Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Lamiales Сем. Bignoniaceae Жълта текома, Текома станс

Жълта текома, Текома станс

Сем. Bignoniaceae

Жълта текома, Текома станс - изображение

Жълта текома, Текома станс (Tecoma stans, Bignonia stans, Stenolobium stans) е вид цъфтящ, многогодишен храст от семейство Bignoniaceae. Нарича се още жълта тромпетна лоза. Tecoma stans е официалното цвете на Вирджинските острови на САЩ и флоралната емблема на Бахамите. Основните й приложения са били при лечението на диабет и проблеми с храносмилането. Екстрактите от листата й инхибират растежа на гъбичката Candida albicans.

Устройство на жълта текома

храст жълта текомаЖълтата текома представлява голям храст или малко, много разклонено дърво, което обикновено израства на височина от 1,5 до 5 метра, но понякога достига 10 м. По-младите й стъбла са гладки, без власинки и със зеленикав цвят. Те са леко четириъгълни в напречно сечение, като придобиват светлокафяв или червеникаво-кафяв цвят при стареене. Кората на основния ствол е светлокафява до бледосива на цвят, набраздена и с относително груба структура.

листа на жълта текомаЛистата са дълги от 10 до 25 см, широки от 8 до 30 мм и са подредени по двойки (срещуположно разположени) върху тънки дръжки с дължина от 1 до 9 см. Листната формация се състои обикновено от 3 до 12 листенца. Всеки листен дял има от яйцевидна, овално-копиевидна до удължена форма и заострен връх. Листните им ръбове са неравномерно и рязко назъбени, а листните повърхности без власинково покритие.

 

цветове на текома стансИма големи, изящни, ярки златисто-жълти фуниевидни цветове. Събрани са в съцветия с дължина от 5 до 15 см по върховете на клоните. Цветната фуния е с дължина от 30 до 50 мм и има пет заоблени лъча, които са с дължина от 8 до 30 мм. Има няколко леки червеникави линии в гърлото на цветето, което е леко извито и космато. Цветната чашка е зелена (чашелистчетата), с дължина от 5 до 7 см и разделена на 5 зъбчета. Цъфтежа може да се случи през цялата година. Цветята привличат пчели, пеперуди и колибри.

семена на текома стансРастението произвежда шушулки, съдържащи семенца. Плодовете са големи, продълговати и донякъде сплескани капсули (10-30 см дълги и 5-20 мм широки). Тези плодове се превръщат от зелени до кафеви на цвят, когато зреят и накрая се разделят, за да освободят многобройни жълти семена с подобни на хартия крила. Семената са плоски, продълговати по форма (7-8 мм дълги и около 4 мм широки) и имат прозрачно крило на всеки край (размерът на цялото семе, включително крилата е около 20 х 6 мм).

Разпространение на жълта текома

Текома станс е с роден ареал на разпространение Северна и Южна Америка. Жълтата тромпетна лоза е привлекателно растение, което се култивира като декоративен вид. Тя е толерантна към суша и расте добре при топъл климат. Чувствителна е на измръзване. Лесно може да вирее на скалисти, пясъчни и пустеещи земи, като понякога проявява инвазивен характер в разпространението си.

жълта текомаВ някои части на Кения текома станс се приема като инвазивен вид. Широко разпространена е в Уганда. Особено много се отглежда като декоративно растение като част от интериора на хотели. В Южна Африка и на места в Австралия текона станс се третира като високо инвазивен вид - забранени растения, които трябва да бъдат контролирани, не служат за икономически цели и притежават характеристики, които са вредни за хората, животните или околната среда.

Расте по крайпътни и крайречни зони (бреговете на реки и водоеми), отворени гори, пасища, горски покрайнини, зони за отпадъци, скалисти места, пясъчни езерни брегове и падащи обекти в тропическите и субтропическите среди.

Използваема част на жълта текома

жълта-текомаТекома станс притежава широка гама от медицински и фармакологични приложения. Почти всички нейни части (листа, корени, цветя, семена, плодове, кора) намират медицинска употреба. Понякога бива използвана цялата билка за лечение на различни заболявания и състояния. Има горчив вкус и добре се комбинира в употребата си с лимона.

 

Химичен състав на жълта текома

Растението съдържа алкалоиди, кумарини, фитостероли, танини, хинони, аминокиселини, флафоноиди, сапонини, феноли, стероиди, монотерпени, тритерпени, гликозиди, сесквитерпенови лактони, естероли и метилестероли, квинони, въглехидрати.

