Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лекарства по време на кърмене

Лекарства по време на кърмене

Лекарства по време на кърмене - изображение

Кърменето е естествен процес, с доказани психологически и здравословни ползи, както за бебето, така и за майката.

Кърмата представлява специално пригодена за нуждите на бебето храна, съдържаща всички субстанции и нутриенти, които са необходими за неговия правилен растеж и развитие.

Ползи от кърменетоКърменето предпазва децата в дългосрочен план от развитие на онкологични заболявания, затлъстяване, захарен диабет, алергии и подпомага за изграждането на активна имунна система.

Процесът е с доказани благоприятни въздействия и върху организма на жената, тъй като помага в борбата със следродилната депресия, профилкатира срещу карцином на гърдата и подобрява общия здравословен тонус.

Подробна информация за необходимостта от кърмене може да прочетете на:

В периода на лактацията жените трябва да бъдат много внимателни какви медикаменти приемат, тъй като повечето лекарствени средства се екскретират в различен процент и достигат малки или големи концентрации в млякото.

При необходимост от употреба на лекарства по време на кърмене е необходимо да се консултирате с Вашия лекар, независимо дали става въпрос за запушен нос, диария или главоболие.

Самолечението не се препоръчва, тъй като някои масово използвани лекарства, достъпни без рецепта, могат да се окажат опасни за здравето на Вашето бебе.

Важно значение имат лекарствената форма на медикамента (за локална, перорална или парентерална употреба), дозата, продължителността на прием, терапевтична ширина, особености във фармокинетиката и фармакодинамиката.

Липидоразтворимите препарати с дълъг плазмен полуживот и нисък профил на безопасност са сред най-рисковите медикаменти.

Съществуват пет лактационни рискови категории, като групите L1, L2 и L3 се считат за безопасни, L4 е потенциално опасна, а L5 е противопоказана.

Голяма част от медикаментите, използвани в стандартните дози, се излъчват в твърде малки концентрации в майчиното мляко и не повлияват особено организма на бебето.

Към разрешените по време на кърмене и считани за безопасни за бебето лекарствени средства се считат следните медикаменти:

 • Безопасни лекарства по време на кърменеИбупрофен: притежава изразен аналгетичен, противовъзпалителен и антипиретичен ефект, като прониква в кърмата в минимални концентрации. Използван в обичайните дози, особено при кратки терапевтични курсове, не води до нежелани ефекти върху бебето.
 • Парацетамол: използва се при висока температура и изразен болков синдром, като при спазване на стандартната дневна доза не води до развитие на нарушения в кърмачето.
 • Инсулин: основен препарат, използван в терапията на захарен диабет тип 1, както и при неинсулинозависим диабет при липса на ефект от приложените перорални антидиабетни средства. Употребата му в периода на лактация не е свързана с рискове за бебето, тъй като притежава голяма молекула и не се екскретира с кърмата.
 • Хепарин: антикоагулант, използван за лечение и профилактика на дълбоки тромбози с различна етиологична генеза. Отличава се с определени особености в структурата, поради което не прониква в кърмата и се счита за напълно безопасен по време на кърмене.
 • Левотироксин: използва се в терапията на хипотиреоидизъм, доброкачествена еутиреоидна гуша, както и като адювантна терапия при някои пациенти с хипертиреоидизъм.
 • Лидокаин: използва се под формата на местен анестетик за локално обезболяване и като антиаритмично средство за лечение на тахикардия, камерни екстрасистоли и камерни аритмии. Дозата и процентната концентрация се определят от лекуващия лекар, в зависимост от състоянието на пациента.
 • Салбутамол: прилага се при обструкция на респираторния тракт, най-често в резултат от хронична обструктивна белодробна болест или бронхиална астма. При кърмачки се предпочита инхалаторната форма на препарата, само при доказана необходимост.
 • Някои антибиотици: пеницилини, цефалоспорини и макролиди са препарати на избор при развитие на бактериална инфекция по време на кърмене. Те се отличават с относително широк спектър и висока активност срещу най-често изолираните причинители при инфекции на дихателната, урогениталната и храносмилателната система.
 • Локална употреба на противовирусни и противогъбични агенти: под формата на крем, лосион, шампоан препаратите се считат за безопасни, тъй като проникват в системната циркулация в минимални количества и почти не се екскретират с кърмата. Ацикловир, който се използва в терапията на различните инфекции, причинени от херпесните вируси, се счита за безопасен и при перорален прием.

