Начало Медицинска енциклопедия Лечения Астаксантин: мощен природен антиоксидант Лечение с храни и хранителни добавки

Астаксантин: мощен природен антиоксидант

Астаксантин: мощен природен антиоксидант - изображение

Естественият процес на стареене на организма не може да бъде спрян, въпреки усилията на редица специалисти в областта на естетичната хирургия, но може да бъде забавен.

Основните виновници за ускорените процеси на стареене са така наречените свободни радикали, които се натрупват във всевъзможни места в организма (няма заключени врати за тях) под въздействието на многоброен арсенал от фактори, например стрес, излагане на слънце без протекция, нездравословно хранене, липса на физическа активност, тютюнопушене, редовна консумация на алкохол и много други.

Усилията на съвременната медицина са съсредоточени в откриването, извличането и предоставянето в удобна за пациентите форма на силен антиоксидант с висока потентност, който ефективно намалява нивата на свободните кислородни радикали, без да причинява странични ефекти и нежелани реакции.

До скоро се смяташе, че витамин Е и витамин С са едни от най-силните, познати на човечеството, антиоксидантни, но в последните години се коментира усилено натурален продукт, който е с над 500 пъти по-висока активност от витамин Е и с над 6 000 (шест хиляди!) пъти по-висока антиоксидантна активност от витамин С.

Астаксантин: мощен природен антиоксидант

Астаксантин, наричан също и астазантин, е известен като "краля на каротеноидите". Каротеноидите (групата субстанции, към която принадлежи) включват още бета-каротен, лутеин, ликопен, зеаксантин и други, добили популярност години преди астаксантин.

Ранните изследвания на тези представители са причина за голямата им слава през годините, но прожекторите напоследък са обърнати към астазантин и в следващите няколко години се очаква революция по отношение на създаването на мощни антиоксидантни продукти за локална и перорална употреба, борещи се на всички фронтове с процесите на стареене.

Астаксантин по същество представлява розово-червен пигмент, придаващ естествения цвят на редица ракообразни и риби (крил, рак, омар, скариди, сьомга, пъстърва).

Тъй като е мастноразтворим, усвояването му се подобрява при прием на храни, богати на натурални масла, главно омега-3, каквито са например чия, бадеми, лешници и други.

Основните природни източници и храни, богати на астаксантин, са:

 • водорасли и микроводорасли: най-често субстанцията се извлича от микроводораслите Haematococcus pluvialis
 • риби и ракообразни: омар, скариди, раци, пъстърва, а най-богатият източник на чист, естествен астаксантин са мускулите на сьомгата
 • някои видове гъбички: Phaffia rhodozyma
 • синтетично получен

Какво представлява астаксантин и в кои храни се съдържа

Различните източници на астаксантин показват вариабилна бионаличност на субстанцията, тъй като са представени от различни изомери. Хранителните добавки, съдържащи мощния антиоксидант, представляват смес от изомери, предоставяйки необходимите количества в удобна форма.

Не съществува заместител на здравословното хранене, но за да си набавите необходимите количества от субстанцията с ежедневното меню, трябва всекидневно на масата ви да присъства над 200 грама чиста сьомга (количеството на астазантин в порция около 200 грама се съдържа в приблизително 4 милиграма при прием под формата на хранителна добавка).

Малко хора биха консумирали ежедневно морска храна в големи количества, като гаранцията за качеството на продуктите не е сигурна. Същото важи и при избора на хранителна добавка, тъй като регулацията на този тип лекарства е по-слаба, се препоръчва да се консултирате с вашия лекар или фармацевт за доверена фирма, с доказано качество на продуктите.

Препоръчителна дневна доза

При хранителните добавки, особено получените от природни източници, трудно може да се определи точна, конкретна, идеална дневна доза.

В зависимост от причината, поради която приемате добавката (за профилактика при наличие или липса на определени рискови фактори, при наличие на подлежащи заболявания), дозата варира най-често от 4 до 12 милиграма.

Интерес представляват проучванията, показващи липса на токсичност при прием на дози от порядъка на 20 до 50 милиграма дневно.

В аптечните мрежи можете да откриете многообразие от продукти на различни фирми с вариации в количеството на дневната доза. Най-често предлагани са продуктите в доза от порядъка на 4 до 6 милиграма, които показват висока ефективност за профилактика на редица заболявания, подобряват енергийния метаболизъм, подобряват вида на кожата.

