Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лекарства стимулиращи лактацията (за увеличаване на кърмата) Медикаментозно лечение

Лекарства стимулиращи лактацията (за увеличаване на кърмата)

Лекарства стимулиращи лактацията (за увеличаване на кърмата) - изображение

Кърмата е едно от най-пълноценните, естествени и ефективни средства, които всяка майка може да предостави на своето новородено. Кърмата се отличава с уникален, специфично пригоден за нуждите на бебето и лесен за усвояване състав, като многобройни доказателства и изследвания в областта потвърждават нейната протективна роля по отношение на редица заболявания.

Кърмата е питателна, изключително полезна натурална храна, която се грижи оптимално за здравословното състояние на новороденото.

Именно поради тази причина се препоръчва изключително кърмене през първите шест месеца и захранване със заместване на няколко от кърменията с бебешки храни и пюрета до навършване на две години. През първите шест месеца кърмата е безценна за бебето, като с напредване на възрастта (след шест месеца) и нарастване на нуждите на бебето е необходимо включване и на други храни с цел оптимално задоволяване на неговите потребности и съобразяване на храната с изискванията му за постигане на нормален растеж и развитие.

В редица случаи и под въздействието на различни причини много майки се сблъскват с проблема с недостатъчната кърма и търсят начини за нейното повишение.

В случаите, при които естествените средства не са дали очакваните резултати, се прибягва към лекарства, стимулиращи лактацията (за увеличаване на кърмата).

Във връзка с рисковете, свързани с тяхната употреба (нежелани ефекти за майката, нежелани ефекти за кърмачето, лекарствени взаимодействия) назначаването им се извършва само от специалист след обстоен преглед на жената.

Показания за прием на лекарства, стимулиращи лактацията (при недостиг на кърма)

Показания за прием на лекарства, стимулиращи лактацията (за увеличаване на кърмата)

Най-общо лекарства, стимулиращи лактацията (за увеличаване на кърмата), се назначават при жени, при които е налице недостатъчно производство на кърма и невъзможност за задоволяване на потребностите на новороденото и кърмачето. Наричат се още лактогонни лекарства или галактогози (терминът представлява съчетание на гръцките думи за мляко и предизвикване).

Назначават се само след обстоен медицински преглед и извършване на необходимите изследвания (най-често лабораторни, за определяне нивата на някои хормони в кръвта), тъй като употребата им крие своите рискове.

Действат като повлияват благоприятно нивата на допамин в организма (блокират рецепторите за допамин от типа D2), който от своя страна повишава нивата на пролактин (главният виновник за продукцията на майчиното мляко). Обикновено ниските нива на пролактин са водеща причина за намалено производство на кърма.

Назначаването на лекарства, стимулиращи производството на кърма, се осъществява най-често поради следните причини:

 • след осиновяване на бебе и желание за естественото му хранене
 • при отбиване на бебето по различни причини и желание за преустановяване на кърменето
 • намалено производство на кърма и недостиг на майчино мляко за покриване на нуждите на бебето

Едни от най-честите причини за намаляване на кърмата включват наличието на подлежащо заболяване, стрес и/или преумора, прием на определени лекарства, докато най-честата причина за отбиване на бебето и желание за последващо кърмене е наличието на подлежащо заболяване, което изисква прием на определени медикаменти, които сами по себе си са противопоказани по време на кърмене (в тази ситуация жената се съветва да прекрати кърменето до приключване на терапията и елиминиране на лекарствата от нейния организъм).

Полезна информация за възможните причини за намалено производство на кърма и начините, по които да разберем това може да намерите на:

При подобряване на пролактиновите нива се наблюдава възстановяване на лактацията и осигуряване на необходимите количества кърма за подрастващия организъм на бебето.

Назначаването на медикаменти, повишаващи кърмата, е крайна мярка, която се налага при липса на желания ефект от терапията с природни средства (храни, билки, лечебни растения, натурални методи за повишение на кърмата).

Назначаването на лекарствената терапия никога не е първи избор при жени с проблемно кърмене и изисква задължителна медицинска консултация.

