Начало Медицинска енциклопедия Лечения Сънотворни средства Медикаментозно лечение

Сънотворни средства

Сънотворни средства - изображение

Какво означава "сънотворни средства" и за какво се използват?

Механизъм на съня, под въздействието на сънотворни

Видове сънотворни средства

Продължителност на приема

Странични ефекти при прием на сънотворни средства

Лекарствени взаимодействия

Противопоказания

Предимства и недостатъци на бензодиазепините и барбитуратите

Важни съвети при прием на сънотворни

Когнитивно-поведенческа терапия, като заместител на сънотворните


Какво означава "сънотворни средства" и за какво се използват?

С цел лечение на различни форми на безсъние и коригиране нарушенията на съня, в медицинската практика се прилагат сънотворни средства.

Такъв ефект имат медикаментите от следните групи - барбитурати, бензодиазепини, пиперидиндионови и хиназолонови производни, както и различни комбинирани средства.

Лекарствата от тези групи имат също така анксиолитичен, седативен и противогърчов ефект, поради което се разглеждат още като:

Различният начин на въздействие върху организма на един и същи медикамент от тези групи, се определя от конкретната дозировка.

Сънотворните лекарствени средства се наричат още хипнотици.

Хипнотиците активират хипногенните зони в подкоровите структури, потискат възходящата активираща система на ретикуларната формация и засилват задръжния ефект на ГАМК - ергичната система. Тяхната главна цел е да инициират, поддържат или удължават съня.

Прочетете още:

Сънят е физиологично състояние, с процес на задържане на кората и някои подкорови структури. Той е периодичен и се характеризира с продължителност, дълбочина и структура.

Според специалистите, възрастният организъм се нуждае от сън с продължителност 6-8 часа. Продължителността се влияе от възрастта, общото състояние на всеки индивид, начин на живот, индивидуалност и други.

За повече информация относно необходимостта от сън за всяка възрастова група, както и съвети за подобряване на съня, прочетете:

Сънят се състои от цикли, а в структурата на всеки цикъл се различават:

 • ортодоксална фаза - това е бавновълнов сън с продължителност около един час. Характеризира се с бавни движения на очните ябълки, липса на сънища, бавно и спокойно дишане. На ЕЕГ се наблюдават делта-вълни.
 • парадоксална фаза - тя е с продължителност около 20 минути и се характеризира с бързи движения на очните ябълки и наличие на съновидения. На ЕЕГ се наблюдават алфа- и бета-вълни.

Повече информация за циклите на съня, може да намерите тук:

Механизъм на съня, под въздействието на сънотворни

Механизмът на развитие на съня под въздействието на сънотворни средства съвпада с действието на наркотиците, с тази разлика, че задържането не обхваща гръбначния мозък.

При изследване биотоковете от кората на големите полукълба (чрез електроенцефалографско изследване), се установява синхронизация на вълните, подобно на физиологичния (естествения) сън (бавни, високоамплитудни колебания на алфа- и гама-вълни) и наркозата.

Според академик И. П. Павлов, между медикаментозния и естествени сън съществува сходство - и при двата се дава възможност на мозъчните клетки да възстановят работоспособността си, намаляват катаболните процеси (процесите на разграждане) и се засилват анаболните.

Съществената разлика обаче е, че анаболните процеси (процесите на изграждане) при естествения сън протичат в значително по-голяма степен, отколкото при медикаментозния, а това е от съществено значение за обновяването и растежа на клетките и възстановяването на организма като цяло.

Сънотворните средства възстановяват фосфорния и кислородния обмен в централната нервна система (ЦНС). Доказано е, че някои от тях предпазват от намаляване на анедозинтрифосфата (АТФ) в мозъка - макроергичен фосфат, отговорен за съхранението на енергията и транспорта й в клетките.

Задържането на висшите отдели на ЦНС играе предпазна роля против увреждане на мозъчните клетки. Това обяснява лечебната роля на сънотворните при настъпили увреждания, както на нервните клетки, така и на вътрешните органи.

Видове сънотворни средства

В зависимост от продължителността си на действие, се различават хипнотици с кратко действие - те служат за иницииране на съня, и хипнотици с продължително действие - използват се за осигуряване на достатъчно времетраене на съня.

