Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Хиропрактика и масаж Какво представлява вендузотерапията, видове вендузи и методи на лечение

Какво представлява вендузотерапията, видове вендузи и методи на лечение

Какво представлява вендузотерапията, видове вендузи и методи на лечение - изображение

Какво представлява вендузотерапията

Вендузите наподобяват чашки, които в зависимост от материала, от който са направени могат да бъдат - стъклени, силиконови, керамични, дървени и др.
По време на терапията с вендузи се създава лек вакуум вътре в чашките, след което вендузите се поставят върху кожата. Вакуум ефектът на чашките създава нежно засмукване, което омекотява тъканите и едновременно с това увеличава циркулацията на кръв, течности и чи енергията.


Чрез стимулиране на кожата и подлежащите мускули,  вендузотерапията помага за изхвърляне на натрупали се, специфични за даден район токсини, като стимулира циркулацията на кръв и лимфа в съдовете.

Вендузите могат да се поставят на шията, раменете, гърба, в сакралната област, бедрата, корема, горната част на ръцете, а в някои случаи дори на челото или на стъпалата на краката, в зависимост от състоянието на човека. Усещането при терапията с вендузи, често се описва като силно затоплящо и релаксиращо. Много хора го определят като дълбоко релаксиращо. Тя отпуска втвърдената мека тъкан и упоритите възли. Напрегнатата и болезнена мускулната се омекотява бързо, само с няколко минутна вендузотерапия.

Исторически, вендузотерапията е била използвана не само в Китай, но също и в Близкия Изток, Гърция, и Русия.

Днес използването й е доста широко разпространено.

Методи на терапия чрез вендузи

Метод чрез задържане на вендузите
- най-често прилаган. Чашките са приложени и поставени на определени места по тялото, като продължителността на прилагането им, варира от няколко секунди до няколко минути, в зависимост от протокола за лечение, желания ефект и целта на терапията.

Метод чрез краткотрайно задържане на вендузите - чашките се поставят и задържат за желаната област за много кратко време, след което се отстраняват.

Метод чрез плъзгане на вендузите - преди прилагането на чашките, частта от човешкото тяло подлежаща на вендузотерапия бива намазвана с масло (масажно, медикаментозно, етерично както и други видове масла или мехлеми), за да се създаде възможност за плавни плъзгащи движения. Практикуващият плъзга вендузите по повърхността на тялото, например по гърба или бедрата, до омекване на мускулите и съединителната тъкан.

Други методи - те включват комбиниране на вендузотерапията с акупунктура (добавя се игла в мястото на засмукване с вендузата); комбиниране с кръвопускане; съчетаване с билкови терапии чрез варене на чашите с билки, или поставяне на билки вътре в чашките.

Видове вендузи

Стъклени вендузи

Стъклените вендузи се поставят чрез вакуум. Това е традиционният метод за поставяне на вендузи. На една пръчица се навива малко памук, за да се направи памучен тампон. Памучният тампон се потапя в спирт, запалва и се вмъква в чашата. Предизвиканото горене евакуира въздуха, създавайки вакуум. Памучният тампон се оттегля и чашата бързо се поставя върху кожата в избраната област.

Вендузи с магнитна или ръчна помпа

Много от съвременните практикуващи вендузотерапия, използват вендузи с магнитни или ръчни помпи, чрез които помпи се създава вакуум за закрепване на чашките. Този метод на поставяне на вендузите е по-лесен, тъй като изисква по-малко умения и, защото при него не се използват пламък и запалителни течности. Чрез този метод, също така е по-лесно да се прецени размера на засмукваната площ.

Вендузи изработени от други материали

Класическите вендузи се изработват от рога на водни биволи. Въпреки това, в днешно време се използват и направени от бамбук, керамични, стъклени или пластмасови чаши. Пластмасовите вендузи са все по-често употребявани, тъй като са по-евтини. Предимство на стъклените чашки е, че те могат да бъдат стерилизирани повече пъти отколкото пластмасовите. При поставянето на стъклените чашки, обаче, може да се почувства студенина.

Болезнена ли е вендузотерапията?

В повечето случаи, вендузотерапията се усеща като изключително приятна процедура.
Тя не е болезнена, но някои хора, като страдащи от фибромиалгия или други хронични мускулни заболявания могат да почувстват минимален дискомфорт, за който трябва незабавно да съобщят, за да бъдат направени корекции в терапията. Опитните практикуващи са в състояние да преценят на точната сила на всмукване, за да се постигнат оптимални резултати. Много хора съобщават, че мускулното напрежение и болезненост продължават да се подобряват, в продължение на много часове, след като сесията е приключила.

Всеки ли може да практикува вендузотерапия?

Вендузотерапията е доста нерегламентирана област и въпреки, че традиционно вендузите са били използвани от обикновените хора, например в семейна среда като част от традиционната култура, се препоръчва предварително обучение. Провеждането на вендузотерапия от квалифициран лекар гарантира минимално ниво на умение за поставяне на правилна диагноза и на правилна терапевтична доза. Това е важно от гледна точка на безопасността, така че да се избегне рискът от изгаряния и други наранявания или дискомфорт.

Още по темата:

3.3, 19 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаИсторияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниЛайфстайлСпортЛеченияСнимкиБотаникаСпециалисти