Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение при мастит Лечебни практики при заболявания

Лечение при мастит

Лечение при мастит - изображение

Неразпознатото възпаление може да прогресира до сериозна инфекция, криеща своите рискове от усложнения.

Възпалението на млечната жлеза, известно в медицината като мастит, при липса на своевременни и адекватни мерки може от бързопреходен и сравнително лесен за овладяване процес да прогресира до тежка инфекция, дори абсцес, налагащи прием на антибиотици, а в някои случаи и оперативна намеса (дренаж на абсцеса).

Засягането на гърдите от възпалителни и/или инфекциозни заболявания е деликатна тема, която за съжаление засяга много от жените, особено първескините (жените, които са родили първото си дете) в първите седмици след раждането и захранването на кърмачето с майчино мляко.

Многобройни фактори могат да допринесат за развитие на възпаление на млечните жлези, като се препоръчва своевременно посещение при лекуващия лекар и провеждане на адекватно, съобразено с индивидуалните прояви и особености лечение при мастит.

Освен към личния лекар и специалист по женско здраве може да се обърнете и към консултантите по кърмене. Тези здравни работници консултират, помагат, показват, дават съвети и полезни, лесни за изпълнение насоки, които максимално да облекчат жените, срещащи затруднения при кърменето (поза за кърмене, проблеми със засукването, проблеми с изцеждането на гърдите и други).

Потърсете информация за наличните консултанти по кърмене във вашия град и не се притеснявайте да се свържете с тях.

Мастит: възпаление на млечната жлеза - симптоми, рискове

Мастит (възпаление на млечната жлеза): основни симптоми и рискове

По същество маститът представлява (както подсказва и наименованието му) възпаление на млечната жлеза или казано по-общо възпаление на тъканите на гърдите. Може да засегне всички възрастови групи (новородени, юношеска възраст, постпартално, но също и жени в менопауза), като е най-чест сред първескините, които за първи път се сблъскват с някои от затрудненията при кърменето.

Развива се най-често в първите няколко месеца след раждането (най-често около втората до четвъртата седмица), като започва с леки, не особено добре проявени признаци, които при липса на своевременни мерки се задълбочават, предизвиквайки дискомфорт при жената, силна болка, уплаха, стрес.

Липсата на подходящо лечение при мастит увеличава многократно рисковете от прогресия на състоянието, развитие на гнойна инфекция на съответната гърда (по-рядко и на двете гърди), като едно от най-сериозните усложнения е развитието на абсцес на гърдата, налагащ сериозна медикаментозна и хирургична терапия.

Заболяването обикновено засяга едната гърда, по-рядко се ангажират и двете, като най-често се дължи на нарушения в целостта на кожата на и около зърната (наличие на рагади, лезии, малки ранички) и проникване на бактериална флора от устната кухина на кърмачето.

При засукване бактериите проникват през наранената кожна повърхност и достигат млечните канали, като могат да предизвикат запушване и характерните за това прояви. От млечните канали и млякото микроорганизмите могат да достигнат до системната циркулация, предизвиквайки болестен процес със системно протичане (наблюдават се общи прояви и признаци, а не само локални симптоми).

Рискът от развитие на мастит нараства при намаляване на честотата на кърменето, непълното изцеждане на гърдите, затрудненията с оптималната поза за кърмене, затруднено засукване (води до раздразнение на зърната и нарушаване на целостта на кожата), преимуществено изцеждане само на едната гърда (по данни от различни източници по-често се засяга дясната гърда) и други.

Най-честите симптоми, съпътстващи заболяването, включват първоначално по-леко проявена, но засилваща се с времето болезненост и чувствителност на засегнатата гърда (или и на двете гърди), зачервяване на засегнатата зона, оток (подуване), засягане и промени по регионалните лимфни възли (подути, болезнени аксиларни лимфни възли).

Възможни са и общи прояви, като например фебрилитет (повишена телесна температура), болки по цялото тяло, втрисане, умора, гадене и други. Често се наблюдават грипоподобни прояви, като липсата на подобрение в рамките на няколко дни (48 до 72 часа) е алармиращ сигнал, налагащ консултация със специалист.

Лечението при мастит в началните стадии често е симптоматично, докато при напредване на болестния процес се налага медикаментозна терапия в комбинация с други лечебни мерки.

Полезна информация за симптомите, причините за развитие и диагностичния подход за една от най-честите форми на болестта може да намерите в раздел Заболявания:

Лечение при мастит (възпаление на гърдите, запушени канали) - често кърмене, изцеждане, компреси

Лечение при мастит (възпаление на гърдите): компреси, често кърмене, природни средства

Първите мерки и терапевтични опции, които се прилагат при начални стадии на мастит, включват доказаните с времето природни средства, натурални методи и техники.

Най-важното, което следва да се разясни на жените, които в масовия случай се притесняват за качеството на кърмата и безопасността на кърменето като акт при мастит, включва необходимостта от кърменето, като дори се препоръчва увеличаване на честотата на кърмене и изцеждане.

Честото кърмене подпомага отпушването на запушените млечни канали, като се препоръчва при засягане на само едната гърда кърменето да стартира с нея, тъй като в началото детето е по-гладно и суче с по-голяма сила, което от своя страна благоприятства оздравителния процес.

По отношение на безопасността и качеството на кърмата следва да се отбележи, че в началните стадии кърмата дори е по-полезна, тъй като съдържа противовъзпалителни медиатори, а по отношение на безопасността на майчиното мляко следва да се отбележи, че практически не съществува риск за кърмачето, тъй като заразяването и първичният процес най-вероятно са стартирали от флората в неговата устна кухина.

Освен по-често кърмене и изцеждане се препоръчва масаж на засегнатата гърда, като особено добри резултати се постигат с масажиране по време на кърмене или изцеждане.

Приемът на повече течности (предимно под формата на вода и/или чай) стимулира производството на кърма и улеснява честото кърмене.

Полезна информация за ползите и благоприятния ефект от кърменето при наличието на мастит може да намерите в раздел Хранене:

Болката и локалната чувствителност, съпровождащи първоначалните етапи, се облекчават и повлияват добре от приложението на топъл компрес. Освен топъл компрес може да се доверите и на облекчаващото действие на топлите вани и/или топлия душ, които водят до подобряване комфорта на жената и намаляване на болковия синдром.

Тесните, стегнати дрехи също могат да влошат симптомите, поради което се препоръчва подбор на леки, удобни, свободни дрехи.

Грижата за зърната и правилната позиция на кърмене вървят ръка за ръка, като неправилната поза улеснява увреждането на зърната, което от своя страна създава предпоставки за развитие на мастит.

При затруднения със засукването и избора на правилна, удобна и лесна за изпълнение поза за кърмене потърсете личния лекар или някой от консултантите за кърмене.

Стресът сам по себе си и недостатъчната почивка могат да отслабят имунната ви защита, повишавайки риска от развитие на мастит, поради което се препоръчва достатъчно сън, поддържане на добра хигиена, здравословен хранителен режим и предпазване до колкото е възможно от контакт с болни хора.

Съществуват множество природни илачи, които много жени смело прилагат на сляпо (някои от тях действат, някои от тях съдействат за влошаване на състоянието), поради което се препоръчва предварително да се консултирате със специалист, а не самоцелно да прилагате различни отвари, компреси и други върху гърдите си.

Медикаментозно лечение при мастит - обезболяващи (ибупрофен, парацетамол), антибиотици

Медикаментозно лечение при мастит (възпаление на млечните жлези)

Медикаментозното лечение при първите стадии и прояви на мастит в най-общия случай е симптоматично. При данни за инфекция (продължителна висока температура, изтичане на гной от зърното, неприятна миризма на кърмата и други) е необходимо включването на антибиотик.

Антибиотик може да бъде включен и в по-ранен етап (преди системните прояви и преди данните за гнойна инфекция) с цел минимизиране на риска от прогресия на болестния процес и превенция на последваща гнойна инфекция и всички рискове, свързани с нея.

Медикаментозното лечение при мастит обикновено включва следните лекарства:

  • аналгетици (обезболяващи средства): аналгетиците се прилагат за облекчаване на болковия синдром и подобряване комфорта на пациента. Болката сама по себе си предразполага пациента към влошаване на общото усещане за здравословното състояние, създавайки дистрес в организма. По време на кърмене изборът по отношение на медикаменти за облекчаване на болката не е особено широк, като успешно могат да бъдат приложени ибупрофен или парацетамол в подходящи дози
  • антипиретици (средства за понижаване на повишената телесна температура): фебрилното състояние създава усещане за умора, изтощение, предразполага към дехидратация, сънливост и безсилие, поради което е необходимо своевременно овладяване на състоянието. Това се постига с подходящи по време на кърмене антипиретици, каквито са например парацетамол и ибупрофен. Приложени в оптимална доза тези лекарства не крият рискове за кърмачето, тъй като се излъчват в минимални концентрации в майчиното мляко, без да водят до промени в кърмачето
  • антиинфламаторни препарати (средства с противовъзпалителна активност): своевременното овладяване на локалния възпалителен процес предотвратява последващото му прогресиране и влошаване на състоянието на болния. По тази причина се прилагат антиинфламаторни средства, като опциите са силно ограничени и препарат на избор е ибупрофен в подходящи дневни дози
  • локални средства: локалното приложение върху гърдите и зърната на емолиенти, хидратиращи средства и препарати с протективна роля, ускоряващи заздравяването на наранената кожна повърхност подобрява комфорта на жената, улеснява кърменето и намалява рисковете от повторна инвазия с бактериални причинители
  • антибиотици: антибиотици се прилагат при наличие на риск от развитие на гнойна инфекция, като безопасни по време на бременност са препаратите от групата на пеницилините, някои цефалоспорини (по-често от първо поколение, като например цефалексин), някои макролиди (еритромицин, азитромицин) и някои линкозамиди (клиндамицин). Преди назначаване на антибиотичната терапия се препоръчва извършване на антибиограма за определяне на чувствителността на изолираните бактериални агенти и назначаване на специфична, оптимална, високоефективна антибиотична терапия. Едни от най-честите причинители са Staphylococcus aureus, поради което често се прилагат цефалексин, диклоксацилин, клоксацилин, оксацилин и други

При избора на подходяща медикаментозна терапия водещи са принципите за безопасност както за майката, така и за кърмачето. Много от лекарствата преминават в майчиното мляко, излагайки кърмачето на риск, във връзка с което е необходим внимателен подход.

Полезна и подробна информация за безопасните и рисковите медикаменти по време на кърмене може да намерите в раздел Лечения:

Ранно лечение при мастит за намаляване на риска от усложнения - гнойна инфекция, абсцес

Лечение при мастит: медикаментозно и оперативно лечение на усложненията (гноен мастит, абсцес)

Развитието на гноен мастит крие сериозни рискове от последващи усложнения. Гнойният мастит се характеризира с изразени системни прояви (отпадналост, умора, фебрилитет, втрисане, гадене, главоболие и други) на фона на тежки локални прояви (изтичане на гноен секрет от млечните жлези, наличие на неприятна миризма от гърдите).

Докато при негнойния мастит кърменето не е противопоказание и напротив, дори се препоръчва за подобряване на състоянието, като кърмата сама по себе си не крие никакви рискове за кърмачето, то при гнойния мастит се препоръчва изцеждане на засегнатата гърда с помощта на помпа или ръчно изцеждане. Кърмата при гноен мастит не се препоръчва за кърмачето, освен по изричните показания и предписания на вашия лекар.

За лечение на гноен мастит е необходима комбинация от антибиотици, някои от които не са напълно безопасни за кърмачето. За назначаване на оптимална антибиотична терапия е необходимо изследването на секрет от млечната жлеза, изготвянето на антибиограма и определяне на чувствителността на изолираната бактериална флора към различните антибиотици.

Прилагат се средства, към които бактериите са чувствителни, като в някои случаи, по преценка на лекуващия лекар, се налага хоспитализация и провеждане на терапията в специализирано болнично заведение.

Това е необходимо при тежко увредено общо състояние на жената и необходимост от парентерално приложение на антибиотиците (интравенозно или интрамускулно).

При гнойния мастит изолираната флора често е комбинирана и може да съдържа различни бактериални агенти, но също и гъбички (например Candida albicans). Редовното изцеждане на гърдите дори по време на болничния престой е от ключово значение за благоприятния изход, като след успешна терапия кърменето продължава (при желание и възможност).

Гнойният мастит може да прогресира, криейки след себе си риск от развитие на абсцес. Лечението на абсцес се осъществява в болнично заведение, като по преценка на лекуващия медицински екип се назначава консервативно (медикаментозно) лечение или оперативно лечение.

Оперативното лечение включва дренаж на абсцеса при повърхностно разположение или оперативното му отстраняване при наличието на дълбоко разположение и труден достъп до болестното огнище.

Лечението при повърхностните абсцеси, третирани с помощта на аспирационен дренаж или повърхностна инцизия, може да се осъществи в лекарския кабинет или в помещенията, пригодени за оказване на първа помощ, като се използват локални средства за анестезия.

При дълбоките абсцеси се налага хирургически дренаж, обикновено под обща анестезия в пригодена за целта операционна зала.

Изборът на терапевтичен подход се определя индивидуално в зависимост от тежестта на заболяването, локализацията на болестното огнище, общото здравословно състояние на пациента.

Своевременното лечение при мастит, по възможност още при първите прояви и в ранните стадии, е от ключово значение за намаляване на рисковете от развитието на различни по тежест последващи усложнения.

В случай, че имате оплаквания, не се притеснявайте да се консултирате с лекуващия лекар и не отлагайте посещението в лекарския кабинет.

 Лечение при мастит - възпаление на млечните жлези

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mastitis/diagnosis-treatment/drc-20374834
https://www.todaysparent.com/baby/breastfeeding/easy-ways-to-treat-mastitis/
https://www.aafp.org/afp/2008/0915/p727.html
https://kellymom.com/bf/concerns/mother/mastitis/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/163876.php
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/HealthyLiving/breastfeeding-dealing-with-mastitis
https://breastfeeding.support/mastitis-symptoms-and-treatment/
https://emedicine.medscape.com/article/2028354-overview
https://www.webmd.com/parenting/baby/what-is-mastitis
https://www.webmd.com/women/guide/breast-infection

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноХранене при...Здравни съветиИсторияАлт. медицинаСпортНовиниПроизводителиСнимкиТестовеВидеоНаучни публикацииБотаникаЛайфстайлФизиологияПсихологияИнтервютаСоциални грижиЗаведенияНормативни актовеОрганизацииКлинични пътекиСпециалистиГеографияДиетиАнкетиЛичностиНаправления в медицината