Начало Медицинска енциклопедия Лечения Алкохол и кърмене

Алкохол и кърмене

Алкохол и кърмене - изображение

Рационалното хранене е един от основните екзогенни фактори, които оказват влияние върху нормалния растеж и развитие на детето.

Нормалното психическо и физическо развитие на новороденото зависи от вноса с храната на достатъчно енергия, хранителни вещества, витамини и минерали.

Кърменето е естествен процес, който се отличава с множество предимства по отношение на здравословното състояние на майката и детето.

При новороденото и в първите шест месеца от живота на детето основната храна, която получава, е майчиното мляко.

Полезни ефекти на кърменетоКърмата съдържа всички необходими субстанции, отговарящи на потребностите на организма на детето, възможностите за храносмилане и усвояване.

Кърмата съдържа имуноглобулин А и редица ензими с бактерицидно действие, като например лизозим, лактоферин, лактопероксидаза, както и бифидугенни фактори, които осигуряват нормално развитие на чревната флора на бебето.

Редица изследвания показват протективната роля на кърменето по отношение на развитието на редица болестни състояния в дългосрочен план:

 • затлъстяване и метаболитен синдром
 • захарен диабет
 • алергии
 • някои онкологични заболявания
 • има пряко отношение в изграждането на индивидуалната имунологична резистентност

Освен за бебето, кърменето е с доказани ползи и по отношение на здравословния и емоционален статус на жената.

Отделянето на окситоцин и някои други хормони по време на кърмене е мощен фактор в борбата със следродилната депресия и подобрява общия тонус на жените. Доказано е, че жените, които са кърмили поне един месец, са със значително намалени рискове за развитие на злокачествени новообразувания на млечната жлеза.

В периода на лактация жените трябва много внимателно да подбират менюто си, да контролират вредните си навици и винаги да се консултират с лекуващия лекар при прием на медикаменти, тъй като всички тези фактори оказват влияние върху състава на кърмата.

Подробна информация относно безопасните и забранените медикаменти в периода на лактация може да намерите на:

Алкохол и кърмене е много дискутирана тема, главно поради богатия фолклор за лактогонните свойства на спиртните напитки.

Употреба на алкохол при кърменеКонсумацията на алкохол от нежния пол значително се е повишила последните десетилетия поради комплексни и многофакторни причини.

Алкохолът, особено над определени количества, въздейства върху различни структури на централната нервна система и създава лъжливото чувство за спокойствие, психическа релаксация, забравяне за проблемите. Помага за намаляване на стреса и при проблеми със съня.

Жените са много по-уязвими към действието на алкохола и при тях е налице повишен риск от злоупотреба и пристрастяване.

Консумацията на спиртни напитки повлиява репродуктивните функции и може да доведе до проблеми със забременяването и нормалното протичане на бременността.

Освен по време на дълго чаканите девет месеца, алкохолът оказва неблагоприятна въздействие и в периода на лактация.

Концентрацията на алкохола в майчиното мляко е еднаква с концентрацията му в кръвната плазма. Дори минимални количества, приети от майката, преминават в кърмата.

Много жени подценяват вредата от приема на спиртни напитки, без да осъзнават, че не съществуват безопасни за кърмачето концентрации и количество.

Въпреки налаганите в миналото схващания, че някои видове слаб алкохол, като например тъмната бира и някои видове вино, действат лактогонно и помагат при проблеми с кърменето, днес съществуват многобройни доказателства за точно обратното твърдение.

Децата, кърмени от майки, консумиращи алкохол, приемат с до 20-25 процента по-малко кърма, тъй като спиртните напитки повлияват рефлекса за потичане на кърмата.

Повишава ли алкохолът кърматаВ редица култури и развити страни все още върлува схващането, че употребата на бира успокоява жената и улеснява освобождаването на майчиното мляко.

В САЩ през 1895 година е създадена специална слабоалкохолна бира, продавана единствено в аптеките като тоник за бременни и кърмачки.

В Мексико жените са насърчавани да приемат до два литра от специална нискоалкохолна напитка, приготвена от ферментирал сок от растението агаве.

Високият процент на кърмачките, консумиращи "магически еликсири", до известна степен се дължи на митовете и легендите за здравословния ефект на алкохола.

Редовната консумация на различни спиртни напитки няма да направи нито Вас, нито Вашето бебе по-здрави и спокойни, дори напротив.

Възможно е развитие на някои от следните състояния у бебето след редовен прием на алкохол и кърмене:

 • нарушение на съня: по-бързо заспиване, но по-кратък и непълноценен сън
 • повишена раздразнителност
 • забавено физическо развитие: възможно е детето да има по-нисък ръст, по-бавно достигане на пубертетна зрялост
 • забавено психическо развитие: някои деца проговарят по-късно, налице е намаление на вниманието, трудна концентрация
 • Нежелани ефекти върху кърмачетобавно наддаване на тегло, тъй като алкохолът потиска продукцията на кърма
 • повишен риск от развитие на алергии
 • по-често боледуване
 • абстинентен синдром, който се наблюдава главно при консумация на големи количества твърд алкохол
 • повишен риск от развитие на синдрома на внезапна детска смърт

Развитието на тези неблагоприятни последици е в пряка зависимост от честотата на алкохолна консумация, вида на спиртната напитка, нейното количество, хранителния режим и теглото на жената.

Инцидентният прием (веднъж седмично или по-рядко) на минимални количества алкохол е допустим и е доказано, че не уврежда кърмачето, особено при консумация веднага след кърмене. До следващото хранене на кърмачето (средно след три до четири часа) алкохолът в кръвта на майката се разгражда напълно.

Ако не можете да устоите на "магическия еликсир" Ви препоръчваме да спазвате следните съвети:

 • консумирайте алкохол веднага след кърмене
 • приемайте достатъчно храна успоредно със спиртните напитки
 • за всеки случай може да изцедите мляко, достатъчно за едно хранене, в случай че прекалите с коктейлите
 • може предварително да замразите кърма за черни дни
 • намерете човек, който да поеме грижите за бебето, докато сте под влиянието на алкохола

Съвети при консумация на алкохол и кърменеИмайте предвид, че за разграждането на едно стандартно питие, което се равнява на 100 мл вино, 375 мл бира или 30 мл твърд алкохол, са необходими средно два до три часа, при консумация на две питиета времето за елиминирането им от организма нараства също двойно.

Скоростта на метаболизиране на етанола зависи до голяма степен от теглото на жената, приема на храна и редица индивидуални фактори.

Употребата на алкохол и кърмене, когато се касае за единични случаи, е за предпочитане пред храненето с изкуствени млека, тъй като няма пълноценен заместител на майчиното мляко.

През бременността и в периода на лактация е необходимо поставяне на нуждите на бебето на първо място.

Необходима е проява на воля и справяне със собствените вредни навици в името на детското здраве.

5.0, 14 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниВидеоИсторияХранене при...ЛеченияАлт. медицинаСнимкиЛайфстайлФизиологияЗдравни съветиПсихологияСпортРецептиХрани и ястияОрганизацииИзследванияЗдравни проблемиЕ-тата в хранитеСоциални грижиБотаника