При наличие на ревматоидни заболявания, протичащи с изразен болков синдром, силно влошени липидни показатели (висок лош холестерол и триглицериди, риск от атеросклероза) и някои други състояния след консултация със специалист може да приемате и по-високи дози, от порядъка на 9 до 12 милиграма.

Рядко се назначава доза, по-висока от 12 милиграма, във връзка с необходимостта от задълбочени проучвания върху ефективността и необходимостта от прием на по-високи дози за постигане на идентичен ефект (често хранителните добавки не показват по-добър ефект при прием на многократно по-високи от препоръчителните дози, дори напротив, съществува риск от странични ефекти).

Субстанцията е налична за употреба през устата (под формата на таблетки, капсули, дражета), както и за локална употреба (в състава на редица кремове, гелове и други мазила), като според данните от редица проучвания едновременната употреба на добавката перорално и локално повишава ефективността по отношение вида на кожата.

Ползи от приема на астаксантин

Ползи от приема на астаксантин

Въпреки че субстанцията е все още в процес на изследване и пълният арсенал от полезни свойства и ефекти тепърва се очаква да бъде разкрит, проведените към този момент проучвания показват достатъчен набор от полезни ефекти на астазантин, които ще ви накарат да го предпочетете пред редица други представители на пазара.

Астаксантин: мощен природен антиоксидант, неслучайно е коронован за най-добрия, най-силния антиоксидант, като показва активност по-висока от редица други претенденти за титлата супер-антиоксидант.

Освен посочените примери с витамин С и витамин Е, антиоксидантната активност на астаксантин е над 800 пъти по-висока от тази на коензим Q10 и над 500 пъти по-висока от катехините, съдържащи се в зеления чай.

Мощният антиоксидантен ефект се състои в бързо и ефективно намаляване нивата на свободните кислородни радикали във всички органи и структури на организма (тъй като е мастноразтворима, субстанцията преминава безпрепятствено през всички бариери, включително достига и до очите, мозъка, сърцето, кръвоносните съдове).

Оксидативният стрес е причина и участва в комплексното развитие на голяма част от познатите на човечеството заболявания, включително и туморите, като ускорява появата на определени заболявания при предразположени пациенти, влошава протичането на хроничните болести и повишава риска от развитие на различни по тежест дългосрочни последици и усложнения.

Освен мощен антиоксидантен ефект, астаксантин може да се похвали и със следните други ефекти, водещи до многобройни ползи за организма:

 • противовъзпалителен ефект
 • обезболяващ ефект: ефектът е често сравняван с приема на добре познатите ни аналгетици, но без риск от привикване, стомашно дразнене и странични ефекти
 • имуностимулиращ ефект: подобрява активността на имунната функция, повишава Т и В клетките (основната линия на защита срещу вредни въздействия), понижава нивата на С реактивния протеин
 • стимулира енергийния метаболизъм

Активността на добавката срещу болка и възпаление (които често са свързани) се дължи на въздействието му върху редица ензими и субстанции в организма.

Така например астазантин потиска ензимите от групата СОХ-2, инхибира интерлевкин 1В, простагландин Е-2, тумор некрозис фактор алфа, всеки от които участва в комплексния процес на възпалението и е свързан по различни механизми с болковия синдром.

Кралят на каротеноидите потиска и С-реактивния протеин, чийто повишени нива се считат за рисков фактор за развитието на редица сърдечно-съдови заболявания.

Астаксантин: намалява бръчките, подобрява зрението, предпазва сърцето

При кои заболявания и състояния е ефективен астаксантин?

Добавката намира широко приложение за лечение и профилактика при редица състояния и заболявания:

