Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Основни покритосеменни (Basal angiosperms) Разред Nymphaeales Сем. Nymphaeaceae (Блатни рози) Син лотос, Син египетски лотос

Син лотос, Син египетски лотос

Сем. Nymphaeaceae (Блатни рози)

Син лотос, Син египетски лотос - изображение

Син лотос, Син египетски лотос (Nymphaea caerulea, Blue lotus) е от семейство Блатни рози (Nymphaeaceae). Това е водно растение и вирее само в сладка вода. Среща се и с други имена като: Синя египетска водна лилия, Синя водна лилия или Свещена синя лилия. На древноегипетските цивилизации е известно, че този вид лотос съдържа психоактивния алкалоид апорфин. Подобно на женшена, синият лотос също се счита за лек за общото благоденствие на тялото и ума.

сърцевина на син лотосСинята лилия е цвете, което е имало величествено значение през хилядолетна история на различни култури, като египетската, на маите, сирийската и тайландската. Тя се смята за свещена и от индийците. Това е растение с такава красота, опияняващ аромат и опияняващ ефект, което се е разпространило от култура към култура като виртуален пожар. Заслужено е спечелила място в историческите книги като едно от най-прекрасните и важни цветя, до които имаме достъп.

В продължение на повече от 3000 години синият лотос е използван медицински и духовно от свещеничеството на древния Египет, Гърция и Рим. Толкова важно било това цвете, че египтяните посветил бог Нефертем да го пази и да се грижи за него. Представите за "Син Лотос" са издълбани на всеки храм и всяка гробница. Повече от 3000 години свещениците и жриците на Синия Лотос разпространяват това божествено тайнство в целия познат свят. Сега, след близо 1600 години, свещеничеството се завръща с тайна, почти загубена във времето. За синият лотос се пише, че създава медитативно състояние, разширява психическото съзнание и създава чувства на фина еуфория, без наркотични ефекти ... и това е напълно законно!

Интересно за синия лотос

сия египетска водна лилияРастението и цветята често се изобразяват в египетското изкуство. Те присъстват в множество каменни резби и картини, включително стените на известния храм на Карнак и често се изобразяват във връзка с политически сцени, танци или значителни духовни или магически ритуали, като ритуалът на преминаване в задгробния живот. Н. caerulea се счита за изключително значима в египетската митология, считана за символ на слънцето, тъй като цветята са затворени през нощта и се отварят отново сутринта. В Хелиополис, произходът на света се установява да е бил, когато богът на слънцето Ра се появил от лотосов цвят, растящ в "първични води". През нощта се смятало, че отново се оттегля в цветето. Благодарение на своя цвят, в някои убеждения е идентифициран като оригинален контейнер, подобно на яйце и за двете слънчеви божества - Атум и Ра. Поради това се е формирал произхода на "лотосовия вариант" на космогенността на Огодо. Това е символ на египетското божество Нефертем.

Някои доказателства показват, че лечебните ефекти на растенията, включително N. caerulea, които съдържат психоактивния алкалоид апорфин, са познати както на маите, така и на древните египтяни. Леко успокояващият ефект на N. caerulea го прави един от вероятните (сред няколкото) растителени видове, изяден от митичния Лотофаги.

цвят на син лотосСиният лотос е свещен за египетската култура като символ на сътворението и прераждането. Древните египтяни вярвали, че светът първоначално е бил покрит с вода и тъмнина. После се появил голям син лотос във водата, цветът се отворил и светлината се появила, като по този начин завършва тъмнината на земята. От центъра на синия лотос идват слънчевите божества Атум и Ра. По този начин цветът става символично изобразяване на произхода на живота.

Сините лотосови цветя са широко използвани в историята като общ мотив в египетското изкуство и архитектура. Установено е, че тялото на крал Тутанкамон е покрито със сини листенца, при откриване на гробът му през 1922 година.