Опасни лекарства при кърменеСписъкът на забранените и считани за рискови лекарства по време на кърмене е значително по-голям и включва медикаменти от почти всички известни фармакологични групи.

Тук се включват и препаратите, за които все още няма научно доказани факти за влиянието им в периода на лактация.

По време на терапията е необходимо преустановяване на кърменето.

Следните препарати са забранени по време на кърмене, като употребата им крие риск от развитие на различни по тежест увреждания на бебето, вариращи от леко неразположение, раздразнителност или промяна във вида на изпражненията до тежки, застрашаващи живота състояния:

 • Опиоидни аналгетици: приемани дори в минимални количества се излъчват в кърмата и крият рискове за бебето. Възможно е развитие на така наречения синдром на отнемане при кърмачето, който протича с безсъние, тремор, непрестанен плач, повръщане, диария, тахикардия, гърчове.
 • Аспирин: приеман особено продължително време или в по-високи дози може да причини хеморагия или развитие на синдром на Reye при детето, протичащ с тежко засягане на централната нервна система и черния дроб.
 • Антидепресанти, седативни и сънотворни средства: някои представители се излъчват в значителни концентрации в майчиното мляко и могат да предизвикат седация и сомнолентност при детето. Възможно е развитие на алергични прояви, гастроинтестинални увреждания, раздразнителност.
 • Хормонални средства, съдържащи естрогени или андрогени: приемът на андрогени може да потисне производството на кърма и да повлияе на нормалното сексуално развитие на детето. Употребата на естрогени също може да причини потискане на лактацията, а при бебето води до развитие на гинекомастия и ендокринни нарушения.
 • Метформин: използва се в терапията на захарен диабет тип 2, като употребата му в периода на лактация може да причини хипогликемия при детето или развитие на лактатна ацидоза, дори кома. При жените със захарен диабет се препоръчва употребата на инсулин, който е безопасен за бебето и адекватно повлиява симптоматиката на болестта.
 • Лекарства, противопоказани при кърменеАнтибиотици и химиотерапевтици: особено опасна е употребата на хлорамфеникол, дори в минимални дози, поради риск от развитие на миелосупресия и синдром на сивото бебе, протичащ с тежки кардио-циркулаторни увреждания и цианоза. Тетрациклините проникват в кърмата и могат да причинят увреждане на черния дроб, скелета или дентицията на детето. Приемът на сулфонамиди е рисков за развитие на тежки алергични прояви и жълтеница, а употребата на хинолони може да доведе впоследствие до артропатия или сърдечни увреждания.
 • Противовирусни средства: поради своята малка терапевтична ширина и нисък безопасен профил агентите за системна употреба не се препоръчват в детеродна възраст, при бременност и кърмене.
 • Антимикотици: системното им приложение изисква преустановяване на кърменето, поради риск от алергични, хематологични и гастроинтестинални увреждания.
 • Противотуморни медикаменти: абсолютно противопоказани и несъвместими при кърмене, тъй като водят до имуносупресия при бебето с тежки усложнения в дългосрочен план.

Подробна информация за последствията от различните вредни фактори по време на кърмене може да намерите в рубрика Хранене:

При необходимост от употреба на лекарства по време на кърмене задължително се посъветвайте с Вашия лекар за избора на най-подходящ медикамент, доза и продължителност на терапията.

Здравето на майката и на бебето са от първостепенно значение, поради което не бива да се излагат на излишни рискове.

При спешни състояния и заболявания, чието лечение не търпи отлагане, се препоръчва преустановяване на кърменето и заместването му с изкуствени млека.

В останалите случаи се подбира водоразтворим медикамент с кратък полуживот, като се препоръчва употребата му непосредствено след кърмене.

4.7, 12 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияХранене при...ФизиологияБотаникаЛюбопитноНовиниИсторияВидеоСнимкиАлт. медицинаЛайфстайлЗдравни съветиАнкетиНормативни актовеСпециалистиОрганизацииПроизводителиАптекиРецептиСоциални грижиОткритияКлинични пътекиНаправления в медицинатаГеография