама плодчета от червен касис:
- енергия - 56 калории;
- мазнини - 0,2-0,25 грама;
- въглехидрати - 8 грама;
- протеини - 1,25 грама;
- витамин С - 20-22 мг;
- сурови влакнини - 3,5 грама;
- желязо - 1,25 мг;
- натрий - 1,5 мг;
- калций - 30-33 мг;
- фосфор - 40-44 мг;
- калий - 270-275 мг.
Според други автори, хранителната стойност на 100 грама плодове от червено френско грозде се състои в следното:
- енергия - 56 ккал;
- въглехидрати - 13,8 грама, от които захари - 7,37 грама и диетични фибри - 4,3 грама;
- мазнини - 0,2 грама;
- протеини - 1,4 грама;
- витамини - тиамин (B1) - 0,04 мг; рибофлавин - (B2) - 0,05 мг; ниацин (B3) - 0,1 мг; пантотенова киселина (B5) - 0,064 мг; пиридоксин (B6) - 0,07 мг; фолиева киселина (B9) - 8 микрограма; холин (B4) - 7,6 мг; витамин C - 41 мг; витамин E - 0,1 мг; витамин K - 11 микрограма;
- минерали - калций - 33 мг; желязо - 1 мг; магнезий - 13 мг; манган - 0,186 мг; фосфор - 44 мг; калий - 275 мг; натрий - 1 мг; цинк - 0,23 мг.
Други употреби на червено френско грозде
От плодовете му се получава черно багрило, а от листата жълто. Плодът се използва и в козметични маски за укрепване на изтощена и безжизнена кожа.
Дивите животни и птици много бързо изконсумират узрелите червени топчета. Те обожават тази храна.
Растението е известно и със своята декоративна стойност. Често е част от аранжировката на цветни алеи и паркове, както и частни дворове. Студоустойчивостта на храстите от червен касис и компактната им форма ги правят чудесен избор за декориране и разкрасяване на градините в северните страни. Като характерна растителност в студените държави, запазва своята красота дори и през зимата.
Внимание!
Плодът на червения касис, при прекомерна консумация, може да причини метеоризъм (образуване на повече от нормалното газове в червата) и дискомфорт в коремната област, което пречи на нормалното храносмилане. При бране и обработване той не трябва да се слага в метални съдове, защото киселините в него взаимодействат с метала и въздуха и образуват отровни метални съединения.
Заглавно изображение: freepik.com
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ХИП БИО СОК ОТ ЧЕРВЕНИ ПЛОДОВЕ 200 мл 8003
ВИТАВЕА МАНХАЕ ЦИРКУЛАЦИЯ капсули * 30
НовКАСИС НА ПРАХ 100 г ЗДРАВНИЦА
АМРИТА МАСАЖНО МАСЛО С ЧЕРВЕНО ГРОЗДЕ 500 мл
АМРИТА МАСАЖНО МАСЛО С ЧЕРВЕНО ГРОЗДЕ 330 мл
АМРИТА МАСАЖНО ОЛИО С ЧЕРВЕНО ГРОЗДЕ 1000 мл
Библиография
https://en.wikipedia.org
https://www.rhs.org.uk
http://www.missouribotanicalgarden.org
http://www.pfaf.org
http://paulkirtley.co.uk
http://www.hardyfruittrees.ca
http://www.dovemed.com/
http://www.naturalmedicinalherbs.net/
http://www.home-remedies-for-you.com/
http://www.botanical.com/
https://www.healthbenefitstimes.com
http://www.livestrong.com/
http://www.botanical-online.com/
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Група Еудикоти (Eudicots)
- Клон Същински еудикоти (Core eudicots)
- Разред Saxifragales
- Сем. Grossulariaceae (Касисови)
- Натурални средства срещу газове и подут корем
- Кактусова смокиня, Бодлива круша
- Ягодово дърво, Арбутус, Кумарка
- Билки за понижение на нивата на креатинин в кръвта
- Алтернативно лечение на забавена чревна перисталтика
- Дафиново дърво, Лаврово дърво
- Разграждане на белтъци
- Калуна-обикновена
- Див рожков, дърво на Юда, Церцис
- Регулация на слюноотделянето
Коментари към Червено френско грозде, Касис
Има три основни вида френско грозде: 1. Ribes rubrum - червено френско грозде, което никога и в никоя друга държава освен в България не може да бъде наричано касис, защото 2. Ribes nigrum - или още касис е винаги и само черно френско грозде. 3. Ribes uva-crispa - е вид френско грозде, което у нас е ппопулярно като цариградско грозде, което може да бъде зеленикаво, почти бяло, прозрачно, и до тъмночервено при узряване. Тоест трябва ясно да се каже, че червеното френско грозде НЕ Е касис. Поздрави