Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Клон Комелиниди (Commelinids) Разред Zingiberales Сем. Zingiberaceae (Джинджифилови) Кардамон

Кардамон

Сем. Zingiberaceae (Джинджифилови)

Кардамон - изображение

Кардамон: многогодишен храст, достигащ височина 2-4 м. Плодчетата имат триделна форма и съдържат ръбести семенца с различен цвят. За най-качествен се смята зеленият кардамон. Белият кардамон представлява избелен, черен кардамон. Кафявият кардамон не е истински кардамон и се смята за най-некачествен.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Произхожда от Южна Индия, Шри Ланка, Малайзия и Суматра, а сега се отглежда и в Непал, Тайланд и Централна Америка.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ: семена

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

  • етерично масло;
  • цинеол;
  • микроелементи;
  • макроелементи;

ДЕЙСТВИЕ:

  • аналгетично действие;
  • противовъзпалително, противомикробно и антиоксидантно средство;
  • лекува раздразнен стомах;
  • повлиява болки в гърлото;
  • срещу мигрена;
  • в комбинация с мляко и мед – повишава потентността;
  • помага при борба с рака на дебелото черво;

ПРИЛОЖЕНИЕ:

  • в медицината;
  • в козметиката;
  • в ароматерапията;
  • в хранителната индустрия - пикантна ароматна подправка; кафе.

Още по темата:

3.9, 11 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛеченияАлтернативна медицинаЛюбопитноЗдравни съветиПроизводителиИсторияМедицински изследванияНовиниСпортЛайфстайлСнимкиРецептиХранене при...Клинични пътекиЗдравни проблемиЗаведенияТестовеНормативни актовеАптекиАнкетиСпециалистиСъставкиЕ-тата в хранитеХрани и ястияДиети