Съществуват доказателства, които сочат, че Египет е много сексуално ориентирано общество, основано на техните картини, писания и религиозни убеждения. Тези доказателства също така показват, че египетският лотос традиционно и ефективно се използва за облекчаване на болката, увеличаване на паметта, подобряване на циркулацията, насърчаване на сексуалното желание и създаване на усещане за еуфория и екстаз без употреба на наркотици. Така се оказва, че Nymphaea caerulea се използва в древния Египет като основен ключ за добро здраве.

Синята лилия е добре представена в древното египетско изкуство и ерудиция; например, портрет на Тутанкамон показва главата му, излизаща от синьо-лилавото цвете. В една вариация на древната египетска история на Хорус (богът на светлината) и Сет (богът на хаоса), цветът на лотоса се появява като символ на божественото "всеобщо око". Сет разкъсва лявото око на Хорус и го погребва в пясъка, след което то се трансформира в лилия.

Древните египетски жени носели сини лотосови пъпки и цветя като модерни украшения за глава и коса. Традиционно живите и мъртвите били покрити с гирлянди, направени от растението. Гирляндите в гроба на фараон Рамзес II са направени почти изцяло от сини лотосни листа. Цветът е за пръв път цитиран в Египетската книга на мъртвите: "Това е лотосно цвете, което блести в земята." Още едно заклинание от същия текст споменава желанието на Ани да "се трансформира в свещената синя водна лилия, така че тялото му да има ново раждане и да се издига ежедневно на небето".

Устройство на син лотос

цветове на син лотосЛистата са широко закръглени с размер 25-40 см в диаметър. Дръжките им са дълги колкото самото цветно стебло, но не се виждат на повърхността на водата. Стеблото и дръжките на листата за изцяло потопени под вода. Цветните пъпки се издигат на повърхността за период от два до три дни. Цветовете са с големина от 10-15 см в диаметър и са оцветени от бледо-синьо, синкаво-бяло, небесно синьо, по-тъмно синьо до лилаво. Центърът на цвета е ярко жълт. Те имат свойството да се отварят през деня малко след изгрева на слънцето и да се затварят малко преди залеза. Според други източници това се случва сутринта около 9:30 часа и се затварят в ранния следобед около 3:00 часа. Цветята обикновено цъфтят от юли до края на лятото.

Разпространение на син лотос

Тази синя водна лилия води произходът си от Североизточна, Източна и Южна Африка (т.е. Египет, Еритрея, Северна Етиопия, Сомалия, Судан, Кения, Танзания, Уганда, Заир, Ангола, Малави, Мозамбик, Замбия, Зимбабве, Ботсуана, Намибия) и части от Югозападна Азия. Растение е било открито първо по протежението на река Нил. Въпреки, че е било в изобилие в делтата на голямата река, синият лотос сега вече е изчезнал от тази област. Статусът му е на застрашен растителен вид.

син лотосДнес се открива и в индийския субконтинент и Тайланд. Широко натурализиран е в крайбрежните райони на Източна Австралия (т.е. в югоизточната и централната част на Куинсланд и в северен и централен Нов Южен Уелс). Също така се натурализира в Аржентина, Югоизточна Бразилия и няколко тихоокеански острова (острови Кук, Фиджи, Френска Полинезия и Хавай). Nymphaea caerulea се счита за екологична растителност в Куинсланд и Нов Южен Уелс. Това широко отглеждано водно растение е избягало от култивиране и се превръща в плевел в сладководни местообитания (т.е. язовири, езера, лагуни, влажни зони и бавно движещи се водни басейни), където измества местни видове. Синият лотос обича тихи води и слънчева светлина за своето развитие. Листата му могат да потънат ако постоянно биват обливани с вода.

Използваема част на син лотос

Използва се предимно цветът на растението. Много рядко някои култури употребяват коренът, коренището и стъблото на синята водна лилия с медицинска или кулинарна цел. Цветът, семената, листата и коренът му са известни като полезни съставки в козметични продукти, а също и в някои лекарства.

Химичен състав на син лотос

В цветовете на синия египетски лотос се открива съдържание на алкалоидите нуциферин и апорфин. За тези алкалоиди се смята, че имат седативен ефект. Nymphaea caerulea съдържа още апоморфин, допаминов агонист, както и нупарин и нуфаридин. В самите цветове на растението също се откриват различни алкалоиди, включително камферол.

