Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Еудикоти (Eudicots) Разред Ranunculales Сем. Ranunculaceae (Лютикови) Кукуряк, Миризлив кукуряк, Кукурек

Кукуряк, Миризлив кукуряк, Кукурек

Сем. Ranunculaceae (Лютикови)

Кукуряк, Миризлив кукуряк, Кукурек - изображение

Кукуряк (Helleborus odorus) представлява многогодишно, тревисто растение, което се класифицира към Лютикови (Ranunculaceae). Известно е още с имената: Чемерица, Гороцвет, Чоплеме, Спреж, Съклица. Кукурякът не е защитен от Закона за биологичното разнообразие у нас.

Устройство на кукуряк

кукуряк

 

 

 

Кукурякът има стъбло, достигащо до 60 см височина. Коренището му е пълзящо, дебело, разклонено и чернокафяво. При основата листата са с дълга дръжка, длановидно нарязани с от 5 до 13 остро назъбени дяла. Те презимуват и обикновено са по един. Стъбловите листа са приседнали и са по-дребни.

 

 

 

цвят на кукуряк

 

Цветовете на кукуряка са жълтозелени и увиснали. Има петлистен околоцветник, наброяват от 2 до 4 на стръкче и са с големина от 5 до 7 см в диаметър. Тичинките са многобройни, а между тях и цветните листчета са разположени от 8 до 12 нектарници. Цъфти през ранна пролет.

 

плод на кукуряк

 

 

 

Плодът е съставен от няколко многосеменни мехунки. При неговото оформяне се запазват, дори в изсъхнал вид, венчелистчетата на цвета.

 

 

 

Разпространение на кукуряк

Развива се на надморска височина до 1800 метра. Установен е в Кавказ, Югозападна Азия, Югоизточна и Централна Европа и по Средиземноморието. Вирее из храсталаци, поляни и широколистни гори в цяла България. Открива се до 1800 метра надморска височина.

Използваема част на кукуряк

Употребяват се коренът с коренището на растението, които се изваждат през февруари-март месец при появата на първите листа. Събирането им може да се случи и в края на лятото и началото на есента след узряване на плодовете на кукуряка. Сушат се на сянка или в сушилни. При събирането на билката трябва да се оставят част от добре развитите растения, за да се осигури по-нататъшното й размножаване и за да не се изгуби видът.

Химичен състав на кукуряк

Съдържа отровни гликозиди хелебореин и хелеборин, хелеборсит, хелибрин, дезглюкохелибрин, хелебригенин, стероидни сапонини, горчиви вещества, мазнини, етерично масло и други.

Лечебни свойства и приложение на кукуряк

Билката е лечебна и отровна! Поради това трябва да се употребява само по лекарско предписание.

кукурякКукурякът притежава диуретично, слабително и успокояващо нервната система действие. Усилва сърдечната дейност, засилва съкращенията на сърдечния мускул и забавя сърдечната честота.

Кукурякът е силно токсичен, поради това не се използва в практиката за вътрешна употреба. Използва се под лекарски контрол при следните заболявания: плеврит, кашлица, хемороиди, жълтеница, сърдечна недостатъчност, застойни процеси в организма, жълтеница. В народната медицина намира приложение още при туберкулоза и възпалителни заболявания на нервната система.

Външно се употребява при косопад, пърхот, за укрепване и растеж на косата, при гнойни рани, гнойни пъпки по клепачите. Отвара от коренища с дървесна пепел се предлага за прием при раково заболяване.

Начин на употреба:

  • запарка - половин чаена лъжичка ситно нарязани коренища се заливат с половин литър вряща вода. Престоява 10 минути. Пие се по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно, преди ядене;
  • при пърхот и за укрепване на косата - корени се сваряват в оцет, като получената отвара се втрива на главата;
  • при раково заболяване - приема се отвара от корени с дървесна пепел;
  • отвара - половин чаена лъжичка наситнени корени се варят в половин литър вода в продължение на 10 минути. Отварата се приема в доза по една ракиена чашка, 4 пъти на ден преди хранене.

Декоративна стойност на кукуряка

декорация с кукурякКукурякът е истински предвестник на пролетта. Засадете растенията в близост до кухненския прозорец, вътрешния двор на къщата или покрай пътеката, така че да се насладите на ранният му цъфтеж. Може да го разположите и частично в сенчести места под дървета и големи храсти.

В горските площи, билката осигурява атрактивна целогодишна покривка. Може също така да бъде включен в натурализирана зона, където бавно ще се разпространи чрез самозасяване.

Още по темата:

4.0, 9 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?taxonid=291600&isprofile=0&pt=8

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиЛайфстайлЛеченияЛюбопитноАлт. медицинаНормативни актовеИсторияХранене при...СпециалистиИзследванияКлинични пътекиСпортЗдравни проблемиПрезентацииНовиниПсихологияСнимкиДиетиПатологияФизиологияСоциални грижиИнтервютаОрганизацииЗаведенияТестове