 • в подкрепа на зрението: редица проучвания показват висока ефективност на добавката за предпазване на очите от вредните въздействия на слънчевите лъчи, силната светлина, свободните радикали, като за постигане на оптимален ефект се препоръчва едновременна употреба с лутеин, цинк, витамин С и витамин Е
 • при стомашно-чревни оплаквания: резултатите по отношение на въздействието на добавката върху храносмилателната система са спорни и противоречиви (по отношение на подобряване на храносмилането, облекчаване на проявите при запек и диария), но е с доказана ефективност за облекчаване на стомашен рефлукс
 • превенция на сърдечно-съдови заболявания и инциденти: по различни механизми субстанцията намалява риска от развитие на атеросклероза, сърдечна недостатъчност, високо кръвно и различни съдови инциденти. Ефективно намалява нивата на триглицеридите и лошия холестерол, като същевременно повишава нивата на добрия холестерол (наричан още HDL)
 • подобряване на репродуктивното здраве: изследвания при мъже показват значително подобряване на показателите и характеристиките на сперматозоидите и повишаване на тяхната оплодителна способност след тримесечна употреба на стандартни дози астаксантин
 • повлияване симптомите при менопауза: в комбинация с витамин D и ликопен, се наблюдава ефективна редукция на много от проявите на менопаузата (горещи вълни, чести промени в настроението, болков синдром)
 • при болести на опорно-двигателния апарат: поради изразения му противовъзпалителен и обезболяващ ефект, астаксантин е ефективно средство за облекчаване на болката, сковаността и изтръпването при ревматоиден артрит, като се препоръчва прием в дози от порядъка на 9 до 12 милиграма
 • за забавяне признаците на стареенето по кожата: изследвания върху мъже и жени показват недвусмислено и еднозначно подобряване на цялостния вид на кожата (подобряване на еластичността, хидратацията, здравината, намаляване на петната, наблюдавани с напредване на възрастта), като за постигане на оптимален ефект се препоръчва прием под формата на добавка и локално приложение под формата на крем. Редовната употреба изглажда фините линии, забавя появата на бръчки, предпазва от вредните UV лъчи
 • в комплексната терапия и за профилактика при диабет: при лица с диабет се наблюдава цялостно повишение на оксидативния стрес в организма, който се провокира от хипергликемията, резултат от нарушените функции на бета клетките на панкреаса. Астаксантин предпазва клетките на панкреаса от токсичните въздействия, подобрява серумните инсулинови нива и подпомага контролирането на захарния диабет (тип 2)
 • в спорта: добавката повишава издръжливостта и мускулната сила, ускорява възстановителните процеси след тренировка, подобрява цялостното представяне

Преди употребата на астаксантин (и на хранителните добавки и лекарства без рецепта като цяло) се посъветвайте с вашия лекар или фармацевт за избора на подходящ препарат (монопрепарат или комбинация от няколко съставки, с висока гаранция за качество) и дозата (обикновено астаксантин се приема по една капсула, таблетка или драже дневно).

Има ли противопоказания за прием на астаксантин?

Употребата на астаксантин като цяло се счита за безопасна, тъй като е установена висока дозова поносимост (дози от порядъка на 50 милиграма не водят до токсични реакции). Въпреки това се препоръчва да не приемате по-високи от препоръчителните и обозначените в листовката дози без знанието и позволението на вашия лекар.

Рискове и противопоказания при прием на астаксантинНе са известни странични ефекти, освен промяната в оттенъка на кожата при прием на по-високи дози за продължителен период от време (кожата става червеникаво-розова), ефект наблюдаван и при бета-каротена.

Поради липсата на достатъчно доказателства за безопасността на добавката не се препоръчва употреба по време на бременност и кърмене, както и от лица под 18 години (освен при изрични показания от лекуващия лекар).

Не се съобщава за лекарствени взаимодействия и реакции при едновременна употреба с други медикаменти или хранителни добавки.

С повишено внимание се подхожда при лица с доказана алергия към риби и ракообразни, като при тях се избира продукт, получен от микроводорасли или синтетичен.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 5 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.healthline.com/health/health-claims-astaxanthin#takeaway
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3917265/
https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1063-astaxanthin.aspx?activeingredientid=1063&activeingredientname=astaxanthin
http://www.nutrex-hawaii.com/astaxanthin-supplements
https://draxe.com/astaxanthin-benefits/
https://examine.com/supplements/astaxanthin/
https://www.huffingtonpost.com/suzy-cohen-rph/astaxanthin_b_2750910.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Astaxanthin
https://wellnessmama.com/15283/astaxanthin-benefits/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноХранене при...Здравни съветиЛайфстайлСпортБотаникаИсторияПсихологияСнимкиРецептиНормативни актовеАлт. медицинаДиетиНовиниСоциални грижиЗаведенияКлинични пътекиИнтервютаОрганизацииСпециалистиАнкетиГеографияЛичностиНаправления в медицинатаСъставкиФизиологияЕ-тата в хранитеИзследванияХрани и ястияПроизводителиОткрития