Лечебни свойства и приложение на син лотос

Синият лотос се използва за производство на парфюми от древни времена. Прилага се в цялата ароматерапията и под формата на извлечено от него масло. Това растение може да се прилага като спазмолитик и успокоително средство. Употребява се при болки в корема или при нервност, безпокойство, проблеми със съня. Цветът се използва, за да спре кървенето. Лотосовите семена се използват за нарушения на храносмилателния тракт, включително диария.

Съществуват данни, които сочат, че синьото лилийно растение е традиционно и ефективно използвано за облекчаване на болката, увеличаване на паметта, увеличаване на кръвообращението, насърчаване на сексуалното желание и създаване на чувство за еуфория и екстаз. Синята лилия е използвана като тоник, подобно на женшен, като средство за облекчаване на болката подобно на арниката, като стимулант на кръвообращението по-богат от Ginkgo biloba, и като сексуален стимулант по-мощен от Виагра.

растеж на син лотосНезависимо от символиката си, както вече бе споменато, синият лотос е използван исторически в Египет за различни цели, включително като стимулант, афродизиак, сексуален агент и средство срещу общи заболявания на организма. Цветята имат привлекателен аромат, който според съобщенията предизвиква чувства на повишено съзнание и еуфория. За чайове, направени от цветята, се съобщава, че предизвикват и чувство на спокойствие. Първите ефекти се усещат около 15 минути, докато се пие чая. Тези, които са консумирали чая споделят усещане за повече спокойствие, но не и загуба на сили. Има съобщения за употребата му като лечение на стомашно-чревни проблеми. Туширането на диарията и диспепсията е било подпомогнато от консумацията на син лотос - въпреки че изследванията в тази област са ограничени.

Цветът може да се използва като средство подобряващо съня, намалявайки тревожността и облекчавайки стреса.

В Древен Египет, препарати от водни лилии са предписвани за лечение на черния дроб, облекчаване на запек, неутрализиране на отрова и регулиране на урината. За тази цел венчелистчетата се прилагат както външно, така и вътрешно, често и под формата на клизми.

В Гвинея екстрактите от цветята се приемат като наркотик, а в Танзания коренът се консумира заедно с кореновия сок на Ipomoea aquatica за лечение на психични заболявания. Инфузията от корена и стъблото е с диуретично и омекотяващо действие, а семената могат да помогнат за лечение на диабета.

Начин на употреба:

 • екстракт от син лотос - от 6 до 12 капки, прибавени към сок или вино, консумирани от 1 до 3 пъти за деня;
 • чай от син лотос - прави се като цели цветове се варят за 10-20 мин. След това чая се прецежда и е готов за пиене. Независимо как го консумирате, Nymphaea caerulea със сигурност ще осигури на вашето тяло ползи за здравето!

Когато се приема като инфузия от вино (3-10 неотворени цвята на Nymphaea caerulea накиснати във вино), проявява свойства на афродизиак, наркотик, създава еуфория и проявява антитусивни ефекти. Един доклад препоръчва използването на седем грама цветя в една бутилка вино. Един грам цветя може да се накисне и в чаша сок от червена боровинка.

Пъпките и цветята са психоактивните части на растението. Свежият цвят на Nymphaea caerulea, приготвен като чай или накиснат във вино, след което последван от цигара, изработена от сухия растителен материал, създават усещане за благополучие, еуфория и екстаз. Комбинацията може дори да я използвате като средство, което да ви накара да се чувствате спокойни и еуфорични.

сухи цветове на син лотос

Ефекти от употребата на син лотос под формата на чай:

 • лек успокоителен;
 • релаксиращ;
 • нервоуспокоителен;
 • лек аналгетичен;
 • леко повишение на настроението, еуфоричен;
 • подобряване на тактилните усещания;
 • подобряване на съня.

Кулинарна употреба на син лотос

Днес знаем, че свещената синя лилия може да се използва с различни медицински цели. Също се употребява за приготвяне на различни здравословни храни, чай, вино и мартини.

