Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Цели медицински системи Лечение чрез ароматерапия

Лечение чрез ароматерапия

Лечение чрез ароматерапия - изображение

Всяко растение в своите корени, стебла, листа, семена и цветчета съдържа уникална комбинация от вещества, които образуват неговото етерично масло. Маслата се ползват в ароматерапията, за да подпомогнат баланса и хармонията между тялото, разума и душата. Предполага се, че лечебният ефект се дължи на въздействието им върху хормоните и други биохимични съединения в човешкото тяло.

Употребата на етерични масла датира поне от 4500 г. пр. н. е., когато египтяните приготвяли от тях благовония и лекарства. Те свързвали парфюмерията с религията, като на всеки от многобройните си богове определяли собствен аромат. Жреците използвали етерични масла и при балсамирането и следи от подобни вещества могат да се открият в мумии на възраст около 3000 години.

Древните знания били съхранени от гръцки, римски и арабски лечители, чиито трудове не са загубили стойността си с времето. През XVIII в. етеричните масла намерили широко приложение в приготвянето на лекарства. Към края на XIX в. обаче станало възможно производството на много от тези екстракти по синтетичен път. Технологията била по-евтина и по-лесна, отколкото извличането им от растенията, и използването на природни лекарствени средства започнало да замира.

Ароматерапията се възражда от френския химик Рене-Морис Гатфосе, който през 20-те години на XX в. открива лечебните качества на лавандуловото масло. Това го вдъхновява да изследва антисептичните свойства на етеричните масла и през 1937 г. публикува първата съвременна книга за ароматерапията.

КОНСУЛТАЦИЯ СЪС СПЕЦИАЛИСТ

Обикновено ароматерапевтът започва сеанса с въпроси за вашето здраве, нивото на стрес и настроението ви в момента. Той се интересува и какви медикаменти приемате, тъй като е възможно силният мирис на използваните масла да повлияе на действието особено на хомеопатичните препарати.

След като избере най-подходящите за вас масла, ароматерапевтът преценява как да проведе лечението. Съществуват няколко начина, но най-популярният е чрез отпускащ масаж на цялото тяло с помощта на маслата.

След това разполагате с време да си починете на спокойствие. Лекарят ще ви посъветва да не се къпете през следващите няколко часа, за да попие маслото в тялото ви. Възможно е да ви даде някои масла за употреба в домашни условия. Пълната процедура, заедно с консултацията и масажа, обикновено продължава между 60 и 90 минути.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА АРОМАТЕРАПИЯ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ

Преди да прибегнете към ароматерапия при симптоми, за които обикновено се обръщате към семейния си лекар, е необходимо да ви поставят точна диагноза. Етеричните масла са достъпни и процедури като инхалация, масаж и вана са удобни за провеждане вкъщи. Използването на маслата обаче е ефективно само, ако те са внимателно приготвени и правилно съхранявани. Най-добрите се продават в шишенца от тъмно стъкло, с етикети, съдържащи латинското наименование на растението, инструкции за употребата му и ясно посочени противопоказания. Качествените масла обикновено са с надпис „истинско (или чисто) етерично масло“ и се произвеждат чрез дестилация на водна пара или се извличат от натурални, екологично чисти растения.

Купувайте масла от надеждни източници (потърсете съвет от ароматерапевт) и ги съхранявайте на хладно място в плътно затворени шишенца от тъмно стъкло. Съставете списък на всички масла, които помагат при вашите заболявания, а след това изберете най-подходящите. Преди да използвате някое от тях за масаж или вана, го разтворете в подходяща основа. Смесете маслата с основата или лосиона според указаните пропорции. Предварително можете да приготвите смес, достатъчна за няколко процедури. Ако състоянието ви не се подобри, се консултирайте със специалист.

Инхалация:

Това е най-краткият път етеричното масло да попадне в кръвта. Съществуват два лесни начина:
Поставете няколко капки от избраното етерично масло върху кърпа, поднесете я към носа си и вдишайте.
Добавете 1-2 капки етерично масло в купичка с гореща вода, покрийте главата си с хавлиена
кърпа и вдишвайте изпаренията над купата в продължение на не повече от 5 минути.
При нужда повтаряйте процедурата до 3 пъти дневно. Има и още един начин – използвайте
избраните от вас масла в паров инхалатор. Имайте предвид обаче, че така ще вдишате много по-малка доза, затова той е подходящ за подобряване на настроението или за успокояване.

