Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Еудикоти (Eudicots) Разред Ranunculales Сем. Ranunculaceae (Лютикови) Черен кукуряк, Коледна роза

Черен кукуряк, Коледна роза

Сем. Ranunculaceae (Лютикови)

Черен кукуряк, Коледна роза - изображение

Черен кукуряк, Коледна роза (Helleborus niger) представлява вечнозелено многогодишно цъфтящо растение от семейство Лютикови (Ranunculaceae). Отровно е. Латинското наименование на билката "niger", най-вероятно се отнася до цвета на нейните корени. В миналото те са били използвани много често с лечебна цел, но днес употребата им е ограничена до направата на хомеопатично лекарство от тях.

Устройство на коледна роза

черен кукуряк

 

 

Билката достига височина до 30 см. Листата на растението прорастват на дръжки с височина от 9 до 12 см. Имат кожеста текстура и тъмен зелен цвят. Цъфти в големи бели цветове, с къси дръжки и множество жълти тичинки. Цветоносните стъбла имат светло зелен до светло червеникаво-кафяв цвят.

 

 

 

цвят на черен кукуряк

 

Върховете на венчелистчетата могат да имат розов или зеленикав отенък. Рядко целите биват обагрени в лилаво и розово. Цветните чашки се отварят нагоре, а не са наведени надолу както е при останалите видове кукуряк. Цъфтежът се наблюдава от средата на зимата до началото на пролетта.

 

 

Разпространение на черен кукуряк

разпространение на черен кукурякКоледната роза е родена в планинските райони на Централна и Южна Европа, Гърция и Мала Азия. Отглежда се в много страни по света като градинско цвете. Развива се в повечето случаи в гористи местности, по-рядко на пасища. Вирее и на варовита почва.

Съществуват два вида коледна роза: Helleborus niger niger и Helleborus niger macranthus, които имат по-големи цветя (до 9 см в диаметър). В дивата природа H. niger niger обикновено се среща в планинските райони на Швейцария, Южна Германия, Австрия, Словения, Хърватия и Северна Италия. Helleborus niger macranthus се среща само в Северна Италия и евентуално в съседни части от Словения.

Използваема част на черен кукуряк

цветове на коледна роза с розов отенък

 

Употребяват се водни екстракти от растението, неговите корени, коренища и листа. Коренът се събира през есента и се изсушава за по-нататъшна употреба. Може да бъде смлян на прах, като в тази форма дразни и предизвиква кихане.

 

Химичен състав на черен кукуряк

коледна розаЧерният кукуряк съдържа протоанемонин или ранункулин, който има силен вкус и може да предизвика парене на очите, устата и гърлото, орална улцерация, гастроентерит и хематемезис. Съдържа още сърдечни глюкозиди, поради които е използван в миналото като дигиталисов препарат при сърдечна недостатъчност. Изразената му токсичност налага днес да не се употребява с такава лечебна цел. Глюкозидите са два кристални - хелеборин и хелеборчин - две мощни отрови. Хелеборинът има парещ, остър вкус и е наркотик, а хелеборчинът има сладък вкус и е силно активна сърдечна отрова, с подобно действие на дигиталиса, а в същото време е и драстично очистително средство. Други открити вещества в билката  са смола, мазнини и нишесте. Не съдържа танини.

Лечебни свойства и приложение на черен кукуряк

Растението е силно токсично! Въпреки това в миналото малка част от билката се е използвала като сънотворно лекарство. За приготвяне на наркотично средство от него, суровината във вид на сухи корени идва главно от Германия, в разрес с това, че видът не е характерен за страната. Тогава корените на билката са били предлагани за консумация и с цел повишаване на концентрацията на индивида, но е установено, че този начин на прием е опасен за живота на пациента. Днес отново с цел стабилизиране на концентрационните способности на индивида, кукурякът се предлага под формата на хомеопатично лекарство. То се предписва при проблеми с нервната система, които могат да прерастнат и в психични разстройства. Помага да се възстанови част от загубената концентрация и невъзможността за фокусиране на пациента.

Коренът на билката притежава следните свойства:

корен на черен кукуряк

 •  антихелминтно;
 •  кардиотонично;
 •  диуретично;
 •  повръщателно;
 •  стимулиращо менструалния поток;
 •  дразнещо;
 •  наркотично;
 •  драстично очистително.

Черният кукуряк и раковото заболяване

Изследвана е апоптозо-индуциращата актвност на билката. Тя се прилага за лечение на различни видове тумори - мозъчни при деца, рак на простатата, левкемия, лимфом. За целта се използва воден растителен екстракт, приложен върху различни клетъчни линии рак и левкемия при деца. Резултатите показват силно инхибиране на раковата клетъчна пролиферация. Тези изследвания трябва да насърчават in vivo експериментите за овладяване на неопластичните заболявания с помощта на билката.

Ефектът на Helleborus niger при раковото заболяване, се дължи основно на инхибирането на възпалителните процеси, което го прави подходящ за лечение на рак в по-късен етап. В напредналите етапи почти винаги се наблюдават признаци на възпаление.