Няма налични клинични проучвания, които да потвърждават хранителната стойност на растението. Цветята се използват в салати, а стъблото се подготвя на пара и се добавя към други зеленчуци предназначени за консумация. Някои кулинарни среди готвят цветовете на растението с различни варива.

В допълнение към стойността си в парфюмерийната индустрия, синият лотос носи редица ползи за здравето. Някои от които са:

лотос

- Присъствието на естествено антиспастично съединение, наречено нуциферан заедно с апорфин, със своите седативни свойства помага да се премахне тревожността. Тези съединения със своята седативна природа облекчават стреса и успокояват еуфорията.

- Цветните листа понижават нивото на кръвната захар. Диабетът може да балансира нивото на кръвната си захар чрез редовна консумация на цветя, като листа, чай или отвара.

- Билковият чай, приготвен от цветята, намалява стреса и премахва стомашно-чревните нарушения. Киселинен рефлукс и стомашни заболявания като стомашни язви и спазми също се лекуват с него.

- Чаят облекчава и подобрява функцията на затлъстелият черен дроб.

- Алкалоидите, присъстващи в цветята, повишават нивата на плодовитост при мъжете и жените. Засягат въпроса за преждевременната еякулация при мъжете и тежката менструация при жените.

- Чрез предотвратяване на абсорбцията на мазнини, помага да се намали нивото на холестерола, което на свой ред помага на сърдечно-съдовата система. Освен това антиоксидантите, които се съдържат в растението (неферин диметил коклеурин и нуциферин) предотвратяват появата на инфаркт и сърдечен арест.

- Чаят от цветята намалява телесната топлина, охлажда вътрешните органи на тялото и предотвратява кожни заболявания, дължащи се на слънчева топлина.

Проблемите с менструацията могат да бъдат решени и с помощта на цветните екстракти. Тихият убиец диабет и усложненията му като сърдечно-съдови заболявания могат да бъдат държани под контрол с това свещено цвете.

Обобщено, за синия лотос е известно, че пречиства кръвта, укрепва гърдите и е полезно при лечение на чревни паразити, туберкулоза, повръщане, световъртеж, повишена температура, оток, дисурия и токсикоза. Blue Lotus също помага при еректилна дисфункция, особено поради депресия и е анти-тревожен агент. Всяка част от билката е полезна по един или друг начин. Листата на растението се използват за туширане на болки, при жажда, хемороиди и кървене от вътрешните органи. Други части от египетския син лотос се използват за почистване на устата и пречистване на кръвта, като афродизиак, за подобряване на тена, помагат при орални язви и премахват тенденцията към аборти. Стъблата на листата подпомагат лактацията. 

Ползи за здравето, дължащи се на противовъзпалителните свойства на синия лотос:

синя водна лилия

- Противовъзпалителните свойства на билката облекчават обща болка и оток от всякакъв вид.

- Витамин В, присъстващ в цветето, подобрява жизнеността на тялото и функционира като подобрител на настроението.

- Пастата, направена от цветята, се използва като овлажнител, за да предпази кожата и да я направи блестяща.

- L-каротинът, присъстващ в цвета, увеличава метаболизма, като по този начин предотвратява натрупването на тегло.

- Линолова киселина в цветята подобрява имунната система и помага за предотвратяването на различни заболявания като диабет, артрит и сърдечни заболявания.

- Когато се търкат върху кожата, листата лекуват инфекции по нея, което се дължи на антибактериалното им свойство.

- Чаят от цветята убива трихофити в стомаха.

- Маслото, извлечено от цветето, увеличава производството на меланин при външно приложение и предпазва кожата от слънчева топлина и предотвратява преждевременно побеляване на косата.

- Листата на растението притежават стягащо действие. Чай от тях се консумира при вътрешното кървене и кръв в урината.

- Чаят, произведен от изсушените листа, е полезен за намаляване на образуването на слуз и облекчаване състоянието при синузита.

- Консумирането на частите от растението под каквато и да е форма облекчава хроничната болка породена от някакъв вид заболяване, особено поради артрит и рак.