Като сънотворни лекарствени средства се прилагат:

Барбитурати

Видове барбитурати, които се използват като сънотворни са:

Барбитуратите нарушават съотношението на двете фази на съня в полза на ортодоксалната. Поради тази причина, те често водят до главоболие, отпадналост и сънливост на следващия ден.

Повече за различните видове барбитурати, тяхното приложение, страничните ефекти и други, ще намерите тук:

Бензодиазепини

Бензодиазепини (еухипнотици), които се използват за предизвикване на сън са:

Бензодиазепините запазват съотношението на двете фази на съня и тъй като са с бързо настъпващ ефект, се използват за иницииране на съня по-често.

Повече за медикаментите от тази група ще намерите:

Пиперидиндионови производни

Пиперидиндионово производно, използвано като сънотворно е:

Хиназолонови производни

От хиназолоновите производни с тази цел се прилага

Той осигурява продължителност на съня от 6 до 8 часа.

Комбинирани средства

Комбинирани средства, прилагани като медикаменти за иницииране на съня са:

Продължителност на приема на сънотворни средства

Идеята, че едно хапче може мигновено да реши проблемите със съня е много привлекателна. За съжаление, сънотворните не лекуват основната причина за безсъние, а в действителност дори може да задълбочат проблема в дългосрочен план.

Продължителното и устойчиво безсъние обикновено е симптом към сериозен медицински или психологически проблем, който не може да се излекува с хапчета за сън.

Обикновено сънотворните се предписват за кратко, в началото на поведенческа терапия в случаите, когато пациентаът страда от тежка форма на безсъние.

Като цяло, приспивателните и другите медикаменти подпомагащи съня са най-ефективни, когато се използват в краткосрочен план, например при:

 • пътуване в различни времеви зони,
 • възстановяване от медицински процедури,
 • като подпомагащо лечение при сътресение на главния мозък и други.

За да се избегне зависимост и толерантност, продължителното използване на сънотворни не се препоръчва. Сънотворните не са безопасни за дългосрочна употреба!

Приспивателните много бързо водят до физическа и психическа зависимост.

Внимание!

Безопасният срок на употреба е около една до две седмици, а максималният - 2 месеца, но с особено повишено внимание.

Прочетете още:

Странични ефекти при прием на сънотворни средства

Всички сънотворни имат странични ефекти, които могат да варират в зависимост от конкретното лекарство, дозата и продължителността на прием.

Честите нежелани реакции включват:

 • главоболие,
 • мускулни болки,
 • запек,
 • задръжка на урина,
 • сухота в устата,
 • меланхолия,
 • сънливост през деня,
 • затруднена концентрация,
 • замайване,
 • объркване,
 • забравяне,
 • непохватност,
 • намаляване на сексуалното желание.

Нежеланите ефекти може да варират при отделните пациенти.

Хипнотиците (особено бензодиазепините) може да предизвикат:

 • тежка алергична реакция,
 • оток на лицето,
 • пропуски в паметта,
 • халюцинации,
 • самоубийствени мисли или действия,
 • ходене на сън или други опасни действия (дори шофиране в сънено състояние, без памет на събитието) и хранене на сън.

Ако проявите някакво необичайно поведение, незабавно се консултирайте с Вашия лекар.

При продължителен прием на сънотворни се наблюдават следните реакции:

 • толерантност - при прием в продължение на дълъг период от време, организма изгражда толерантност към сънотворните, т.е. ще е необходима все по-голяма доза за предизвикване на сън;
 • лекарствена зависимост - пациента не може да заспи, без да приеме хапчетата за сън, а ако все пак заспи, съня е много неспокоен и краткотраен;
 • възвръщане на безсънието - при опит за прекратяване приема на сънотворни безсънието често се връща, като състоянието може да е дори по-сериозно от преди;
 • симптоми на абстиненция - при внезапно спиране след продължителен прием, пациента може да прояви симптоми на абстиненция, като гадене, агресия, изпотяване и тремор.

Най-голям е риска от развитие на зависимост при бензодиазепините.

Прочетете още:

Лекарствени взаимодействия

Сънотворните могат да взаимодействат с други лекарства. Това може да влоши страничните ефекти, а понякога комбинацията може да бъде опасна и дори смъртоносна - особено с болкоуспокояващи, други успокоителни, противоалергични средства, както и билкови добавки или алкохол.