Интегрираното лечение на рак с билката също помага на пациентите да станат по-емоционално стабилни и концентрирани. Доказано е, че е особено полезна е за пациенти, изпитващи възбуда и тревожност, както и такива с мозъчни тумори или мозъчни отоци, които страдат от главоболие и нарушено съзнание. В случай на мозъчна туморна терапия, растението може да помогне на индивида да запази способността си за концентриране и яснота спрямо заобикалящата го среда.

Черният кукуряк и нервната система

Кукурякът е полезен при заболявания на главния мозък, гръбначния мозък, цялата нервна система, особено при остри възпалителни заболявания на мозъчната тъкан, както и при проблеми, свързани с лудост. Помага за овладяване на главоболието при тези състояния и на храносмилателните проблеми, които също са резултат от неадекватния контрол на чревния тракт от болната мозъчна тъкан. Коледната роза се препоръчва за употреба и при депресия, липса на и негативни промени в настроението, проблеми със съня. Mоже да помогне да се възстанови част от загубената концентрация и невъзможността да се фокусира. Тези хора не могат да си спомнят много и често изпущат предмети или изчезват внезапно без предупреждение. В екстремни случаи те дори могат да развият състояние, подобно на болестта на Алцхаймер. Хомеопатичното лекарство, което се произвежда от билката, помага на тези, които са склонни да бъдат бавни и скучни по природа. То работи и за тези индивиди, които имат по-бавен умствен процес като цяло. Тези хора са склонни да изпитват безпокойство, депресия и страдание от състоянието си и неспособност да се съсредоточат. Те могат да се окажат неутешими, когато животът им стане труден. Показва благоприятни ефекти при пациенти с деменция и безпокойство / депресия.

плодове на черен кукуряк

Благодарение на противовъзпалителните си свойства, Helleborus niger може да се използва и за лечение на ревматични заболявания (ревматоиден артрит, артроза и колагенози). Въпреки опасенията за безопасността му на употреба, хората често го използват при гадене, чревни паразити, бъбречни инфекции, настинки, кървене и запек. Жените го приемат с цел регулация на менструалния цикъл.

Той се включва още и в лечението на воднянка, аменорея, истерия, психични разстройства, ентерити и спазми. Коренът се прилага и външно, но дразни много, поради което трябва да се употребява предпазливо. Черният кукуряк се е използвал и като исектицидно средство против въшки и бълхи.

Декоративна стойност на коледната роза

коледна роза като декоративно растениеКукурякът е много лесен за отглеждане в саксия при стайни условия. Едно от малкото цъфтящи през зимата растения е, което го прави подходящо и предпочитано във флоралната декорация на интериор и екстериор.

При отглеждане в саксийни условия, на коледната роза трябва да се осигури температура около 15-20 градуса, постоянно влажна почва и не пряка слънчева светлина. Съчетава се прекрасно и с останалите цъфтящи зимни растения. Навън може да засадите кукуряка навсякъде в цветната градина, в алпинеуми, покрай пътеки, в близост до храсти и дървета. Осигурява постоянна зелена и цъфтяща, красива земна покривка през студения сезон.

Интересно за коледната роза

коледна роза с лилав отенъкHelleborus niger обикновено се нарича коледна роза, поради старата легенда, която гласи, че е покълнал в снега от сълзите на младо момиче, което нямало подарък да даде на христовото дете във Витлеем.

Един негов подвид цъфти в абатството в Англия, съпровождан от поверието, че е бил засаден там от Свети Тома. За него се пише, че цъфти около 6 януари. Ако не разцъфти по това време, се приема за лошо знамение.

През Средновековието хората засаждали цветята на етажи на домовете си, за да изгонят злите духове. Те благославят животните с тях и ги използват, за да отблъснат силата на вещиците. Същите хора обаче вярвали, че вещиците използват билката в магиите си и че магьосниците хвърлят праха й във въздуха около тях, за да станат невидими.

В миналото билката е била използвана за лечение на множество заболявания, включително и лудост.

Helleborus - хомеопатичното лекарство от Helleborus niger

В Германия Helleborus niger е регистриран като хомеопатичен лекарствен продукт на антропософската медицина. Германският Федерален институт по наркотиците и медицинските изделия одобрява положителната монография на Комисията, която потвърждава ефикасността и безопасността на употреба на коледната роза.

Хомеопатичното лекарство Helleborus се приготвя от растението Helleborus niger и е изключително популярно лекарство в продължение на няколко години. Тинктурата се приготвя от прясно получения корен на растението, който се открива през зимата. След изкопаването на корена, той се почиства, нарязва на малки парчета и се потапя в алкохол. След процеса на екстрахиране, билковото лекарство е готово за употреба.