Листа, цветът или коренът на растението могат да се използват отделно или в комбинация. Всички части осигуряват еднаква адаптогенна полза. Консумацията под формата на сух прах, чай, тинктура или отвара от пресни или изсушени части осигурява подобно действие на средствата за защита.

Няколко страни използват семенните екстракти за приготвяне на продукти за грижа за кожата, тъй като действат като естествен овлажнител. Той е идеален за хора със суха, люспеста кожа. Също така предотвратява повторната поява на пъпки и акне. Освен грижа за кожата, синьото цвете лотос се използва и в продуктите за грижа за косата като балсами и лосиони.

Ползи от синия лотос за кожата:

1. Естествен овлажнител:

В много страни екстракти от семената на nymphaea caerulea се използват при приготвянето на продукти за грижа за кожата, които осигуряват мигновено хидратиране на същата. Така че, ако страдате от суха, люспеста кожа, използвайте този натурален овлажнител и я подхранете, придайте й блясък.

2. Контрол на маслената секреция на кожата:

Външното използване на синя водна лилия може да балансира мазна кожа и да предотврати появата на пъпки и акне.

3. Релаксиращ ефект:

Египетската лилия се използва за направата на парфюми, а маслото от нея широко в ароматерапията.

Ползи от синята египетска лилия за косата:

син египетски лотосХората днес са загрижени за косата си. Падането на косата и загрубяването й се случват вече твърде често. Не е изненадващо, че хората се обръщат към природата, за да намерят лек за косите си. Свещената лилия осигурява естествена грижа за косата, без странични ефекти!

1. Физически кондиционер:

Съставът на няколко балсама за коса съдържа екстракти от синя водна лилия. Изненадващо откритие е направено, което доказва ефективността на използването на екстракти от това цвете в продуктите за кондициониране на косата, за да се увеличи естественият блясък на увредената такава.

2. Заздравява косата:

Наблюденията разкриват, че Nymphaea caerulea може също така да увеличи обема, блясъка и еластичността на крехката коса. Използвайте екстракти от синя лилия за красива и здрава коса!

Ползи за здравето от Nymphaea Caerulea:

Някои скорошни изследвания показват, че Nymphaea caerulea притежава леки психоактивни свойства. Също така осигурява много други ползи за здравето, като:

1. Естествен афродизиак:

Това древно цвете се използва от мъже и жени като съблазнителен наркотик. Тя има потенциала да работи като сексуален стимулант, много по-добре от Виагра!

2. Проблеми с менструацията:

Менструалните проблеми могат да бъдат лекувани естествено чрез използването на nymphaea caerulea. Използването на това цвете или неговите екстракти може да помогне за регулиране на нередовните периоди и облекчаване на менструационните спазми.

3. Лекува депресия:

лотосДепресия, стрес, тревожност - всички нежелани реакции на днешния бързо променящ се свят. Всички тези психични проблеми могат да бъдат облекчени с помощта на корена на nymphaea caerulea. Той също така увеличава силата на човешката памет.

4. Антидиабетни свойства:

Диабетът, който днес е с епидемични размери, може лесно и ефективно да се лекува със семената на това лекарствено цвете. Диабетните усложнения като сърдечно-съдови проблеми са потенциално регулирани от свещената водна лилия.

5. Третира стомашно-чревни проблеми:

Стомашни нарушения като диария и дизентерия могат да бъдат излекувани чрез използване на коренището на това красиво свещено цвете. Коренът му също притежава способността да третира диспепсия. Това цвете се използва и за лечение на жълтеница и други вътрешни стомашно-чревни нарушения. Консумирането на композиции, съдържащи тази здравословна билка, е известно, че също така подпомага лечението на увредения черен дроб.

6. Мускулен релаксиращ и болкоуспокояващ агент:

Изследванията показват, че това свещено цвете действа като болкоуспокояващо средство и мускулен рекалсант. Така че, ако страдате от нервни заболявания, използвайте това цвете за облекчаване на болката и за отпускане.

