Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Разлика между билковите масла за тяло, етерични масла и цветни есенции

Разлика между билковите масла за тяло, етерични масла и цветни есенции

Разлика между билковите масла за тяло, етерични масла и цветни есенции - изображение

Вероятно почти всеки привърженик на алтернативната и билкова медицина е чувал за билкови масла за тяло, етерични масла и цветни есенции. Обикновено повечето хора споделят, че ги обичат и с удоволствие използват такива продукти, но са склонни да се бъркат относно разликите между тези продукти и лекарствените билкови препарати.

Какво представляват билковите масла за тяло?

Билки в маслоБилковите масла за тяло представляват нарязани билки, които са оставени да престоят в масло-носител в продължение на 2-6 седмици. След това растителната материя се филтрира и остава само маслото, в което са извлечени лечебните свойства на билката. Обикновено използваните масла-носители са маслиново масло, масло от жожоба, масло от гроздови семки, кокосово масло, масло от авокадо и масло от шафран. Можете също така да използвате орехово масло, слънчогледово олио, фъстъчено масло, сусамено масло, тиквено масло или друго масло, което може да използвате за втриване в ръцете.

Веднъж направено, билково масло за тяло се втрива върху кожата (в проблемното място или по цялото тяло) или да добавите към водата във ваната. Нанасянето върху тялото е най-бързият начин, както за отпускащите ума и релаксиращи вещества или фармацевтични продукти, да доведат нервната система в състояние на релаксация. Освен това подхранва кожата и повишава имунитета, като поддържа оптималното функциониране на лимфната система (за тази цел е добре масажирането около шията, подмишниците, гърдите и вътрешната част на бедра).

Масажът с билково масло е древна техника, почитана в Аюрведа и в Библията, за успокояване на тялото и привеждане на елемента на ритуала в ежедневна грижа за себе си. Този метод за използването на билки е най-ефективен за успокояване на нервната система, възстановяване на тялото и духа след стресиращ ден.

Какво представляват етеричните масла?

Етерични маслаЕтеричните масла са силно концентрирани растителни вещества в течна форма. Представляват маслен екстракт от цвят, растение или дърво. Етеричните масла притежават изключително силен аромат и са основно средство в ароматерапията. Те се произвеждат чрез различни методи, включително парна дестилация, разтваряне в разтворител и екстракция с въглероден диоксид. Обичайният метод за извличане на етерични масла от билката е дестилацията на пара, където растението се нагрява във вътрешността, докато есенциалното масло се изпари и се улавя. Те се наричат етерични масла, защото в тях е уловена същината на растението - ароматът и някои от най-силните му лечебни свойства

Етеричните масла се наричат още "летливи масла", тъй като те са летливата част на растението - това, което бързо се изпарява и е извлечено. Те не са масла в истинския смисъл, каквито са билковите масла са. Втриването на етерично масло върху кожата няма да го остави мазно, както втриването на билково масло за тяло. Ако накапете етерично масло върху дрехите си, то няма да остави петна от масло, тъй като всъщност ще се изпари с течение на времето.

Етеричните масла може да се прилагат под формата на инхалация (ароматерапия) или чрез нанасяне върху кожата (при този вариант почти винаги се разреждат първо в носител масло или друга основа). Те повлияват физиологията на мозъка/нервната система/тялото чрез обонятелната система (усещане за миризма). Това е единствената сензорна система, която комуникира директно с лимбичната система, която е част от мозъка, който участва в контрола на емоциите, паметта и инстинктите, както и вход към подсъзнателния ум. Когато се добавят към масло-носител, етеричните масла оказват полза и чрез директна абсорбция и често се използват с голям успех като средство за овлажняване, масаж, възстановяване на кожата, подмладяване и против стареене.

Тъй като етеричните масла съдържат летлива растителна материя, те са много концентрирани и силни и трябва да се използват внимателно. Най-безопасният начин за употребата им е като ги разредите с масло от носител (растителното масло за тяло е добър вариант). Опитни билкови и ароматерапевти рядко препоръчват да се използват етерични масла директно или "чисти" върху кожата, както и да се приемат през устата. Някои масла, поставени директно върху кожата, могат да причинят дразнене или фоточувствителност. Твърде големи количества от някои масла в изпарител могат да раздразнят и дробовете. Етеричните масла невинаги са безопасни по време на бременност и не се препоръчват за кърмачета, бебета и малки деца, особено в локална форма! Етеричните масла са естествени и повечето са безопасни, когато се използват правилно по отношение на дозировката, начина на приложение и чистотата на маслото. За съжаление, много етерични масла на пазара се разреждат със синтетични вещества или се обработват тежко с химикали по време на производствената фаза, което би могло да предизвика нежелани реакции.

Още за приложението на етеричните масла като терапевтично средство може да прочетете в темата:

Ароматерапия

Етеричните масла могат да бъдат опасни, когато не се използват правилно, а някои могат да бъдат противопоказани при определени здравословни условия!

Какво представляват есенциите от цветя?

Розово цветеЦветните есенции са хомеопатични продукти, приготвени от цветя, потопени във вода, след което са подсилени с малко количество алкохол добавен към водата заради консервиращия му ефект. Приготвят се като се накисва цветът в купа чиста вода. След това, цветът и всички остатъци от него се отстраняват от водата, оставяйки "вибрационния подпис" на цвета/растението. След получаването на майчината есенция (първата инфузия на цветята във вода и алкохол), тя се разрежда и опакова в малки бутилки и се използва чрез накапване върху езика или в малко вода.

Цветните есенции са дело на английския хомеопат Едуард Бах през 30-те години на миналия век. Те са лечебни средства, предназначени за терапия на емоционални и духовни, а не физически, заболявания. Разбира се, състоянието на емоционалния и духовен живот може да има дълбоки ефекти и върху физическото тяло. Лечебните свойства на всяко цвете се установяват чрез медитация с растението. Бах намира, например, че същността на орлови нокти помага на "онези, които живеят много в миналото, може би време на голямо щастие или спомени за изгубен приятел или амбиции, които може да не се сбъднат".

Цветните есенции могат да се добавят към спрейове за ароматерапия, билкови масла за тяло и спрейове. Смес от цветни есенции може да се добави към шампоан, лосион, течен сапун, чай, кафе, сокове, вода, т.е. всяка среда, която позволява на тялото ви да абсорбира вибрационното си въздействие. Точното приложение също е ефективно и безопасно. Тъй като цветните есенции не съдържат растителна материя и не са летливи химични съединения на растение или цвете, те са много безопасни и почти винаги съвместими с повечето други форми на лечение и терапии, включително фармацевтични продукти.

За разлика от растителни масла за тяло или етерични масла, няма видимо или научено доказана медицинска полза за Цветните есенции. Освен от добавения алкохол, те са безвкусни, всички следи от аромата и вкуса на цветята са силно разредени. Оказва се обаче, че именно това голямо разреждане е в основата на най-силните лекарства в хомеопатията. Вибрационният резонанс на растението е това, което въздейства на тялото като се твърди, че го прави на по-дълбоко, по-фино ниво от другите форми на билкови лекарства. Това е и причината, цветните есенции да се разглеждат като една от трите популярни форми на билкови лекарства. Всеки от тях има различни приложения и е подходящ в различно време по различни причини. Повече за същността и предназначението на Цветните есенции може да научите в темата:

Цветя на д-р Бах - същност и принципи на терапията.

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://mythicmedicine.love/blog/2015/4/what-is-the-difference-between-herbal-body-oils-essential-oils-and-flower-essences?fbclid=IwAR1lwITULvYMDA9lnb85IsrdK5fAW-5MlNV4Wx2PBfiD0EKF_pvD3dFfTQc
http://www.ladyofthelotusbotanicals.com/essential-oils-vs-flower-essences.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаАлт. медицинаЗдравни съветиЛюбопитноСпортПсихологияЛайфстайлПроизводителиЛеченияИсторияЗаведенияСнимкиДиетиХранене при...Е-тата в храните