Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение с метформин Медикаментозно лечение

Лечение с метформин

Лечение с метформин - изображение

Съвременното забързано ежедневие, заобикалящите ни стресиращи фактори, липсата на време и желание за активна физическа активност, непълноценното хранене са само малка част от многобройните провокиращи развитието на затлъстяване и захарен диабет (тип 2) фактори.

Така нареченият западен лайфстайл е в основата на епидемията от наднормени пациенти с нарушен глюкозен толеранс.

Нямаме време за спорт, нямаме време за отпускащи и безгрижни разходки в парка, постоянно бързаме, не следим с какво се храним и какви количества приемаме, а мечтаният релакс получаваме вечер пред телевизора (или компютъра), придърпвайки до себе си всевъзможни вредни храни, които консумираме, вярвайки че ще намалят стреса и които много по-често от препоръчителното гарнираме с обилни количества спиртни напитки.

Колкото по-често ежедневието Ви отговаря на това описание, толкова по-голям е рискът да натрупате в излишък килограми, да развиете стомашно-чревни заболявания, високо кръвно или захарен диабет.

В случай, че вече сте се сдобили с някои от тези на пръв поглед не чак толкова сериозни и опасни състояния и не желаете да промените хранителните си навици и физическа активност, Ви представяме едно от най-популярните, ефективни и относително безопасни средства за справяне със захарния диабет, наднорменото тегло и някои други, свързани с тях усложнения.

Лечение с метформин се назначава като терапия на първи избор при пациенти със захарен диабет тип 2 (известен още като неинсулинозависим, при който е налице развитие на инсулинова резистентност) и наднормено тегло.

Но действията и показанията на препарата не се ограничават само до това състояние.

Метформин принадлежи към пероралните антидиабетни средства и по-конкретно към групата на бигванидите, като понастоящем е единственият използван представител от тази група.

Бигванидите, каквито са още фенформин и буформин, са въведени в клиничната практика през петдесетте години на двадесети век. В хода на редица клинични проучвания е установена пряка връзка между приема на тези лекарства и развитието на лактацидозна кома, като за препаратите, съдържащи фенформин рискът е приблизително 50 пъти по-висок в сравнение с метформин.

Въз основа на това (и редица други проучвания) препаратите са забранени за производство и употреба през 1977 година, първоначално в САЩ, впоследствие и в Европа. През 1993 година, след задълбочена и щателна преоценка на качествата на метформин препаратът отново попада в регистъра на Агенцията по храните и лекарствата (известна като FDA) в САЩ и Европа.

До този момент продължават изследванията на метформин, като се търсят допълнителни ефекти и се прави оценка на безопасността и ефективността на медикамента.

Препаратът осъществява своите ефекти посредством подобряване на периферната инсулинова чувствителност, въздействайки предимно на пострецепторно ниво на инсулиновото действие и в по-малка степен върху самите инсулинови рецептори, т.е. той подобрява периферното инсулиново действие.

Повлиява глюконеогенезата, като намалява чернодробната продукция на глюкоза и повишава периферното усвояване на глюкоза от мускулите.

Медикаментът въздейства само върху повишените нива на кръвната захар (хипергликемия), без да повлиява нормалните нива на кръвна захар, поради което някои автори го определят като антихипергликемично средство, а не като хипогликемизиращо.

Основните ефекти на метформин са следните:

 • понижава (нормализира) повишената кръвна захар
 • намалява инсулиновата резистентност
 • намалява хиперинсулинемията
 • повлиява благоприятно липидните показатели, като най-силен ефект оказва върху триглицеридите
 • повишава добрия, HDL холестерол и понижава лошия, LDL холестерол
 • благоприятно повлиява процесите на фибринолиза
 • оказва протективен ефект по отношение на ендотелната дисфункция и развитието на атеросклероза
 • намалява микроалбуминурията (един от първите признаци за засягане на бъбреците в хода на захарния диабет)
 • намалява телесното тегло
 • намалява риска от развитие на сърдечно-съдови инциденти при пациенти с диабет

Според нови проучвания и задълбочени и продължителни изследвания върху опитни животни е установено, че метформин води до удължаване на живота, забавяйки процесите на стареене.

Метформин - възможностиПрез 2017 година в САЩ стартира клинично проучване (Targeting Aging with Metformin) върху възрастни пациенти (3000 пациенти на възраст между 70 и 80 години), които страдат или имат повишен риск от развитие на рак, сърдечни заболявания, диабет, деменция.