Вана:

Потапянето във вода, към която сте добавили етерични масла, е един от най-простите начини за поемането им от организма. Използвайте около 10 чаени лъжички основа, към която сте разтворили етерични масла според указаните пропорции в таблицата на с. 29. (Ако капнете маслата във ваната без основа, те ще плуват по повърхността на водата и лечебните им свойства ще намалеят.) Разбърквайте водата, за да се разпредели маслото равномерно. Затворете вратата и прозорците и се отпуснете във ваната за около 10 минути.

ОСНОВНИ СЪОТНОШЕНИЯ И СМЕСВАНИЯ НА ЛОСИОНИ И МАСЛА

Преди да използвате етерично масло за масаж или вана, го разредете в подходящо вещество (основа). При масаж използвайте за основа висококачествено, студенопресовано растително масло: бадемово (от сладък бадем), слънчогледово или от гроздови семки. За вана смесете маслата с безцветен неароматизиран лосион или с пяна за вана и след това ги добавете към водата. При разреждането на масла спазвайте дадените по-долу пропорции. Не превишавайте посоченото количество етерично масло – ефектът му няма да се увеличи!

Стандартна смес за вана : 30 капки етерично масло на 20 чаени лъжички основа.

Смес за вана за деца, хора в напреднала възраст или влошено здраве: 16 капки етерично масло на 20 чаени лъжички основа.

Смес за вана за деца до 2-годишна възраст: 8 капки етерично масло на 20 чаени лъжички основа
Масло за масаж: 8-12 капки етерично масло в 6-8 чаени лъжички основа.

СПЕЦИАЛНИ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ

Въпреки че чистите етерични масла помагат при кожни заболявания и се разпространяват чрез кръвта из цялото тяло, някои синтетични масла могат да причинят нежелани кожни реакции или астматичен пристъп. Използвайте най-чистите масла, за да сте сигурни, че ще извлечете максимален ефект и ще избегнете рисковете.

Ако имате чувствителна кожа, страдате от епилепсия, високо кръвно налягане или сте претърпели наскоро операция, преди да пристъпите към ароматерапия, се консултирайте с лекар, за да определите какво е подходящо за вас.

При бременност избягвайте изброените по-долу етерични масла. Ако се колебаете, потърсете съвет от ароматерапевт.

Масла, които не трябва да се използват през първите 20 седмици от бременността:

Каептуново (Меla1еиса leocandendron)
Кедрово (Сеdrus atlantica)
От босилек (Осimum Ьаsilicum)
От кипарис (Сиpresus 5етреrvirens)
От комифора (Соттiрhora туrrthaа)
От ниаули (чаено дърво) (Меlalеиса viridiflora)
От мускатен конски босилек (Salvia sclarea)
Розмариново (Rosmarinus officinalis)

Масла, които не трябва да се използват през цялата бременност:

Камфорово (Ciппатотит сатрhora)
Карамфилово {Еиgenia caryophilata)
От анасоново семе (Рimpinella anisum)
От лечебна пищялка (Апgelica аrchangelica)
От естрагон (тарос) (Artemisia dracunculus)
От исоп [Нуssopus officinalis)
От канела (Ciппатотит zeylanicum)
От кимион (Carum carvi)
От резене (Foeniculumvulgare)
От лимонова трева (Сутbopogоп сitratus)
От магданоз (Реtroselinum crispum)
От мащерка (Тhymus vulgaris)
От мускатово орехче (Myristica fragrans)
От блатна мента (Mentha pulegium)
От риган (Origanum vulgare)
От планинска чубрица (Satireia montana)
Хвойново (Juniperus соттиnis)

За Framar.bg: http://www.lekar.bg

3.7, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаСпортЗдравни съветиИсторияАлт. медицинаПсихологияЛюбопитноЛеченияСнимкиНовиниЛайфстайлЗаведенияПроизводителиСпециалисти