Забранена е едновременната употреба на алкохол и сънотворни! Тъй като алкохолът е силен депресант, който забавя мозъчната функция и потиска дишането, двете вещества утежняват действието на другото и тази комбинация може да се окаже фатална.

Прочетете още:

Приемът по време на бременност и кърмене трябва да се съгласува изрично с лекуващия лекар. Някои сънотворни имат тератогенни свойства - могат на навредят сериозно на развиващия се плод.

Противопоказания

Сънотворни средства трябва да се приемат само след изричното предписание на лекуващия лекар. Своеволен прием и дозировка може да бъдат дори животозастрашаващи!

Има някои медицински състояния, при които приемът на сънотворни е противопоказен, а именно:

 • проблеми, като високо кръвно налягане,
 • проблеми с черния дроб,
 • глаукома,
 • затруднения в дишането,
 • депресия.

Предимства и недостатъци на бензодиазепините и барбитуратите

 1. Бензодиазепините са доказано далеч по-безопасни и по-ефективни от барбитуратите като сънотворни, но само когато се прилагат за кратък период от време.
 2. Поносимостта към барбитурати се появява по-често отколкото при прием на бензодиазепини.
 3. Целенасочената злоупотреба с барбитурати е по-често срещана, отколкото с бензодиазепини.
 4. Барбитуратите по-често проявяват лекарствени взаимодействия, отколкото бензодиазепините.

От друга страна:

 1. Барбитуратите се използват като терапевтични и диагностични помощници в психиатрията.
 2. Барбитуратите са ефективни в намаляване на мозъчния оток след операция, травма на главата или церебрална исхемия.
 3. Барбитуратите също са ефективни антиепилептични лекарства.

Недостатъци на бензодиазепиновите медикаменти:

 1. При продължителна употреба, развиват по-силна физическа зависимост и абстинентни симптоми.
 2. Развива се по-силна толерантност с времето.
 3. Като цяло качеството на съня може да бъде намалено, като е редуциран дълбокият, възстановителен сън.
 4. На следващият ден, по-често може да се наблюдава когнитивно забавяне и сънливост (ефекта на махмурлука).
 5. Дори ако лекарството е ефективно докато го приемате, безсънието се връща, след като приема се преустанови.

Важни съвети при прием на сънотворни

При вземане на хапчета за сън не забравяйте да:

 • Прибягвайте до сънотворни средства само когато ще имате достатъчно време за сън - поне седем до осем часа. В противен случай може да се чувствате много сънливи на следващия ден.
 • Внимателно прочетете листовката на вашето лекарство. Обърнете особено внимание на потенциалните странични ефекти.
 • Никога не пийте алкохол, когато вземете приспивателно. Не само, че алкохолът ще наруши съня, но той дори може да взаимодейства опасно с хапчетата за сън.
 • Сънотворните може значително да нарушат бдителността и вниманието, поради което не е желателна работата с машини, както и шофирането. Този съвет е особено важен, когато за първи път започнете да приемате нов медикамент, който не знаете как ще Ви повлияе.
 • Следвайте инструкциите внимателно, като започнете с много малка доза и постепенно я увеличите, според предписанието на лекаря.
 • Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт дали и какви други медикаменти може да приемате, както и какви храни трябва да се избягват.

Когнитивно-поведенческа терапия, като заместител на сънотворните

Много хора се оплакват, че негативните мисли и тревоги им пречат да спят през нощта.

Когнитивно-поведенческата терапия е форма на психотерапия, която третира проблемите чрез модифициране на дисфункционалните или деструктивните мисли, емоции и модели на поведение. Това лечение може да подобри съня чрез приучаване на пациента за промяна на поведението преди лягане, както и промяна на начина на мислене, който пречи на заспиването.

Когнитивно-поведенческата терапия също така се фокусира върху подобряване на уменията за релаксация и промяна на начина на живот, навиците, които влияят на моделите на съня.

Повече за този вид терапия може да научите:

За повече информация и съвети за справяне с проблемите със съня, прочетете:

Още по темата:

4.4, 11 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Сънотворни средства

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноХранене при...ЛайфстайлПсихологияСнимкиНовиниФизиологияЛеченияНормативни актовеИсторияИзследванияАнкетиСпортОрганизацииДиетиВидео