7. Други ползи за здравето:

Това синьо символно цвете има потенциала да регулира потока на урината. Ако човек страда от запек, тогава лекарствата, произведени от nymphaea caerulea, наистина могат да помогнат.

Един стероид, известен като нимфайол, присъстващ в тези цветя, е научно отговорен за антидиабетната им активност. Този стероид един вид лекува ендокринните тъкани, които са повредени. Той дори има силата да стимулира секрецията на инсулин в бета клетките. Изследователите разкриват факта, че коренището на това растение съдържа нишесте и може да се използва като вкусна храна! Независимо дали се яде печено или сурово, коренището, както и корените на синия египетски лотос наистина са много питателни. Коренищата дори се използват за производство на лекарства. Цветните дръжки се ядат като зеленчуци. Голяма част от хранителните вещества като протеин и танин присъстват в семената. Екстрактът от това цвете съдържа антиоксидант, който помага на организма да остане млад. Всичко в едно nymphaea caerulea осигурява топло приятно усещане. Той е един от най-добрите естествени тонизиращи здравето агенти, които някога са били открити.

Статус на синия лотос в някои държави:

синя египетска водна лилия

 • Латвия - Н. caerulea е незаконно в Латвия от ноември 2009 г. Това е график 1 наркотик. Притежаването на количества до 1 грам се наказва с глоба до 280 евро, за второ нарушение в рамките на една година се прилагат наказателни такси. Притежаването на по-големи количества може да бъде наказано с до 15 години затвор.
 • Полша - Н. caerulea е забранен в Полша през март 2009 г. Притежаването и разпространението водят до наказателно обвинение.
 • Русия - Н. caerulea е незаконно в Русия от април 2009 г. заедно с подправки и сродни продукти, Salvia divinorum, Argyreia nervosa и др. Това е направено, за да се предотврати злоупотребата с аналози на синтетичната марихуана.
 • Що се отнася до Съединените щати, употребата на синия лотос не е контролирано. Независимо от това, тя не е приета за консумация от хората. Въпреки че отглеждането, продажбата и покупката му се считат за законни, не могат да бъдат продавани за потребление. Магазините обикновено продават тамян и по-слаби чайове от него, но трябва да спазват правилата. Луизиана е единственият щат в цялата страна, която е издала нови закони за Nymphaea Caerulea, които са насочени към това да се намали употребата на билката.

Внимание!

Препоръчва се растението и неговите продукти да се използва при консултация с лекар или специалист по билколечение. Не трабва да се използва по време на бременност.

Странични ефекти от употребата на син лотос:

сини лотосиBlue lotus може да има леки странични ефекти, които се оказват безобидни за мнозинството от хората. Въпреки това, когато се приема в големи дози, това може да доведе до горещи вълни и леко нервно усещане; халюцинации и хипноза.

Страничните ефекти на цветята са свързани с комбинацията им с други лекарства. При комбинирането им с незаконни наркотици, като канабис или болкоуспокояващи с рецепта, индивидът изпитва тежко гадене или дезориентация.

Синият лотос може да понижи кръвната захар. Ако го използвате като част от лечението на диабет, трабва да следите нивата на кръвната си захар. Поради влиянието му върху този показател, употребата му трябва да спре две седмици преди планова операция.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Nymphaea_caerulea
http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?taxonid=282908&isprofile=0&pt=8
https://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-nymphaea-caerulea-for-skin-hair-and-health/#gref
https://keyserver.lucidcentral.org/weeds/data/media/Html/nymphaea_caerulea.htm
https://www.world-of-lucid-dreaming.com/blue-lotus-herb.html
https://www.etsy.com/market/nymphaea_caerulea
http://entheology.com/plants/nymphaea-caerulea-blue-lily-blue-lotus/
https://bowlofherbs.com/medicinal-benefits-blue-lotus/
https://kratomguides.com/blue-lotus-benefits-side-effects-use/
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-124/lotus

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияСнимкиЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиЛеченияБотаникаСпортНовиниПсихологияЛайфстайлСоциални грижиТестовеРецептиДиетиХранене при...ИзследванияКлинични пътекиФизиологияВидеоИсторияСпециалисти