Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативно лечение на безсъние

Алтернативно лечение на безсъние

Алтернативно лечение на безсъние - изображение

1. Повече за безсънието

2. Методи за алтернативно лечение на разстройствата в съня

3. Билки при безсъние

4. Релаксиращи техники при проблеми със съня

5. Хранене при разстройства в съня

 

Повече за безсънието

В днешно време различните нарушения на съня не са рядкост. Голяма част от населението страда от безсъние, нарушения в режима на сън и бодърстване, наличие на интензивни и ярки сънища (кошмари), трудно заспиване, както и често събуждане през нощта. Освен препоръките на конвенционалната медицина, в по-леките случаи може да е достатъчно провеждането на алтернативно лечение на безсъние.

Редица научи изследвания доказват пагубното влияние на непълноценния нощен сън. В дългосрочен план системното недоспиване води до прекомерно изтощаване на организма, както и възникване на редица заболявания.

Подробна информация за значението на съня за човешкия организъм, последиците от липсата му, както и количеството сън, от което се нуждаем, може да намерите:

Повече за причините, които водят до безсъние може да научите в темата:

Методи за алтернативно лечение на безсъние

Ако страдате от нарушения в съня, тогава следните техники и методи могат да Ви бъдат от полза:

Ограничете лъчението на екрана вечер

Забравете за гледането на телевизия и проверяването на електронната си поща точно преди сън.

Последните проучвания доказват, че светлината, която се излъчва от телевизора или екраните на компютрите и мобилните устройства стимулира мозъка, изпращайки му погрешни сигнали към тялото, като го подготвя за работа и му пречи да се отпусне. Освен това по този начин се наруша нивото на мелатонина в организма. Повече по този въпрос може да прочетете:

Особено вредно е използването на телефона непосредствено преди заспиване или както мнозина го използват като "средство за приспиване".

Спортувайте повече

Сутрешното бягане подпомага по-лесното заспиване и по-пълноценния сън.

Този факт е доказан при изследване на жени след менопауза. Жените, които са спортували по 30 минути на ден, нямат проблеми със заспиването, в сравнение с тези със заседнал начин на живот.

Много съвети може да намерите в следния материал:

Следобедна дрямка

Краткотрайният следобеден сън помага на мозъка да отпочине и да се презареди. Имайте предвид обаче, че следобедният сън, особено ако е по-продължителен, може да затрудни заспиването вечер. Затова става въпрос наистина за дрямка - не повече от 15-20 минути!

Фън Шуй

Фън Шуй, който произхожда от китайската философия на даоизма, инструктира как да се организират стаите, за да се максимизира благоприятно енергийния поток.

Ето някои препоръки, които могат да помогнат за спокоен сън:

 • леглото не трябва да бъде в ъгъла на стаята - в ъглите енергията обикновено е в застой;
 • избягване на поставянето на леглото до прозореца - енергията може да се източва по този начин.

 

Акупунктура

Този вид алтернативно лечение на разстройствата в съня също се прилага за лечение на нарушения на съня. Има научни сведения, които доказват ползата от акупунктурата за подобряване на съня. Доказано е, че акупунктурата води доувеличаване на мелатонина (хормон, обвързан със съня) в късните периоди на вечерта и по този начин удължава продължителността на съня.

Подробна информация за тази техника може да намерите в Акупунктура.

Билки при безсъние

Кава-кава

Кава е билка, известна също като метистов пипер. Представлява висок храст, който расте в Южните тихоокеански острови. Той е бил използван в продължение на хиляди години като народен лек и като социална и церемониална напитка.

Частта от растението, която се използва като лекарство е коренът. Въпреки че корените традиционно се дъвчат или се правят на чай, кава е вече на разположение на капсули, таблетки и течни форми. Специфичните активни компоненти, които съдържат корените на кава, са: dihydrokavain, methysticin kavain, dihydromethysticin, yangonin и desmethoxyyangonin.

Посредством някоя от тези активни субстанции корените на кава повлияват производството и регулацията на специфични невротрансмитери, включително и норадреналин, гама-аминомаслена киселина (GABA) и допамин. Въздействайки върху тези невротрансмитери, кава подобрява качеството на съня.

Още информация за растението може да намерите:

Валериана

Валерианата е най-известната билка, която се препоръчва при безсъние, особено ако то е съчетано с пренапрежение. Билката може да се приготвя и под формата на чай, да се приема в течна форма или на таблетки.

За регулацията на съня с валериана е важно билката да се приема 1 час преди плануваното време на заспиване. За да има ефект това трябва да става в продължение на минимум 4-5 месеца.

Повече за валериана може да научите:

Релаксиращи техники при проблеми със съня

Релаксиращите техники могат да се прилагат като методи на алтернативно лечение на разстройствата в съня. Те могат да се прилагат винаги, но най-подходящото време е 20 минути преди сън.

Можете да прилагате техниките, когато пожелаете или когато се чувствате много изморени или тъжни.

Релаксиращите техники могат да подобрят качеството на съня, да Ви отпуснат. Освен това те спомагат за по-добро качество на съня, така че на сутринта ще бъдете максимално свежи и енергични.

Визуализация

Това е много лесна техника за релаксация. Единственото нещо, което трябва да направите, е да затворите очи и да си представите приятна картина. Например как сте на море и усещате нежния бриз, който гали кожата Ви, или как се намирате в приказна полянка високо в планината и вдишвате чистия въздух, който Ви пречиства и премахва умората и тревогите.

Когато си представяте този прекрасен въображаем свят, трябва да си представяте и самия себе си, да се опитате да почувствате всяко действие, което си визуализирате.

Пълно отпускане

Освен при безсъние тази техника може да се използва и при тревожност. Може да бъде прилагана в продължение на 10-20 минути, по следния начин:

 1. Изберете си тихо място.
 2. Затворете очи.
 3. Отпуснете мускулите си.
 4. Изберете фраза или дума, която Ви успокоява, като например: цвете, небе, тишина и т.н.
 5. След това вдишайте през носа, задръжте дъха си за 2-3 секунди, след това издишайте през устата си.
 6. След това отново задръжте дъха си за 2-3 секунди.
 7. Отново повторете ключовата си дума или фраза за отпускане.
 8. Не се притеснявайте, ако в съзнанието ви изникват различни мисли. Просто си кажете, че всичко е наред и продължете с упражнението.

Целта на тази техника е пълна релаксация. Трябва да прилагате техниката с такава продължителност, която ви позволява да се отпуснете напълно и да не мислите за нищо.

Вижте още:

Хранене при разстройства в съня

Много важен е и хранителният режим. Има значителен брой храни, които са много подходящи за по-лесно заспиване. Всеки знае за топлото мляко и за чая от лайка. Някои други здравословни храни, които подобряват съня са:

 • мед
 • банани
 • овесени ядки
 • бадеми
 • ленено масло
 • пълнозърнест хляб
 • картофи

Трябва да приемате храни богати на триптофан. Триптофанът е аминокиселина, която е прекурсор на серотонина, който по-късно се превръща в мелатонин. Приемането преди сън на храни богати на тази аминокиселина ще повиши ефективността му. Такива храни са пълнозърнестите продукти и овесените ядки. Вижте също:

Повече информация за здравословния начин на хранене, както и много съвети, може да намерите:

Друг вид алтернативно лечение на безсъние е прием на храни богати на магнезий, като например:

 • боб
 • грах
 • тъмно зелени листни зеленчуци
 • пшенични трици
 • бадеми
 • кашу
 • бирена мая
 • пълнозърнести храни

Вижте още:

Ако се опитвате да избегнете сънливостта в следобедните часове, също толкова важен е изборът на менюто за обяд. Повечето хора си казват: "Трябва ми нещо много калорично, за да имам повече енергия и да мога да остана буден." Въглехидратната храна има стимулиращ ефект, но той далеч не е така дълготраен, както си мислят повечето хора.

Какво в действителност се случва?

Повишените нива на глюкоза в кръвта стимулират панкреаса да произвежда инсулин, който намалява глюкозните нива, като стимулира черния дроб и мастната тъкан. Черният дроб усвоява глюкозата и я превръща в гликоген и така излишното количество глюкоза остава за резерв. Затова излишната глюкоза не може да ни помогне, за да бъдем по-активен.

За да сме по-ефективни в ежедневието си, трябва да консумираме както въглехидрати, така и белтъци и полиненаситени мазнини. Повече за това може да научите:

4.4, 16 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияЛайфстайлАлт. медицинаЛюбопитноСнимкиСпортЗдравни съветиПсихологияХранене при...НовиниФизиологияБотаникаИсторияДиетиИзследванияВидео