текома стансНяколко от откритите вещества в билката определят нейните противоракови ефекти. Това са вид фенилетаноид, нов монотерпенов алкалоид, 5-хидроксискитантинов хидрохлорид, 4-O-Ecaffeoyl-alpha-L-rhamnopyranosyl-(1'-->3)-alpha/beta-D-glucopyranose, ацетозид, изоацетозид, рутин, два вида лутеолин, сукроз. Изолирани са от семената и цветовете на растението. Тези нови компоненти се явяват антипролиферативни агенти относно ракови клетки и притежаващи антиоксидантни ефекти. Влияят върху туморните клетки от линиите Hep-G2 и MCF-7.

От листата на жълтата текома са изолирани триптофан, скатол, индол и триптамин. При различни методи на изследване е установена антиоксидатната им активност.

Лечебни свойства и приложение на жълта текома

Свойства на билката:

жълта текома

 • диуретично;
 • противоглистно;
 • антиоксидантно;
 • противодиабетно;
 • противогъбично;
 • противомикробно;
 • цитотксично;
 • противовъзпалително;
 • антисифилистично;
 • спазмолитично;
  стимулиращо зарастването на рани;
 • тонизиращо.

В Южна Америка билката традиционно се използва за понижаване стойностите на кръвната захар. Кората й показва релаксиращ ефект върху гладката мускулатура и кардиотонично действие. Приложенията на жълтата текома включват експериментално лечение на диабет, храносмилателни проблеми, контрол на гъбични инфекции и други. За коренът на растението се съобщава, че е мощен диуретик, противовъзпалително и тонизиращо средство. Раздробен и смесен с лимонов сок може да бъде приложен външно и приет вътрешно в малки количества при ухапвания от змии и плъхове. Цветовете й също притежават диуретични свойства. Екстрактите от листата на Tecoma stans инхибират гъбичния растеж при инфекция с Candida albicans.

Състояния и заболявания, при които се прилага билката:

 • ухапвания от змии;
 • флегмони;
 • глисти;
 • раково заболяване;
 • респираторни заболявания;
 • стомашни болки;
 • рак на белия дроб;
 • диабет;
 • храносмилателни проблеми;
 • инфекции;
 • сифилис;
 • ужилване от скорпион.

плодове на текома стансКорените й се считат за диуретични, тонични, антисифилитични и противоглистни фактори. Във Веракруз (Veracruz), отвара от цветята и кората на текома станс се използват при стомашни болки. В някои части на Мексико и в Централна и Южна Америка растението се употребява за лечение на диабет. Инфузия от листата на билката също се включва в лечението на диабет и болки в стомаха. Отвара от корена и листната маса на текома станс се пие като диуретик и използва за лечение на сифилис и чревни паразити.

Други приложения на жълта текома

декорация с текома стансЧесто растението е отглеждано като декоративно. Поради гъстата си корона, създава необходима сянка. Дърветата могат да бъдат засадени като жив плет. Ярко жълтите й цветове неизменно привличат погледа, като това е причина с текома станс да се декорират туристически обекти, кафета, ресторанти и други подобни места. Така, най-малко уютната й и релаксираща красота ще привлече туристи и клиенти.

Светлокафявата й дървесина е твърда и много издържлива. Използва се за направата на шкафове, стругове, за изработка на инструменти и за строителство на сгради. Растенията осигуряват дърва за огрев и дървени въглища.

В Гуадалахара корените й са използвани за производство на бира.

Внимание!

Никога не използвайте билката без да сте провели консултация с лекар или специалист по билколечение.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Tecoma_stans
https://keys.lucidcentral.org/keys/v3/eafrinet/weeds/key/weeds/Media/Html/Tecoma_stans_(Yellow_Bells).htm
http://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Tecoma+stans
https://florafaunaweb.nparks.gov.sg/Special-Pages/plant-detail.aspx?id=3177
http://florawww.eeb.uconn.edu/198500662.html
https://herbpathy.com/Uses-and-Benefits-of-Tecoma-Stans-Cid4451
https://pdfs.semanticscholar.org/83e1/a363940c45b3af9b5c2245fa181d9b12a1b1.pdf
https://florafaunaweb.nparks.gov.sg/Special-Pages/plant-detail.aspx?id=3177
https://www.cabi.org/isc/datasheet/52951
http://florawww.eeb.uconn.edu/198500662.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...ИсторияАлт. медицинаЛеченияСпортНовиниПатологияИнтервютаСнимкиВидеоАнкетиХрани и ястияДиетиТестовеОрганизацииИзследванияЗаведенияКлинични пътекиПсихологияЗдравни проблемиСпециалистиПроизводителиЗаболявания (МКБ)СимптомиФизиологияРецепти