Още през 1400 г. пр.н.е., Плиний, известен римски историк, е документирал използването на билката за лечение на психични проблеми. Дори древните римски и гръцки философи пиели инфузия, приготвена от това растение, за да увеличат концентрацията си преди някакъв дълъг дебат. Както обаче бе споменато по-рано, то е изключително отровно и понастоящем се използва само от хомеопатията. Други билкари смятат, че тази билка е изключително мощна и токсична, за да бъде използвана безопасно. Немският лекар и основател на хомеопатията Самуел Ханеман доказал лечебните свойства на кукуряка и публикувал резултатите от своето изследване с хомеопатичното лекарство в неговата Materia Medica Pura (1821-34).

черен кукуряк коледна розаХората, които получават максимална полза от хомеопатичното лекарство Helleborus, обикновено са неинтересни, а също и летаргични. Хомеопатичното лекарство е най-подходящо за хора, които обикновено са объркани и умственият им процес е доста бавен. Обикновено такива хора страдат от скръб, липса на загриженост, неприятности и депресия. Много често те имат чувството, че мозъкът им е объркан и не могат да разберат какво се случва около тях. Рядко биха поискали помощ.

Затова, хомеопатите обикновено предписват Helleborus за лечение на умствени състояния, които са белязани от летаргия и объркване. Ефективно е при лечението на всяко тежко възпалително състояние на нервите. В допълнение може да бъде полезно и за облекчаване на главоболие, депресия, както и храносмилателни нарушения. Тези състояния обикновено възникват поради увреждане на главния или гръбначния мозък; операция на мозъка или развитие на енцефалит или менингит.

Хомеопатичното лекарство Helleborus се употребява с добри резултати за лечение на депресия. Пациентите, които изискват това лекарство, са изключително зле и се ядосват много лесно. Те предпочитат да бъдат оставени сами и да не бъдат разтревожени от никого. Такива пациенти са изключително мрачни, опустошени, тъжни, мълчаливи или страшно измъчвани. Helleborus е особено подходящ за момичета по време на пубертета или когато настъпи липса на менструални периоди, след като ги е имало веднъж или няколко пъти. Всъщност много жени приемат това хомеопатично лекарство редовно, за да регулират менструалните си периоди, както и да отхвърлят нежеланата бременност.

рентгенова снимка на черен кукурякСимптомите на пациентите, които се нуждаят от хомеопатичното лекарство Helleborus, най-много се влошават, когато биват утешени. Такива пациенти стават нечувствителни, скучни, като при разговор и задаване на въпроси те отговарят "с темпото на оьлюв". Helleborus е ефективен и при лечението на умора настъпила от задължения у дома.

Хомеопатичното лекарство Helleborus се използва широко за разстройства, свързани с нервната система, включително объркване и непоносимост и може би също е ефективно при лечението на състояния, при които пациентите изглежда показват безразсъдство или психични разстройства. Хората, които изискват това лекарство, обикновено са много бавни, когато отговарят на въпроси и се нуждаят от огромни усилия, за да отговорят. Тялото им има вцепенено усещане, докато мозъкът няма никакъв контрол над мускулите, в резултат на което обекти, държани от тях, лесно падат от ръката им. Те също са разсеяни и имат слабо внимание, често придружена от състояние, при което паметта става напълно свободна.

Начин на употреба

Билката се използва, освен като хомеопатично лекарство и още под формата на тинктура, като трябва да се прилага много внимателно:

 • течен екстракт - от 2 до 10 капки;
 • твърд екстракт - 1-2 зрънца.

Приложен локално, свежият корен дразни кожата.

Внимание!

Всички части на растението са отровни. Тази отрова може да се абсорбира през кожата. Свежият корен от черен кукуряк може да бъде силно дразнещ за чувствителната такава.

Неконтролираният прием на билката през устата може да доведе до неравномерен сърдечен ритъм. Не я използвайте при разстройства на стомаха и червата, по време на бременност и кърмене, както и при сърдечни заболоявания.

Черният кукуряк не трябва да се употребява заедно с тетрациклинови и макролидни иантибиотици, дигоксин, хинин, лаксативи, диуретици. Има опасност от засилване на страничните ефекти от употребата на билката, включително увреждане на сърцето.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Helleborus_niger
http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?kempercode=c990
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19090543
http://www.homeoint.org/books3/kentmm/hell-n.htm
https://herbpathy.com/Uses-and-Benefits-of-Helleborus-Niger-Cid3622
http://www.homeremedycentral.com/en/homeopathic-remedies/homeopathy/helleborus.html
http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/h/helleborus-niger=black-hellebore.php
https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-99-black%20hellebore.aspx?activeingredientid=99&activeingredientname=black%20hellebore
https://www.botanical.com/botanical/mgmh/h/helbla14.html
http://www.helixor.com/integrative-cancer-therapy/helleborus-therapy/
https://www.herbs2000.com/homeopathy/helleborus.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛеченияНовиниЛюбопитноИсторияЗдравни съветиПатологияЛайфстайлАлт. медицинаАнкетиФизиологияПсихологияНормативни актовеИзследванияХранене при...Клинични пътекиДиетиСпециалистиОрганизацииСпортСнимкиТестовеЗаведения