Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми, признаци и отклонения от нормата, открити при клинични и лабораторни изследвания, некласифицирани другаде Симптоми и признаци, отнасящи се до нервната и костно-мускулната система Анормални непроизволни движения Гърч и спазъм

Гърч и спазъм МКБ R25.2

Гърч и спазъм МКБ R25.2 - изображение

Различават се 2 вида болестни прояви, обединени от техния пристъпен характер на клинична изява — гърчове и спазми. Пристъпът може да бъде с единствена или водеща двигателна проява и тогава се нарича гърч. В други случаи пристъпите могат да имат съвсем различна клинична изява, при която гърчът или въобще липсва, или е много дискретно представен. Съвременната неврология въведе обединителното понятие епилептичен пристъп, като включва в него както конвулсивните пристъпи — гърчове в тесния смисъл, така и пристъпите с не конвулсивен характер, независимо от причината, която ги предизвиква.

Гърчовете, означавани още като епилептиформени прояви, представляват пристъпно повтарящи се съкращения на скелетната мускулатура. Те се разделят на

  1. клонични
  2. тонични
  3. тонично-клонични
  4. атонични

Клоничните гърчове се характеризират се със съкращаване и отпускане на една или друга мускулна група, но могат да се разпространят и обхванат една цяла телесна половина. Най-често са резултат на възбудно огнище в gyrus praecentralis.

Тоничните гърчове представляват повишаване тонуса на мускулите. Те могат да обхванат мускулатурата на цялото тяло или на отделен крайник. В зависимост от това, кой тонус е по-силно изразен (на флексорите или на екстензорите) крайникът е спастично свит или изпънат, тялото обикновено е в състояние на опистотонус. Подобни гърчове се наблюдават при туберкулозен менингоенцефалит, мезенцефални форми на различни енцефалити, мозъчни тумори. Смята се, че патологични процеси в мезенцефалона водят до функционална децеребрация и всички подкорови структури се освобождават от контрола на мозъчната кора.

Гърчовете с тонично — клоничен характер са типични за големите епилептични припадъци.

При атоничните гърчове се наблюдава краткотрайна загуба на мускулен тонус и тялото се свлича на земята. Те могат да възникнат по всяко време на деня. Наблюдават се предимно в детската възраст.

В зависимост от мускулните групи, които обхващат, гърчовете могат да бъдат

  • генерализирани—обхващащи цялото тяло
  • парциални—обхващащи отделен мускул или мускулна група

Причините за поява на гърч са разнообразни. Един от най-честите е температурният гърч—възникващ при внезапно повишаване на температурата, вследствие на инфекциозно заболяване. Засягат се деца между 3 месеца и 5 години. Различни мозъчни лезии (увреди) могат да предизвикат гърчове симптоматика

Епилепсията и натравянията са честа причина за гърчове. В това число влиза прекомерната употреба на алкохол, наркотици (амфетамини, кокаин и други), лекарства от групата на барбитуратите и сънотворните. Не на последно място като причинител на гърч е и топлинният удар.

Клиничната картина при гърчовете се съпътства и от допълнителни симптоми като временна загуба на съзнание, промяна в емоционалното състояние—внезапно чувство на паника, радост и неконтролируем смях и други. Може да са налице зрителни смущения — халюцинации, неясно виждане. Металният вкус в устата е също често срещан симптом.

диазепам 

Лечението на гърчовете състояния в амбулаторната практика е с приложението на диазепам — дозиран според килограмите и приложен интрамускулно.3.1, 8 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Гърч и спазъм МКБ R25.2

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Гърч и спазъм МКБ R25.2

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия