Начало Медицинска енциклопедия Лечения Топли вани Неконвенционално лечение

Топли вани

Топли вани - изображение

След тежък ден, гарниран с обилно количество стрес, напрежение, преумора, имаме нужда от ефективна релаксация както на тялото, така и на ума, за да съберем сили и да започнем с усмивка следващия ден.

В случай, че тревожните мисли са ви подгонили, депресията чука на вратата, имате проблеми със съня, а главоболието е ваш чест спътник, то имате нужда от рестарт, като най-лесният, безвреден и същевременно изключително ефективен начин е да се потопите в топлата вана, оставяйки се в магията на релаксацията.

Топли вани - стар метод за релаксацияЛечението с топли вани е използвано широко в миналото за подпомагане на редица функции на организма и същевременно за борба с редица болестни прояви от настинка до артрит.

В днешно време методът е изгубил своя статут, изместен от други "релаксиращи" ритуали, които съвременните хора прилагат, а именно проверка на новостите в социалните мрежи, втренчване в екрана на телевизора, преглеждане на огромно количество ненужна информация и проследяване на активността, размислите и посетените дестинации на познати и не толкова познати лица.

Ваната с топла вода е една от най-достъпните хидропроцедури, която може да се използва, дори в домашни условия.

Много от здравословните ползи, които ни предоставя, са обосновани научно и доказани от специалисти в областта, други се дължат на общото успокояващо действие на топлата вода, трети са плод на плацебо ефект.

Хидротерапията с потапяне на тялото в топла вода оказва многостранни въздействия върху организма, като повишава имунологичната резистентност, подобрява настроението, облекчава болката, ефективно се бори с безсънието и подобрява цялостния външен вид.

Процедурата се счита за напълно безопасна, безвредна и не крие рискове от странични ефекти при повечето хора.

Топлите вани не се препоръчват при бременни жени (освен ако целта не е подпомагане на раждането), лица с подлежащи неконтролирани сърдечно-съдови, урогенитални или метаболитни заболявания. При тези пациенти се препоръчва предварителна консултация със специалист за рисковете и ползите от хидротерапията.

При лица без подлежащи заболявания (или контролирани такива) топлите вани могат да се прилагат всеки ден, един до два часа след вечеря, като се препоръчва температурата на водата да е малко по-висока от телесната (около пет градуса по-висока).

Горещата вода няма същите благоприятни ефекти както топлата, дори може да доведе до обратен ефект и стресиране на организма.

Препоръчителното време за престой в топлата вода е в рамките на 10 до 20 минути, като по-продължителният престой също не се препоръчва и може да доведе до натоварване дейността на някои органи и системи.

Преди и след процедурата се препоръчва прием на достатъчно количество течности с цел намаляване риска от дехидратация.

В зависимост от желания ефект (лечение на настинка, облекчаване на болката, релаксация) може да комбинирате водните процедури с ароматерапия, добавяйки няколко капки (между 5 и 10 в зависимост от концентрацията на етеричното масло) масло с растителен произход, като най-често се използват капки с аромат на мента, лавандула, жасмин, лимон, всеки от които провокира различен ефекти върху организма.

Разтворени във водата капките повлияват от една страна психоемоционалното състояние, а от друга страна се грижат за добрия външен вид на кожата, подпомагат за облекчаване на болката и намаляват възпалението.

Полезна и подробна информация за различните начини на приложение на ароматерапията и извличане на оптимален ефект от нея може да намерите в раздел Алтернативна медицина:

Топли вани за подсилване на имунитета

Лечение с топли вани за подсилване на имунитета

Потапянето на тялото в топла вода за кратък период от време води до значително подобряване на циркулацията, което от своя страна задейства процесите на активен метаболизъм в тъканите.

Освен кръвообращението се стимулира и лимфната циркулация, което допълнително подпомага отстраняването на токсините от организма.

Детоксикацията на организма се осъществява с помощта на потните жлези, които се активират поради по-високата температура на водата. Подобряването на лимфния и кръвния ток води до отстраняване на натрупаните вредни субстанции в организма, често виновни за хроничната умора, честите инфекции, главоболието, натрупването на килограми.

Налягането, което топлата вода упражнява върху тялото, представлява своеобразно упражнение за подобряване здравината и еластичността на кръвоносните съдове, което от своя страна в дългосрочен план предпазва от различни по тежест сърдечно-съдови заболявания.

Топлата вода (особено в комбинация с някои етерични масла) стимулира локалните защитни механизми, ускорявайки заздравяването на разранявания по кожата.

Престоят в топла вана, съчетан с парни инхалации, е чудесно средство за борба с обикновените сезонни настинки, тъй като се облекчава дишането, стимулира се отстраняването на натрупаните секрети по хода на горните дихателни пътища, овлажнява се лигавицата на респираторния тракт и се намалява дразненето. Топли вани се прилагат както за лечение, така и за профилактика в сезона на хремата и настинките.

Топли вани за подобряване на настроението

Топла вана за подобряване на настроението

Научно доказано е, че хоризонталното полагане на тялото във вода води до осезаемо подобряване на настроението, което е свързано с лекото затопляне на тялото, комфорта, изолацията и релаксацията.

Взимането на душ е по-скоро с цел подобряване на хигиената и бързо мобилизиране на организма, докато топлата вана се свързва с пречистване на ума от натрапливи мисли, изолиране от ежедневните проблеми, уединяване със себе си.

При престоя в затоплената вода в организма се отделя голямо количество ендогенни опиоидни пептиди, по-известни като ендорфини и добре познатият на всички хормон на щастието, а именно серотонин. По този начин организмът получава своята доза естествени антидепресанти и успокоителни средства, като при излизане от банята вие ще се чувствате като нов човек, пречистен отвън, но и отвътре.

Някои специалисти препоръчват лечението с топли вани за борба с проявите на депресия, тревожност, емоционална лабилност, като в различните страни се наблюдават вариации на метода и комбинирането му с процедури със студена вода.

Топли вани при безсъние

Топла вана при проблеми със съня

В случай, че страдате от безсъние или други проблеми със съня, като трудно заспиване и често събуждане нощем, топлата вана преди лягане може да се окаже вашият най-верен съюзник, спестявайки ви приема на сънотворни медикаменти.

Специалисти в областта обясняват благотворния ефект на топлите вани за ускоряване на заспиването с активиране производството на мелатонин.

При затопляне на тялото във ваната и последващото му охлаждане под завивките организмът получава ясен сигнал за повишаване производството на мелатонин и подготовка за заспиване.

Допълнителен ефект на топлата вода е релаксацията на мускулите, което в комбинация с успокояващия ефект върху ума подпомага заспиването.

Полезни свойства на топлите вани за подобряване на цялостния външен вид

Престоят в топла вода, подобрявайки лимфния дренаж и детоксикирайки организма, води и до разширяване на порите на кожата и механично отстраняване на натрупаните замърсявания в тях. Това спомага за самопочистването на кожата от токсини, отделянето на мъртвите клетки и подобряване на нейното общо състояние.

Топли вани за разкрасяванеС доказан благоприятен ефект са процедурите при редица кожни заболявания, като екзема, дерматит, псориазис, както и при някои системни инфекции, протичащи с кожни прояви.

Цялостното действие се състои в подобряване на еластичността и здравината на кожата, отстраняване на замърсяванията и мъртвите клетки, ускоряване на локалните възстановителни механизми.

При наличие на разранени участъци и нарушена цялост на кожата се ускорява заздравяването, а при добавяне на подходящи етерични масла се постига и антибактериален ефект.

Интересно проучване установява, че добавянето на 0.005 процента белина подпомага борбата с екземата, стимулира имунната система за борба с болестта и има антибактериален ефект. Методът се използва само в някои случаи при екзема и задължително под медицински контрол. Самоцелното добавяне на химически препарати във ваната с топла вода може да доведе до дразнене на кожата, алергични прояви, симптоми на интоксикация при проникване през кожата, дразнене на очите и други.

Хидротерапията се използва за контролиране на нивата на глюкоза в кръвта и подпомагане на отслабването при лица, които по медицински причини не могат да извършват активни физически упражнения.

Установено е, че престоят в топла вана стимулира организма по начин, подобен на физическите упражнения, регулирайки кръвната захар и ускорявайки метаболизма.

При пациенти със захарен диабет тип 2, без данни за усложнения и малка давност на заболяването, хидротерапията под медицински контрол може да се използва като допълнителен метод за борба с болестта.

Облекчаване на болката с топли вани

Краткият престой и потапяне на тялото в топла вода облекчава болката по различни механизми. Така например при главоболие най-честата причина е констрикция (свиване) на съдовете, а топлата вода води до тяхното разширяване, съответно облекчаване кръвотока, отстраняване на натрупаните по хода токсини и облекчаване на болката.

Болката при предменструален синдром се облекчава от затоплянето на тялото, отделянето на ендорфини в организма, както и от психоемоционалния ефект и подобряването на настроението.

Топли вани за облекчаване на болкатаСтавните и мускулни болки се облекчават поради релаксацията на мускулите и намаляване на напрежението, като добавянето на етерични масла във водата допълнително повлиява състоянието.

Хидротерапията е често използван метод в спортната медицина, тъй като води до ускоряване на възстановяването на мускулите, подпомага лечението при леки травми.

Топлите вани (локални, в седнало положение, а не с потапяне на цялото тяло) водят до облекчаване на проявите при хемороиди и болката, свързана с анални фисури. Топлата вода релаксира мускулите на аналния сфинктер и подпомага зарастването на разраняванията. Подробна информация за различните терапевтични възможности при хемороиди може да намерите в раздел Лечения (Лечение на хемороиди).

Топлите вани облекчават храносмилането и могат да намалят болката при някои заболявания на гастроинтестиналния тракт.

 Перфектен завършек на напрегнатия ден

Съчетаването на полезното с приятното е лесен и чудесен начин за подобряване на здравето. Възползвайте се оптимално от малките удоволствия, като си подарите пълноценен релакс за ума и тялото, наслаждавайки се на времето, прекарано в топлата вана.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

4.3, 15 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Топли вани

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.ba-bamail.com/content.aspx?emailid=25446
http://www.lifehack.org/381960/10-scientifically-proven-health-benefits-taking-bath
http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/features/take-a-healing-bath#1
https://www.bustle.com/articles/124641-6-health-benefits-of-taking-baths
http://www.huffingtonpost.com/entry/hot-bath-may-have-similar-benefits-as-exercise_us_58d90aa8e4b03692bea7a930
http://www.healthypage.com/2015/01/9-crazy-health-benefits-of-taking-a-hot-bath/
http://theconversation.com/a-hot-bath-has-benefits-similar-to-exercise-74600
http://tubyoga.com/benefits-of-a-hot-bath-why-it-feels-so-good/
http://www.dailymail.co.uk/health/article-156070/The-good-bath-guide.html
http://www.newsweek.com/exercise-bath-calories-health-572054
http://www.indiatimes.com/health/healthyliving/5-amazing-health-benefits-of-a-warm-bath-241729.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияЛайфстайлФизиологияБотаникаСпортСоциални грижиРецептиСнимкиПсихологияАлт. медицинаПатологияНовиниИсторияКлинични пътекиХранене при...ДиетиИзследванияВидеоПрезентацииЗаведенияМикробиологияТестовеОрганизацииНормативни актовеСпециалисти