Целта на проучването е доказване на стареенето като основен фактор за развитие на голям процент от заболяванията и ролята на метформин, като основно средство за забавяне процесите на стареене.

Основните показания за лечение с метформин включват:

 • Захарен диабет тип 2: според международните препоръки препаратът е на първи избор при тази форма на диабет и затлъстяване
 • захарен диабет тип 1: метформин е единственият перорален медикамент, подходящ за лечение при инсулинозависим диабет, естествено в комбинация с инсулин. Подходящ е за пациенти с наднормено тегло в резултат от инсулиновата терапия, при пациенти с инсулинова резистентност и необходимост от високи инсулинови дози, както и при пациенти, при които прогресивното покачване на дозата на инсулин не води до необходимото подобрение на гликемичния контрол
 • за превенция на захарен диабет: главно при пациенти с намален глюкозен толеранс и рискови за развитие на болестта
 • при затлъстяване: води до подобряване на инсулиновата резистентност, намалява сърдечно-съдовия риск и подпомага отслабването
 • при синдром на поликистозни яйчници: състоянието се дължи на нарушения в регулацията на синтезата на стероидни хормони в надбъбречните жлези и яйчниците, като се предполага, че за това е отговорен инсулинът. Хиперинсулинемията води до повишена стероидогенеза и съответните клинични и лабораторни промени при този синдром. Приложението на метформин води до намаляване на инсулина и повишените тестостеронови нива и подобрение на инсулиновата резистентност, с което благоприятно се повлияват клиничните признаци на болестта

Дозата се определя индивидуално, като максималната дневна доза е в рамките на 2550 милиграма. Препаратът се предлага в таблетки с различна дозировка, което улеснява по-прецизното определяне на дозата и задоволяване на нуждите на отделните пациенти.

Обикновено се започва с най-ниската доза и постепенно се повишава, като се препоръчва прием по време на хранене.

По време на терапията е възможна проява на различни странични ефекти, като в най-голям процент и при почти всеки пети пациент се развиват стомашно-чревни нарушения, като например гадене, подуване на корема, метален вкус в устата.

Най-сериозната странична реакция, която се наблюдава и най-рядко, е развитието на лактацидоза, като честотата е по-висока при лица с тежки придружаващи заболявания, свързани с тъканна хипоксия и исхемия, които сами по себе си могат да отключат реакцията.

При продължителна терапия с метформин се препоръчва допълнителен прием на витамин В12, тъй като се развива малабсорбция.

Метформин не води до развитие на хипогликемия (за разлика от останалите перорални антидиабетни препарати), което го прави подходящ при хора с инсулинова резистентност, но без захарен диабет, включително и в детска възраст.

Противопоказания за приложение на метформинЗа намаляване на риска от развитие на нежелани реакции не се препоръчва употребата на метформин при следните състояния:

Наличието на исхемична болест на сърцето, без наличие на сърдечна недостатъчност, не е противопоказание, като терапията с метформин може да окаже благоприятен ефект по отношение на забавянето на прогресията на болестта.

При изброените състояния, както и при предстояща хирургична интервенция се препоръчва терапия с инсулин или инсулинови аналози, които се характеризират с безопасен профил.

При необходимост от лечение с метформин препаратът се назначава самостоятелно или в комбинация с други антидиабетни средства.

Метформин може да се комбинира с всички други медикаменти за контрол на захарния диабет, като едни от най-честите комбинации са метформин и росиглитазон, метформин и акарбоза, метформин и репаглинид.

Задължително се консултирайте със специалист за най-подходящите медикаменти за Вашето състояние.

Изборът на лекарствен продукт се основава на тежестта на болестта, наличието на придружаващи заболявания, приема на други медикаменти, физическа активност, хранителен режим, наличие на вредни навици (тютюнопушене, системен прием на алкохол) и много други фактори, които Вашият лекар ще вземе под внимание.

Още по темата:

5.0, 10 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Лечение с метформин

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиЛеченияЛюбопитноВидеоХранене при...НовиниИсторияПатологияТестовеАнкетиСнимкиИзследванияБотаникаРецептиЗдравни съветиАлт. медицинаФизиологияИнтервютаЛайфстайлСпортДиетиПсихологияОрганизацииЗаболявания (МКБ)