Макар и възможните рискове при прием на съответните лекарствени средства, се препоръчва изпробване на всички възможни средства за повишение на кърмата във връзка с нейните многобройни ползи за кърмачето.

Полезна информация по темата може да намерите в раздел Хранене:

Лекарства, стимулиращи лактацията (домперидон, метоклопрамид, окситоцин)

Лекарства стимулиращи лактацията (за увеличаване на кърмата)

Липсва точно обособена фармакологична група, която специфично да стимулира продукцията на майчиното мляко, а се използват препарати, чиято първична употреба е друга (например за лечение на язвена болест и киселинен рефлукс), а стимулирането на лактацията се явява страничен ефект, който в случая е желан.

Едни от най-често използваните в клиничната практика лекарства за стимулиране продукцията на кърма включват домперидон и метоклопрамид. Освен тях могат да се приложат и някои други медикаменти, но само по специфични показания.

Домперидон по същество представлява един от основните агенти, използвани при гадене и повръщане. Употребата му за стимулиране на лактацията произхожда от един от неговите странични ефекти, а именно повишение нивата на пролактин и галакторея.

На територията на САЩ употребата му за подобряване на лактацията не е разрешена, но в много други страни се употребява стандартно при майки с подобни затруднения.

Тъй като преминава в по-ниска степен през кръвната бариера и достига в изключително ниски концентрации в кърмата, домперидон се счита за по-безопасната алтернатива при намалена лактация и крие по-нисък риск от изява на нежелани ефекти, както от страна на майката, така и от страна на кърмачето.

Най-честите и очаквани нежелани прояви в хода на терапията включват главоболие, стомашен дискомфорт, диария, усещане за сухота в устата (ксеростомия). Употребата му не се препоръчва при анамнеза за чернодробно заболяване, тумори, кървене по хода на стомашно-чревния тракт.

Лечение с метоклопрамид обикновено се назначава при прояви на гадене и повръщане, гастроезофагеален рефлукс, диабетна гастропареза (действа като прокинетик). На територията на САЩ това е най-често използваното медикаментозно средство за увеличаване производството на кърма по медицински показания. Ефектите обикновено настъпват в рамките на няколко дни и продължават до прекратяване на приема на лекарството (след прекратяване на приема се наблюдава отново понижение на лактацията).

Метоклопрамид се излъчва в малко по-висока концентрация в майчиното мляко в сравнение с домперидон, въпреки което се счита за безопасен за кърмачето. Едни от най-честите странични ефекти включват главоболие, сънливост, умора, изтощение. По-редки, но сериозни нежелани ефекти включват депресивни епизоди (не се препоръчва при майки със следродилна депресия), хематологични нарушения, тремор, сърдечно-съдови прояви (промени в кръвното налягане).

Не се препоръчва прием, продължаващ повече от 12 седмици, като употребата му не се препоръчва при майки с анамнеза за астма, хипертония (високо кръвно налягане), епилепсия, гърчове, някои видове неопластични образувания, тежки увреждания по хода на храносмилателната система.

Други лекарства, които се използват по-рядко като средства за стимулиране на лактацията, включват:

 • рисперидон: принадлежи към групата на антипсихотиците и се използва предимно в комплексното лечение на шизофрения и различни по тежест психотични състояния. Тъй като повишава нивата на пролактин може да предизвика и стимулиране на лактацията
 • хлорпромазин: антипсихотик, който се прилага при остър делир и обостряне на различни психози
 • халоперидол: прилага се в терапията на шизофрения, гадене, повръщане, психози от различно естество
 • метилдопа: антихипертензивно средство (за лечение на високо кръвно)
 • сулпирид: медикамент от групата на антипсихотиците за лечение на невротични, психоафективни и психофункционални оплаквания
 • метформин: медикаментът се назначава обикновено при наличие на инсулинова резистентност, захарен диабет тип 2, но също и при синдром на поликистозните яйчници. Употребата му се препоръчва при жени със синдром на поликистоза на яйчниците и понижена лактация
 • някои хормони: окситоцин, растежен хормон, тиреостимулиращ хормон (TSH) и други

Тези препарати се прилагат рядко, само под медицински контрол и по строги показания, тъй като крият сериозни рискове от изява на различни по тежест нежелани ефекти, както при майката, така и при кърмачето. Лечението с тях обикновено е краткосрочно и с по-ниски от обичайните за тези лекарства дози.

