Начало Медицинска енциклопедия Лечения 5-хидрокситриптофан Лечение с храни и хранителни добавки

5-хидрокситриптофан

5-хидрокситриптофан - изображение

Понижено настроение, липса на мотивация, повишена раздразнителност, апатия, загуба на интерес към обичайните занимания, изолация от обкръжаващата среда и още куп други са само незначителна част от симптомите, съпътстващи депресията.

Милиони хора в световен мащаб страдат от различните форми на депресия и тревожност и често съпътстващите ги проблеми със съня, затлъстяване, главоболие.

Разрастването на епидемията се дължи на многобройни фактори, част от които са хроничният стрес, социално-икономическите условия, високите очаквания (в професионален и личен план) и сивото ежедневие.

Антидепресантите са едни от най-оборотните медикаменти в аптечните мрежи, като все повече млади хора посягат към тях, търсейки спасение за своите проблеми. Тяхната употреба невинаги води до очаквания ефект (често е необходим продължителен прием), но за сметка на това често са налице различните по тежест нежелани ефекти.

5-хидрокситриптофанАлтернатива на антидепресантите с още куп потенциални благоприятни ефекти е така нареченият 5-хидрокситриптофан.

Субстанцията представлява прекурсор на серотонин (известен още като хормон на щастието) и мелатонин (отговорен за регулиране на процесите сън и бодърстване) и добива все повече популярност като хранителна добавка.

Нарича се още окситриптан, а може да я срещнете и като 5-HTP (5-hydroxytryptophan).

По същество представлява аминокиселина, която се образува от триптофан и в организма се превръща под въздействието на определени ензимни системи в серотонин и мелатонин. Те от своя страна са въвлечени в регулацията на множество процеси с изключително важни за организма функции.

Така например серотонин регулира настроението, апетита, телесната температура, сексуалното поведение, процесите на обучение и запаметяване. Ниските нива на серотонин се свързват с повишен риск от агресивно поведение, честа смяна на настроението, депресия, тревожност, безсъние, ниска самооценка и самочувствие.

Мелатонинът контролира така наречения циркадианен ритъм, който регулира процесите на сън и бодърстване. Освен това мелатонинът е мощен антиоксидант, притежава изразен противовъзпалителен ефект, стимулира имунната система и е особено необходим за правилното функциониране на редица неврологични процеси.

Мелатонинът и серотонинът действат като естествени антидепресанти с внушителен ефект.

5-хидрокситриптофан, повишавайки продукцията на серотонин и мелатонин в организма, оказва множество благоприятни ефекти по отношение на настроението, безсънието, както и наднорменото тегло.

Субстанцията, съдържаща се в хранителните добавки, се получава от семената на африканското растение Griffonia simplicifolia, представител на семейство Бобови. Разпространено е предимно в Централна и Западна Африка, като използваемата част са главно семената, съдържащи високи дози (над 20 %) 5-хидрокситриптофан, както и лектини.

Подробна информация може да намерите в раздел Ботаника:

Полезни ефекти5-HTP не се открива (или се открива в незначителни количества) в хранителните продукти. Триптофанът, съдържащ се в малки дози в млякото и млечните продукти, месото, картофи, тиква и други, се метаболизира до 5-HTP, но процесът не е особено ефективен.

За реализиране на ефектите на 5-HTP и превръщането (декарбоксилирането) му в серотонин е необходим витамин В6. Реакцията се осъществява в нервната тъкан (5-HTP преминава през кръвно-мозъчната бариера, за разлика от серотонин) и в черния дроб.

По този начин субстанцията води до директно повишаване нивата на серотонин в мозъка и улеснява действието на хормона на щастието.

