Начало Медицинска енциклопедия Лечения МАО-инхибитори

МАО-инхибитори

МАО-инхибитори - изображение

Заедно с трицикличните антидепресанти и селективните инхибитори на реабсорбцията на серотонина, МАО - инхибиторите са лекарствата на избор при лечението на депресия. Прилагат се още при лечение на социална фобия, Паркинсонова болест, агорафобия.

Механизъм на действие

Инхибират ензима моноаминооксидаза, като предотвратяват разграждането на моноаминните медиатори в ЦНС - допамин, норадреналин, адреналин, хистамин. Протектират намиращите се в цитоплазмата свободни катехоламини като увеличават вероятността за депониране.

МАО - инхибиторите се различават по своята селективност. Ензимът МАО съществува в две разновидности - МАО-А и МАО-В. Някои от тях потискат еднакво МАО-А и МАО-В, а други селективно инхибират само единия вид ензим.

При лечение с МАО- инхибитори от храната се изключват богати на белтъчини храни - месо, риба, мляко и млечни продукти (сирене, кашкавал), яйца, както и стимулантите - чай, кафе, шоколад. Не бива да се комбинират с алкохол, стероиди или наркотици.

Странични ефекти

При консумация на храни, богати на тирамин може да се развият хипертензивни кризи, а приемането на богати на триптофан храни води до прояви на хиперсеротонинемия.  Ако на фона на МАО - инхибитори се приемат храни, богати на тирамин (банани, сирене, бира, вино) се повишава риска от развитие на cheese syndrome, който се проявява със стимулиране на симпатикуса и хипертензивна реакция. Други странични ефекти на тези медикаменти са хепатотоксичност, виене на свят, главоболие, безсъние, нарушено зрение, тревожност и други.

Представители на тази група лекарства са: Pargyline, Isocarboxazid, Phenelzine, Tranylcypromine, Nialamide, Iproniazide, Moclobemide.

2.9, 10 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО МАО-инхибитори

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноАлтернативна медицинаПсихологияБотаникаМедицински изследванияНовиниФизиологияЛайфстайлИсторияСъставкиСоциални грижиХранене при...СнимкиСпортВидеоТестовеЗдравни проблемиАнкети