Кърмата - естествена, полезна, хранителна

Билки, хомеопатични средства и природни методи за увеличаване на кърмата (за стимулиране на лактацията)

Съществуват многобройни природни средства и методики, подпомагащи кърменето и стимулиращи продукцията на повече кърма. Консултирайте се с вашия лекар за най-подходящите във вашето конкретно състояние средства и методи.

Счита се, че повишаване на броя на изцежданията и кърменията през деня (и през нощта), приемът на повече вода, както и редица билки, лечебни растения и храни могат да подпомогнат лактацията.

Към едни от най-известните като стимулиращи лактацията билки и лечебни растения се отнасят:

 • джинджифил
 • люцерна
 • копър или семена от копър
 • коприва
 • цветове от червена детелина
 • малинови листа
 • хмел
 • кориандър
 • кимион
 • Бенедиктински трън, пресечка
 • сминдух

Важна особеност е преди приема на каквито и да е отвари, илачи, тинктури, масла, съдържащи билки и лечебни растения да се консултирате с вашия лекар, тъй като самоцелната им употреба крие известни рискове. Някои природни средства могат да доведат до нежелани ефекти (както от страна на кърмачето при преминаването им в майчиното мляко, така и от страна на жената), нежелани взаимодействия (отделните билки едни с други или при прием на добавки, лекарства, хомеопатични средства едновременно с тях).

По-безопасната алтернатива за стимулиране на лактацията се оказва промяната в ежедневното меню и включване на продукти с доказани свойства по отношение на увеличението на кърмата. Такива например са овесената каша, нахут, кафяв ориз, сладки картофи, тиква, моркови, сусам, чесън, зелена папая и други.

Полезна информация по темата и подробен списък на храните, подобряващи лактацията, може да намерите в раздел Алтернативна медицина:

Малката промяна в дневното хранително меню в комбинация с прием на достатъчно течности (под формата на вода и чай, с минимизиране на приема на кофеин съдържащи напитки), честото кърмене, достатъчния сън и почивка обикновено са достатъчни за увеличаване нивата на кърмата.

Назначаването на лекарства, стимулиращи лактацията (за увеличаване на кърмата), се налага при липса на ефект от природните средства и методики, само след консултация и преглед от специалист, като се препоръчва стриктно спазване на заръките на лекуващия лекар за минимизиране на рисковете от нежелани ефекти и странични прояви.

Самоволните промени в приема на назначените лекарства (прием на по-висока или по-ниска доза, пропускане на прием, преждевременно прекратяване на терапията) крият рискове както за здравето на майката, така и за кърмачето.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://kellymom.com/bf/can-i-breastfeed/meds/prescript_galactagogue/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12192964
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/expert-answers/induced-lactation/faq-20058403
https://www.verywellfamily.com/breast-milk-supply-medications-431843
https://momwoot.com/how-to-induce-lactation-quickly/
http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/089033449601200113?journalCode=jhla
https://en.wikipedia.org/wiki/Galactagogue
https://wehavekids.com/parenting/Galactagogue-Pharmaceuticals-for-Breastfeeding-Support
https://www.drugs.com/breastfeeding/domperidone.html
https://breastfeeding.support/what-is-a-galactagogue/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ФизиологияЛеченияЛюбопитноНовиниСнимкиАлт. медицинаЛайфстайлСоциални грижиБотаникаКлинични пътекиЗдравни съветиВидеоИсторияОрганизацииНормативни актовеПроизводителиАнкетиСпециалистиАптекиРецептиОткритияНаправления в медицинатаГеография