Основните биологични ефекти на 5-хидрокситриптофан са причина за използването му при следните състояния:

 • Депресия, тревожност, лабилно настроение: ефективен е при лека до умерена депресивна симптоматика, като повишението на серотонина облекчава бързо клиничните признаци при пациентите. Проучване върху малък брой пациенти сравнява ефективността му с антидепресанта флувоксамин.
 • Главоболие: приеман в по-високи дози облекчава симптомите и намалява пристъпите на мигренозното главоболие, като е ефективен и при главоболие с друга етиология (например тензионно главоболие).
 • Нарушения на съня: субстанцията води до по-бързо заспиване, по-дълбок и пълноценен сън, като е необходим продължителен прием (между 6 и 12 седмици) за оптимален ефект.
 • Затлъстяване: приемът на 5-HTP води до по-бързо засищане, съответно до намаляване на приема на храна и намаляване на общия калориен прием, което в крайна сметка води до намаляване на телесното тегло. Необходим е прием на по-високи дози, поради което често са налице редица от нежеланите ефекти на добавката (най-често гадене).
 • Алкохолизъм, наркомания: приеман в комбинация с L-глутамин и D-фениламин в продължение на 40 дни облекчава симптоматиката на страдащите от абстинентен синдром, свързан с алкохолизъм и различните видове наркомания (главно хероинова)
 • Синдром на Down: противоречиви резултати се наблюдават при използването на 5-хидрокситриптамина в комплексната терапия на деца със синдрома на Даун, като при част от лицата се наблюдава подобряване на мускулната активност, социалните умения и развитието.
 • Фибромиалгия: състоянието се характеризира с хронична и необяснима болка в ставите и мускулите, като приемът на 5-HTP при част от пациентите води до намаляване на болковия синдром и броя на засегнатите стави и мускулни групи.
 • Болест на Parkinson: ниски дози от добавката в комбинация с някои медикаменти, използвани в терапията на заболяването, водят до повишение на активността им и облекчаване на тремора и неврологичните нарушения.
 • Церебрална атаксия: противоречиви данни съществуват за подобряването на координацията и проблемите с походката при прием на 5-HTP.
 • Някои психични заболявания: приемана във високи дози, субстанцията облекчава симптомите при пациенти с шизофрения, обсесивно-компулсивно разстройство, биполярно афективно разстройство.
 • Облекчаване на симптомите на менопаузата: ограничени проучвания демонстрират позитивен ефект по отношение на горещите вълни, наблюдавани при жени в менопауза.
 • Облекчаване на симптомите на предменструалния синдром: налице е намаляване на болковия синдром, стабилизиране на настроението, намаляване на апетита.

Необходими са задълбочени проучвания за доказване и изясняване на основните ефекти на субстанцията върху човешкия организъм.

Голяма част от проучванията с 5-хидрокситриптофан са върху ограничен брой хора или върху животни, което означава, че очакваните ефекти в голям процент от случаите са хипотетични.

Много от ефектите са плод на градски митове и легенди, често тръгнали като слух от неизвестно лице (или фармацевтична компания). Няма гаранция, че след като съседката или най-добрата ви приятелка възхвалява добавката и е изключително доволна (защото е отслабнала, преборила се е с главоболието, безсънието или депресията) и при вас ще се наблюдава подобен успех.

Много често популярността на подобен тип препарати се дължи на плацебо ефект (дълбоката вяра и убеденост, че ще ни помогнат, ни карат да виждаме желания ефект).

Неубедителните данни за ефективността на добавката са причина за неяснотата по отношение на необходимата дневна доза.

Препоръчителна дозаПрепоръчителните дневни дози варират в широки граници в зависимост от симптоматиката и индивидуални особености на пациентите.

Така например за повлияване на депресивната симптоматика са необходими дози в диапазона между 150 и 800 милиграма според различните източници, като е възможен еднократен прием или разделяне на дозата в няколко (най-често три) приема през деня.

Симптомите при фибромиалгия се повлияват от 100 милиграма три пъти дневно, а за редуциране на горещите вълни се препоръчва прием на 150 милиграма веднъж дневно в продължение на четири седмици.

При затлъстяване са необходими по-високи дози (средно 8 до 10 милиграма на килограм).

Препоръчва се прием на добавка, съдържаща допълнително витамин В6 (пиридоксин) за реализиране на оптимален ефект.

Необходимо е да се подчертае, че 5-хидрокситриптофан е хранителна добавка и като всяка такава не подлежи на строга регулация. Преди употреба е желателно да се посъветвате с вашия лекар за сигурен и безопасен източник на субстанцията.

