Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fabales Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови) Африканска грифония

Африканска грифония

Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)

Африканска грифония - изображение

Африканска грифония (Griffonia simplicifolia) представлява храстовидно, катерливо растение, което спада към семейство Бобови (Fabaceae).

Устройство на африканска грифония

По крайбрежните равнини се развива под формата на храст, който достига височина 2-3 метра. Виреейки в горите, африканската грифония расте като увивно растение по дърветатa. Цветовете й са зеленикави, като периода на цъфтеж се наблюдава през месеците август - октомври. Плодовете на вида са шушулки, които съдържат във всяка половина по 2 семена.
Разпространение на африканска грифония

Родният ареал на разпространение на вида е установен в Западна и Централна Африка. Среща се главно в Гана, Кот д'Ивоар и Того. Адаптира се към развитие при различни климатични и почвени условия - от крайбрежни, равнинни до планински райони.

Използваема част на африканска грифония

Използват се главно семената на растението.

Химичен състав на африканска грифония

Главни съставни единици, които са открити в семената на растението са 5-хидрокситриптофан (5-НТР) и лектини.

Лечебни свойства и приложение на африканска грифония

Растението се е използвало в африканската народна медицина като афродизиак, очистително и антибиотик. С него местните народи са лекували диария, повръщане, дизентерия и болки в корема. Листата му се използвали за локално лечение на рани, а сок от тях при заболявания на пикочния мехур и бъбреците и направата на клизма. Отвара от стъблата и листата се е пиела при повръщане и запек.

5-хидрокситриптофанът (5-HTP), открит в семената на растението, е важен елемент за човешкото тяло, който е отговорен за синтеза на серотонин. Високото ниво на серотонин в организма влияе благоприятно на настроението и съня на индивида.

Начин на прием на билката

Семената на билката се приемат обикновено под формата на прах. С медицинска цел се приготвя и чай от тях. Резултата от тяхната употреба, който е наблюдаван години наред, е подобрение на настроението, което определя използването им и по-нататък в медицината при леки психични неразположения.

Свойства на африканската грифония:

 • повишава настроението по естествен път;
 • намалява степента на тревожност;
 • създава усещане за спокойствие и увереност;
 • освобождава напрежението;
 • подтиска симптомите на депресия;
 • премахва стреса.

Поради малкото отрицателни ефекти, резултат от употребата й, тя е предпочитано антидепресантно средство от много пациенти.

Състояния и заболявания, при които се употребява африканска грифония:

 • тревожност;
 • депресия;
 • безпокойство;
 • безсъние;
 • мигрена;
 • главоболие;
 • болки в мускулите;
 • с цел регулиране на апетита. Семената на билката контролират апетита чрез увеличение на серотонина в организма, който регулира желанието за прием на храна, понижавайки го. Резултат от това действие е намаляване на теглото при затлъстели хора и същевременно нормализиране телесната маса на пациенти, страдащи от анорексия невроза.

Африканската грифония подпомага дейността на имунната система и намалява риска от сърдечно-съдови неразположения. 5-хидрокситриптофанът в нея участва и в контрола на Болестта на Паркинсон и епилепсията. Билката се включва още в лечението на фибромиалгия.

Внимание!

Използвайте африканска грифония под формата на предлаганите добавки в аптечната мрежа, винаги когато изпитате нужда. Приемът й трябва да бъде консултиран и дозиран от лекар. Причина за това е развитието на серотонинов синдром, като резултат от прекомерна употреба на билката, който има неприятни последици за организма.

4.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияАлт. медицинаИзследванияФизиологияНовиниЗдравни съветиЛеченияЛайфстайлДиетиСпециалистиИсторияХранене при...ПатологияНормативни актовеСпортСнимкиОрганизацииКлинични пътекиТестовеБотаникаЗаведения