По време на терапията често се наблюдават различни по тежест нежелани ефекти, вариращи от леко гадене до тежки, застрашаващи живота, прояви. Най-често се описват следните странични ефекти:

 • гадене и повръщане
 • киселини и болка в стомаха
 • диария, повишено образуване на газове
 • намален апетит, анорексия
 • замаяност, сънливост, повишена уморяемост
 • шум в ушите, странни усещания
 • мускулна болка и слабост
 • синдром еозинофилия-миалгия, представляващ потенциално застрашаващо живота състояние, засягащо кожата, кръвта, мускулите и вътрешните органи

По-висок риск от нежелани прояви и токсични реакции с неясни последици са налице при прием на други медикаменти или хранителни добавки в комбинация с 5-хидрокситриптофана.

Изложени на висок риска са пациентите със захарен диабет, високо кръвно, различни сърдечно-съдови или неврологични увреждания, автоимунни заболявания. При тези лица приемът на добавката се осъществява под строг медицински контрол, с цел намаляване на риска от нежелани прояви.

Поради ограничена информация и липса на достатъчно проучвания не се препоръчва прием на добавката по време на бременност и кърмене, както и в детска възраст.

Нежелани лекарствени взаимодействияНе се препоръчва употреба на хранителната добавка при лица, приемащи или приемали в близкото минало антидепресанти (циталопрам, флувоксамин, пароксетин, флуоксетин, сертралин, амитриптилин), противовъзпалителни средства, препарати за лечение на болестта на Паркинсон, обезболяващи средства (трамадол, производни на морфина), антимигренозни средства (триптани), седативни агенти, главно поради изразен риск от развитие на състояние, известно като серотонинов синдром.

Серотониновият синдром се характеризира с тежки увреждания, засягащи сърдечно-съдовата и нервната система (промени в психични статус, горещи вълни, променливо кръвно налягане и сърдечна честота), завършващи при част от засегнатите лица с кома.

Рискове съществуват и при едновременна употреба с хранителни добавки, съдържащи жълт кантарион, L-триптофан, хмел, кава, тръстикакоча трева, валериана и много други.

Задължително се консултирайте с вашия лекар преди употребата на 5-хидрокситриптофан.

Редица фактори могат да окажат влияние върху ефективността и активността на субстанцията, като само малка част от тях са възраст, наличие на придружаващи заболявания, прием на медикаменти и добавки, вредни навици, хранителен режим.

Потърсете алтернативен подход за справяне със симптомите, като може да се доверите на доказаните с времето народни методи на терапия.

Така например куркуминът, съдържащ се в куркумата, доказано повишава нивата на серотонин и допамин, борейки се със симптомите при депресия. Аналогичен ефект притежава и златният корен (тибетски жен-шен).

Естествени стимулатори на серотониновите нива са също и гинко билоба, гарциния камбоджа, омега-3 мастни киселини, витамин D, витамините от група В.

Ежедневните упражнения, медитацията, времето, прекарано сред природата допълнително повишават нивата на серотонин и повлияват благоприятно настроението.

Безопасна алтернатива при проблеми със съня е приемът на добавки, съдържащи мелатонин.

Подробна информация за алтернативните варианти на приема на 5-хидрокситриптофан може да намерите на:

Правилният избор на подходящите за вашето състояние добавки и медикаментозни средства е информираният и задължително съгласуван с медицински специалист.

 

Над материала работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 11 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО 5-хидрокситриптофан

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.webmd.com
https://medlineplus.gov
https://bebrainfit.com
http://www.naturalmedicinejournal.com
https://en.wikipedia.org
http://umm.edu
http://www.everydayhealth.com
https://examine.com
http://www.herbwisdom.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаЛеченияПсихологияАлт. медицинаЛайфстайлСпортХранене при...НовиниФизиологияИзследванияЗдравни проблемиДиетиТестовеОрганизацииСнимкиИнтервютаЗаболявания (МКБ)ВидеоИсторияСоциални грижиАнкетиРецептиКалкулаториПроизводители